Μελέτη για εργοστάσιο παραγωγής κομποστ στον Δήμο Βόλβης
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ Δ.ΒΟΛΒΗΣ!!! (Προτάσεις)
PROJECT PROFILE
1.Αντικειμενο :
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΥΤΟΧΩΜΑΤΟΣ ( COMPOST) & ΥΓΡΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (C-TEA)
2.Παραγωγική Ικανότητα :
- COMPOST -ΦΥΤΟΧΩΜΑ=1.500.000 Σάκους (20lit /10 kg) /ετος
- C-TEA –ΥΓΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ =500.000 Δοχεία (20lit)/έτος
3. Συνολική απαιτούμενη έκταση : 15.000 μ2
4. Τύπος επένδυσης : ΠΑΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (CAPITAL INVESTMENT)
5. Χρηματοδοτική πηγή : ΕΣΠΑ 2014-2020
6. Στοχευμένο ύψος άντλησης κεφαλαίου : 1.200.000 Ευρώ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
1.ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κομποστοποίηση είναι η βιολογική, αερόβια, θερμόφιλη και ελεγχόμενη διεργασία μερικής αποσύνθεσης των οργανικών αποβλήτων που οδηγεί στην παραγωγή κομπόστ, δηλαδή ενός οργανικού εδαφοβελτιωτικού που προσομοιάζει στο χούμους του εδάφους και προωθεί την ανάπτυξη των φυτών.
Η ποιότητα των αποβλήτων που τροφοδοτούν το σύστημα καθορίζει και την ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ (ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος κυμαίνεται γύρω στις 3-6 εβδομάδες, ανάλογα και με το είδος των αποβλήτων).
2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΔΟΣ ΦΥΤΟΧΩΜΑΤΟΣ
Το σύστημα παραγωγής συνδυάζει ελεγχόμενο αερισμό με περιοδική μετακίνηση της μάζας στερεών αποβλήτων. Η κομποστοποίηση λαμβάνει χώρα μεταξύ των τοιχωμάτων των καναλιών. Μια σιδηροδρομική ράγα στην κορυφή του κάθε καναλιού υποστηρίζει και καθοδηγεί μια πλατφόρμα μηχανικής κομποστοποίησης με περιστροφική κεφαλή ανάμιξης.
Τα περισσότερα εμπορικά συστήματα περιλαμβάνουν ένα σύνολο σωλήνων αερισμού που τοποθετούνται σε εσοχή στο πάτωμα του καναλιού. Το σύστημα υποστηρίζεται από ανεμιστήρες για τον αερισμό και την ψύξη των υλικών κομποστοποίησης. Καθώς τα υλικά κατά μήκος του καναλιού βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της λιπασματοποίησης, το κανάλι χωρίζεται κατά μήκος του σε διάφορες ζώνες αερισμού και θερμοκρασίας.
Η παραγωγική ικανότητα του συστήματος εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των καναλιών. Το μήκος του καναλιού και ο αριθμός στροφών της πεστροφικής κεφαλής ανάμιξης καθορίζει τον χρόνο της κομποστοποίησης.
Τυπική διαστασιολόγηση καναλιών κομποστοποίησης: Μήκος 30 m, Πλάτος 2-6 m, Βάθος-0,90-3 m.
3. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΔΟΣ ΥΓΡΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ
Το σύστημα παραγωγής χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εκχύλισης, όπου το υγρό που παράγεται από βακτήρια, μύκητες και πρωτόζωα, είναι μια διαδικασία ενός συνδυασμού ήδη εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεθοδολογιών στον τομέα της ζυθοποιίας.
Η μονάδα θα λειτουργήσει με ένα πρωτοποριακό ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης υδάτων διεθνών τεχνικών προδιαγραφών, όπου θα παράγονται προϊόντα υψηλών προδιαγραφών ποιότητας ενώ θα υπάρχει μηδενική εκροή υδάτων- αποβλήτων (Biosecure Zero Exchange System) προς το περιβάλλον.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1. ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
Οι παραγωγικές διαδικασίες, που θα εστιαστούν στην επεξεργασία (24.000 μ3/ετήσια) για την παραγωγή (1.900.000 σάκων 20lit /10 kg)), είναι απόρροια ενός συνδυασμού ήδη εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεθοδολογιών στον τομέα αυτό στην Ελλάδα από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα , Ερευνητικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα (LIFE-ENV/E/000555,κλπ), και Ιδιωτικές επιχειρήσεις.
2. ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ
Οι πρώτες ύλες για το μείγμα κομποστοποίησης προέρχονται :
α) Οργανικά στερεά απόβλητα (Απόβλητα Κτηνοτροφικών μονάδων δημοτικής επικράτειας).
β) Φυτικά υλικά περιοχής (Κλαδιά δένδρων, θάμνων, ελιάς, οπωροφόρων, και δενδροστοιχιών, κορμοί, δασικών ειδών, φύλλα δένδρων, πευκοβελόνες, υπολείμματα γκαζόν ,υπολείμματα καλλιέργειας θερμοκηπίων. Όλα τα ανωτέρω φυτικά υλικά προέρχονται από τις Γεωργικές δραστηριότητες της περιοχής και από τις υπηρεσίες συλλογής απορριμμάτων του Δ. Βόλβης).
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ
ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Η λειτουργία μίας τέτοιας μονάδος αποφέρει κέρδη (προ φόρων) από 3.400.000 -5.300.000 Ευρώ/ ετήσια!!!
Εάν αναλογισθεί κανείς ότι το διαθέσιμο ποσό της ΣΑΤΑ (επιχορηγήσεις δημοσίων επενδύσεων) είναι για τον Δ. Βόλβης περίπου 2.000.000-2.500.000 Ευρώ/ ετήσια, τότε μια τέτοιου μεγέθους πηγή εσόδων (διπλάσια) ενισχύει αποτελεσματικά τον προυπολογισμό του δήμου!!!
Κώστας Στεφάνου-Κυπαρίσσης – Μηχανολόγος – Βιομηχανκός Σχεδιαστής
Γιάννης Δημητρίου – Πολιτικός Μηχανικός