Με Γαλάζιες Σημαίες γέμισε και φέτος ο Δήμος Βόλβης

Έκτος σε αριθμό Γαλάζιων Σημαιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο δήμος Βόλβης επιβραβεύεται για τις οργανωμένες παραλίες του προσελκύοντας επενδύσεις

Για ένατη κατά σειρά χρονιά, ο δήμος Βόλβης αναδεικνύεται ως μια από τις περιοχές με τις πιο καθαρές και οργανωμένες παραλίες της Ελλάδας, καθώς οκτώ ακτές του, σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό απέσπασαν το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2019.

Οι ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας), διακρίθηκαν και το 2019, όχι μόνο για την «εξαιρετική ποιότητα των νερών τους», ως απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά και για άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, που πιστοποιούν την ποιότητα της οργάνωσης τους, όπως: ασφάλεια λουομένων και πληροφόρηση επισκεπτών, καθαριότητα και οργάνωση ακτής και παράκτιου χώρου, προστασία φυσικού πλούτου, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά..

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», για το 2019, ανάμεσα σε 96 ελληνικούς δήμους, ο δήμος Βόλβης είναι 6ος δήμος σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2ος (μετά τον δήμο Βόλου) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική, ενώ κατέχει την 20η θέση πανελλαδικά, όταν συμπεριληφθούν και τα νησιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες Γαλάζιες σημαίες έχουν μόνο η Κρήτη (7 δήμοι), η Χαλκιδική (4 δήμοι), 7 νησιά και ο δήμος Βόλου.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, τονίζει ότι αυτή η επιτυχία, αποτελεί απόδειξη του στρατηγικού σχεδιασμού που γίνεται επί χρόνια στον τουρισμό, έχοντας ως αποτέλεσμα και την προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, οι οποίες δημιουργούνται σε ένα παραλιακό μέτωπο γεμάτο από Γαλάζιες Σημαίες.
Και προσθέτει: «Αποτελεί τιμή για μας, ότι για ένατη κατά σειρά χρονιά, οι οργανωμένες ακτές του δήμου Βόλβης, επιβραβεύονται με αυτή τη διεθνή διάκριση. Ο δήμος μας, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς –έως πρόσφατα- πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που φροντίζουμε ώστε να αλλάξει, για να δώσει ποιοτική άνοδο στον τουρισμό μας και νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ , που δημιουργείται στην Ασπροβάλτα σε ενοικιαζόμενη δημοτική έκταση, αλλά και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για ανάλογα εγχειρήματα σε Βρασνά και Σταυρό,  αναπτύσσονται σε μια ακτογραμμή γεμάτη από παραλίες πολυβραβευμένες με Γαλάζια Σημαία.

Γι’ αυτή την πανελλήνια διάκριση, οφείλω να ευχαριστήσω, τους υπαλλήλους του δήμου Βόλβης οι οποίοι συστηματικά διατηρούν ένα άριστο επίπεδο οργάνωσης στις παραλίες της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού. Ευχαριστώ ακόμα, τους συλλόγους, τους φορείς, καθηγητές και μαθητές σχολείων αλλά και τους εκατοντάδες εθελοντές, για τις διάφορες εκστρατείες καθαριότητας ή ανάπλασης ακτών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν και στους επιχειρηματίες-επαγγελματίες του τουρισμού, για την πολύτιμη προσφορά τους. Από εδώ και πέρα, αφού διασφαλίζουμε την καλή εικόνα του παραλιακού μας μετώπου, έχουμε ως κύριο στόχο να αναπτύξουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις στις παραλίμνιες περιοχές και στον ορεινό μας όγκο, ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό σε όλο τον δήμο και για όλο τον χρόνο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε».

Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας» 

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και 63 χώρες-μέλη παγκοσμίως. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και ΕΕ, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.

Η Διεθνής Επιτροπή το 2019 βράβευσε 515 ακτές και 15 μαρίνες στην Ελλάδα (519 ακτές και 15 μαρίνες το 2018), τοποθετώντας την χώρα μας στην 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες, παγκοσμίως 3.797 ακτές και 695 μαρίνες.

Πανελλαδικά η κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2019 έχει ως εξής ανά δήμο: Ρόδου (39 «Γαλάζιες Σημαίες»), Κασσάνδρας (32), Αγίου Νικολάου (26), Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας (18), Κεφαλονιάς και Χερσονήσου (16), Αριστοτέλη και Χίου (15), Λέσβου και Βόλου (12), Αποκορώνου (11),  Χανίων, Ρεθύμνου και Κω (10) Σητείας, Μαλεβιζίου, Θήρας και Κέρκυρας (9) Βόλβης (8).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.