Μία πρωτοποριακή προσπάθεια στο 4.000 στρεμμάτων Κτήμα Βόλβη

H ιδιοκτήτρια του ελαιώνα Βιβή Μαρκομιχελάκη εξηγεί στο protothema.gr τη διαδικασία της καρποφορίας, την ψυχρή έκθλιψη αλλά και τις προσπάθειες για την ανάδειξη αυτού του μοναδικού προϊόντος 

Μία πρωτοποριακή προσπάθεια πραγματοποιείται στις όχθες της λίμνης Βόλβης, 60 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το Κτήμα Βόλβη, στο οποίο παράγεται αγριέλαιο , ένα μοναδικό είδος λαδιού , που ωστόσο μόνο τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση που του αξίζει.

Με έκταση πάνω από 4.000 στρέμματα και περίπου 70.000 ελαιόδεντρα αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό ελαιώνα αγριελιάς στη μεσόγειο, και σίγουρα έναν από τους παλαιότερους όπως αποδεικνύεται και από το Βυζαντινό ελαιοτριβείο που βρίσκεται στο κέντρο του.

“Ασχολούμαστε ενεργά με την παραγωγή αγριελαίου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου εδώ και περίπου μια πενταετία” λέει στο “ Protothema.gr” η ιδιοκτήτρια Βιβή Μαρκομιχελάκη. Και εξηγεί: “ Με την όλη προετοιμασία και γενική ανάπτυξη του κτήματος ασχολούμαστε τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία. Το κτήμα περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας μέσω αγοράς του προπάππου, στρατηγού Ιωάννη Δημητρακόπουλου, ο οποίος είχε ένδοξη ιστορία στους Βαλκανικούς αγώνες”.

Η κ. Μαρκομεχελάκη τονίζει οτι “Λόγω του σεβασμού στην ιστορία αλλά και μαγεμένοι από τη μοναδική ομορφιά του τοπίου-τον φυσικό ελαιώνα άγριας ελιάς, τη λίμνη με το μικρόκλιμα της, τα μοναδικά είδη πουλιών-ήταν μονόδρομος να γίνει σκοπός της οικογένειας η ανάδειξη του μοναδικού αυτού κτήματος και του σπάνιου προϊόντος του. Μην ξεχνάμε, ότι το κτήμα βρίσκεται εντός εθνικού πάρκου-natura, μέσα στον υδροβιότοπο των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τόπος έχει βεβαιωμένα εμπνεύσει ελαιοπαραγωγούς διαχρονικά-στο κέντρο του κτήματος υπάρχει βυζαντινό ελαιοτριβείο του 1324-5 μ.Χ.”.

Όπως εξηγεί η παραγωγός “ Τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά, αλλά θα λέγαμε ότι είναι και πέρα από αυτό, είναι απολύτως φυσικά, σε όλη τη διαδικασία παραγωγής χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ το αγριέλαιο θεωρείται super food, είναι δηλαδή ανάμεσα στις ελληνικές υπερτροφές”.

Η κ. Μαρκομιχελάκη επισημαίνει οτι: “ Η χώρα μας έχει τις πολλές δυσκολίες της, γνωστές σε όλους, αλλά η ελιά και τα παράγωγά της είναι από τα πιο βαθιά ριζωμένα προϊόντα ή και σύμβολα. Οπότε στην περίπτωσή μας,η τρέλα θα ήταν να μην βάλουμε όλες μας τις δημιουργικές μας δυνάμεις και την αγάπη μας στην προσπάθεια αυτή. Δεν εστιάζουμε τη στρατηγική μας στον ανταγωνισμό, δίνουμε έμφαση περισσότερο στη μοναδικότητα του προϊόντος μας. Είναι το μόνo εμφιαλωμένο βιολογικό αγριέλαιο, από περιοχή natura. Θεωρούμε παράλληλα ότι είναι κοινός στόχος όλων να αυξηθεί παγκόσμια η κατανάλωση ποιοτικού ελαιολάδου, και το καλό ελληνικό ελαιόλαδο να έχει τη θέση που του αξίζει σε αυτή την διευρυμένη αγορά”.

