Μουσική εκδήλωση στη κατωιταλική διάλεκτο Γκρίκο στον Σταυρό

Ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί δημάρχους – αντιδημάρχους και ελληνόφωνους κάτοικους της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα

Μια μοναδική μουσική παράσταση στην Γκρίκο, την διάλεκτο ελληνικής γλωσσικής προέλευσης της Κάτω Ιταλίας (γνωστή και ως γκρεκάνικη διάλεκτο), πραγματοποιείται την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 στις 20.30 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Σταυρού.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με τον δάσκαλο της Γκρίκο και μουσικό Mattia Manco Gregoriadis, κάτοικο του Zollino (ενός από τους 12 ελληνόφωνους δήμους της Γκρετσία Σαλεντίνα), που θα μιλήσει για την γλώσσα η οποία μας συνδέει με την αρχαιοελληνική παρουσία στην περιοχή του Σαλέντο, τμήμα της επαρχίας του Λέτσε, στην ιταλική περιφέρεια της Απουλίας. Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια στα Γκρίκο, συνοδεία και του μουσικού Rocco de Santis.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρού «Μέγας Αλέξανδρος», προς τιμήν της μεγάλης αποστολής από την Γκρέτσια Σαλεντίνα, που φιλοξενεί ο Δήμος Βόλβης, στην οποία μετέχουν οι δήμαρχοι του Καλιμέρα Gianluca Tommassi (μαζί με τον αντιδήμαρχο Andrea Aprile) και του Σολέτο Graziano Avantazziato, και οι αντιδήμαρχοι του Μαρτινιάνο  Eleonora Rosato και του Τζολίνο Mauro Coateni, καθώς και  40 ελληνόφωνοι κάτοικοι από όλες τις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα, που τους συνοδεύουν.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλβης και οι 12 ελληνόφωνοι δήμοι της Γκρετσία Σαλεντίνα έχουν αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια μια στενή συνεργασία, με την προοπτική περαιτέρω επέκτασης της σε διάφορους τομείς, η οποία θα συζητηθεί αυτές τις ημέρες στη συνάντηση που θα έχει ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας με την αποστολή της Γκρετσία Σαλεντίνα.

Το φετινό καλοκαίρι, στα τέλη Ιουλίου, για δεύτερη κατά σειρά χρονιά ο δήμος Βόλβης φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων Σταυρού, 50 μαθητές Γυμνασίων και εκπαιδευτικούς συνοδούς τους, που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την Ελλάδα, κοιτίδα της καταγωγής τους, και παράλληλα με τις διακοπές τους στις ακτές τους Στρυμονικού κόλπου, ξεναγήθηκαν σε διάφορες περιοχές, και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό, τα έθιμα και την ελληνική γαστρονομία, και να συναναστραφούν με ελληνόπουλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + 20 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.