Μέγας Αλέξανδρος, Αριστοτέλης και ο τάφος του Ευριπίδη

evripidisΠριν αναφερθώ στον Ευριπίδη θα ανοίξω μια παρένθεση για τον τάφο της Αμφίπολης.

Στον τάφο της Αμφίπολης πιστεύω ότι βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι μόνο. Αλλά ακόμη και αν για κάποιον λόγο δεν μπόρεσαν να φέρουν τον Μέγα Αλέξανδρο εδώ, είμαι σίγουρος ότι το ταφικό μνημείο φτιάχτηκε γι αυτόν.

Πολλά ονόματα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το σε ποιον ανήκει ο τάφος. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω ένα ακόμη. Αριστοτέλης.

Αλλά επειδή το κύριο θέμα του γραπτού μου αυτού είναι ο Ευριπίδης κλείνω στο σημείο αυτό την παρένθεση.

Ευριπίδης

Ο Ευριπίδης είναι γνωστό ότι αυτοεξορίστηκε από την Αθήνα και ήρθε στην Μακεδονία. Φιλοξενήθηκε από τον Αρχέλαο μέχρι που πέθανε (κυνοσπάρακτος γέγονε)

Όμως για τόπο διαμονής του διάλεξε τον Στρυμονικό κόλπο και ζούσε σε δυο χωριά, την αρχαία Αρέθουσα σημερινή Ρεντίνα και Βρομίσκο, περιοχή μεταξύ σημερινών Βρασνών και Σταυρού. Η ονομασία Βρομίσκος πιθανών προέρχεται από τον θεό Διόνυσο διότι οι Θράκες τον αποκαλούσαν Βρώμιο. Ο λόγος που διάλεξε τον Στρυμονικό, κατ την γνώμη μου, δεν ήταν τυχαίος. Τα εν λόγω χωριά ανήκαν στην Αττικοδηλιακή συμμαχία και υπήρχε κάποια επικοινωνία με την Αθήνα μέσω θαλάσσης. Στον χώρο αυτό του Στρυμονικού κόλπου έγραψε τρία έργα του τις Βάκχες, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και τον Αρχέλαο.

Γνωρίζουμε από τα αρχαία κείμενα ότι πέθανε στον Βρομίσκο ή στην Αρέθουσα και ότι ο Αρχέλαος τον έθαψε με μεγάλες τιμές. Επίσης γνωρίζουμε από νεώτερους συγγραφείς ότι ο Ευριπίδης θάφτηκε κοντά στην Εγνατία οδό και ο διερχόμενος κόσμος πήγαινε στον τάφο του τον τιμούσαν και άφηναν και κάποια αντικείμενα.

Ο Τάφος του Ευριπίδη

Οι πληροφορίες  σχετικά με τον τάφο του Ευριπίδη είναι άφθονες. Μια ολόκληρη σειρά συγγραφέων αναφέρονται στην τοποθεσία αυτού του αξιοσημείωτου μνημείου. Ο Πλούταρχος, ο Βιτρούβιος, ο Πλίνιος, ο Αύλος Γέλλιος, δηλώνουν ότι η θέση του τάφου ήταν κοντά στον Βρωμίσκο στην κοιλάδα της Αρέθουσας.

Από τις περιγραφές που υπάρχουν αλλά και από διάφορες μελέτες που έχω κάνει, πιστεύω ότι ο τάφος του Ευριπίδη βρίσκεται στον τύμβο της Απολλωνίας. Αυτός ο τύμβος είναι πάρα πολύ μεγάλος και δεν δικαιολογείται, λόγω μεγέθους, να υπάρχει ο τάφος κάποιου τοπικού άρχοντα ή κάποιου στρατηγού. Πρόκειται δηλαδή για κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο όπως ήταν ο Ευριπίδης.

Και για σύγκριση, ο τάφος του Φιλίππου στην Βεργίνα είναι λίγο μικρότερος από τον τύμβο της Απολλωνίας, του οποίου η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σέβομαι τον καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο και το έργο του, αλλά κατά την γνώμη μου έπρεπε να στρέψει την προσοχή του  στον τύμβο της Απολλωνίας και όχι στην Ρεντίνα.

Γνωρίζω το τι γράφω και εύχομαι να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Είμαι στην διάθεση τους για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις. Έκανα μια περιληπτική για την ώρα επισήμανση. Για τον Στρυμονικό κόλπο, από Αμφίπολη μέχρι Ολυμπιάδα και Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες και τα γεγονότα της περιοχής που μπορούν να γραφτούν πολλά βιβλία.

Έγραψα στην αρχή για τον Μέγα Αλέξανδρο όχι γιατί θεωρώ τον τάφο του ίσης αρχαιολογικής αξίας με τον τάφο του Ευριπίδη αλλά για να τονίσω πως η περιοχή κρύβει ακόμη πολλά σημαντικά μυστικά.

Γιώργος

Σημείωση volvipress.gr : Το παραπάνω άρθρο δεν μας το έστειλε ο ίδιος ο αρθρογράφος αλλά αναγνώστης μας, ο οποίος μας πληροφόρησε πως γνωρίζει το πραγματικό του όνομα σε περίπτωση που κάποιος το χρειαστεί για να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Μπορείτε και εσείς να μας στέλνετε άρθρα και πληροφορίες μέσω αυτής https://volvipress.gr/επικοινωνία/ ή αυτής https://volvipress.gr/upload/  της σελίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.