Η παραγωγός τονίζει ότι ”Η αγριελιά είναι θάμνος- δένδρο, αυτοφυές και οι ευεργετικές ιδιότητες του αγριελαίου ήταν γνωστές εδώ και αιώνες και απόδειξη είναι το Βυζαντινό ελαιοτριβείο μέσα στο κτήμα. Δεν ραντίζεται, δεν ποτίζεται,δεν την θέλει ο δάκος άρα ούτε δακοπαγίδες. Μόνον κλάδεμα για να παίρνει αέρα και φως μήπως γίνει πιο παραγωγική. Από 22-25kg καρπό παράγεται l λίτρο αγριέλαιο. Επίσης συλλέγεται με τα χέρια η με ψιλά χτένια. Πηγαίνει αυθημερόν στο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο και γίνεται ψυχρή έκθλιψη. Εδώ ακριβώς διαφέρουμε με τους προγόνους μας. Ενώ ήξεραν τα οφέλη δεν είχαν σύγχρονες μεθόδους ελαιοποίησης”.

Κάθε χρόνο παίρνουμε βραβείο από το ΕΚΠΑ για τις φαινόλες. Το αγριέλαιο έχει πάντα μόνο τις δύο φαινόλες με τον ισχυρισμό υγείας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 την ελαιασίνη και την ελαιοκανθάλη . Το αγριέλαιο από το Κτήμα Βόλβη έχει πολλαπλάσιες τιμές αυτών των φαινολών από τις μέσες των έξτρα παρθένων ελαιολάδων κατατάσσοντας το στα λάδια που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος”

Η διαδικασία πρώτης ψυχρής έκθλιψης διασφαλίζει την ανώτατη ποιότητα και βιολογική αξία. Οι καρποί μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο αυθημερόν, και ο καρπός γίνεται αγριέλαιο σε λιγότερο από 24 ώρες.Το αγριέλαιο είναι μια μοναδική υπερτροφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό, ως ένα παραπάνω από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής, ωμό κάθε πρωί.

Μεσοπρόθεσμα, η παραγωγός προσανατολίζεται στο να κάνει το κτήμα να ε επισκέψιμο και να αναπτυχθεί μια ήπια μορφή αγροτουρισμού.” Σίγουρα κατά την περίοδο της συγκομιδής (έχουν ήδη ενδιαφερθεί διάφοροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες που μας βρίσκουν online) αλλά και καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για δραστηριότητες όπως παρατήρηση πουλιών, μη μηχανοκίνητο αθλητισμό στη λιμνη “τονίζει.

Οι αγριελιές , (Olea Europaea sylvestris)όπως λέει η παραγωγός μεγαλώνουν στο κτήμα εδώ και αιώνες, ανέγγιχτες από ανθρώπινη παρέμβαση, μόνο με την προστασία του ήπιου μικροκλίματος της λίμνης. Τα δέντρα καρποφορούν με τη πιο φυσική διαδικασία, με τη βοήθεια μόνο του ήλιου και της βροχής. Η κατανάλωση των φύλλων ελιάς έχει δείξει οφέλη στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης. Τα φύλλα αγριελιάς έχουν τις φαινόλες σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα φύλλα της ήμερης ελιάς. Τα φύλλα αγριελιάς έχουν τις ίδιες φαινόλες με το αγριέλαιο με επιπλέον την ελευρωπαίνη. Ένα φλυτζάνι αφεψήματος φύλλων αγριελιάς την ημέρα βοηθάει στην ενίσχυση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη υγεία είναι γνωστά εδώ και αιώνες, τοποθετώντας το στο όριο μεταξύ τροφίμου και φαρμάκου. Έχει βιολογική δράση, μεγαλύτερα οφέλη δηλαδή από την απλή διατροφική του αξία, και επιδρά σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, προστατεύοντας το.

Το προϊόν πωλείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει βραβεία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 16 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.