Μαρία Νεραντζάκη: Από τον Στίβο του δήμου Βόλβης στο Lindau Meeting

Τρεις ερευνητές του ΑΠΘ στους 400 καλύτερους νέους Χημικούς στον κόσμο

Οι τρεις ερευνητές, πριν λίγους μήνες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με νομπελίστες χημικούς στο Lindau της Γερμανίας, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο (Lindau Meeting) οι κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο. Για πρώτη φορά συμμετείχαν σε αυτή ερευνητές από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και για τρίτη φορά ερευνητές από την Ελλάδα.

Οι τρεις νέοι διδάκτορες του τμήματος Χημείας (Μαρία Νεραντζάκη, Αθανάσιος Παπαδεράκης, Στέλλα Φασούλα), επιλέχθηκαν με αυστηρά κριτήρια αριστείας, ανάμεσα σε χιλιάδες νέους ερευνητές από 70 χώρες του κόσμου, για να συμμετάσχουν στην εβδομάδα για την επιστήμη της Χημείας, που διεξάγεται στην μεσαιωνική γερμανική πόλη, περισσότερα από 60 χρόνια, υπό την διοργάνωση του συμβουλίου «Τhe Lindau Nobel Laureate Meetings» και του ιδρύματος «Lindau Nobel prize winners Meetings».

Η συνάντηση για την επιστήμη της χημείας πραγματοποιείται σχεδόν κάθε πέντε χρόνια, ενώ ενδιάμεσα γίνονται αντίστοιχες συναντήσεις στις επιστήμες της Φυσικής, της Ιατρικής, της Ιατρικής Φυσιολογίας, όπου οι νέοι έχουν την ευκαιρία, για μοναδική φορά στην ζωή τους, να περάσουν πέντε μέρες με τους καλύτερους όλων, τους νομπελίστες στις επιστήμες αυτές.

Στη φετινή συνάντηση Χημείας, οι συνολικά πέντε Έλληνες υποψήφιοι διδάκτορες -συμμετείχαν και δύο νέοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κρήτης- και οι υπόλοιποι 415 καλύτεροι ερευνητές, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και μαθήματα από 28 νομπελίστες (μεταξύ αυτών και των περσινών νικητών του βραβείου Νόμπελ Χημείας) και να συνομιλήσουν μαζί τους για τις έρευνές τους.

«Είναι ίσως το όνειρο κάθε νέου ερευνητή να καταφέρει να βρεθεί με τόσο σημαντικούς για την επιστήμη ανθρώπους και ταυτόχρονα τόσους πολλούς. Δεν μπορείς να τους συναντήσεις ούτε σε διεθνή συνέδρια. Πόσο μάλλον να μιλήσεις μαζί τους και να ακούσεις διαλέξεις τους» επεσήμανε μία εκ των τριών Ελληνίδων ερευνητριών, η Μαρία Νεραντζάκη.

Το Lindau Meeting θεωρείται σημαντικό και για την μελλοντική εξέλιξη των νέων ερευνητών, καθώς σπόνσορες της εκδήλωσης είναι γνωστές βιομηχανίες που αναζητούν μελλοντικούς συνεργάτες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα συνεργασιών για νέα έρευνα στα σπουδαιότερα εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.