Ναρκωτικά μέρος 3ο: Γιατί να εμπιστευτείτε την Επιλογή στη Ζωή;
Συνεχίζοντας μια σειρά άρθρων μας σχετικά με τα ναρκωτικά σήμερα δημοσιεύουμε ένα κείμενο από την αρχική σελίδα μια από τις πολλές ιστοσελίδες που κυκλοφορούν στο ιντερνετ, με την προτροπή να την επισκεφθείτε. Θα διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα και ίσως βρείτε λύσεις ή απαντήσεις. Τον σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα θα τον δείτε στο τέλος του κειμένου. Έχουμε διαπιστώσει και από τα υπόλοιπα άρθρα μας
(Ναρκωτικά Μέρος 1ο: Εισαγωγή – Είδη και Ναρκωτικά Μέρος 2ο: Ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί ναρκωτικά) πως ο πολύς ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται. Δεν έχει σημασία. Άλλωστε δεν είμαστε κάποια επαγγελματική σελίδα και επομένως δεν προσδοκούμε επισκέψεις με σκοπό το κέρδος. Το να καταφέρουμε να σώσουμε έστω και μια ζωή για μας θα είναι άθλος. Το πρόβλημα είναι όλων μας. Μας αφορά όλους.
Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έχει πάρει στις μέρες μας διαστάσεις επιδημίας. Οι αριθμοί των χρηστών αυξάνονται διαρκώς και μαζί τους οι θάνατοι, οι αρρώστιες, τα οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα με το νόμο καθώς και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με το στυλ ζωής του χρήστη.
Το κόστος για την ελληνική κοινωνία είναι τεράστιο τόσο σε έμψυχο όσο και άψυχο υλικό. Ζωές χάνονται, οικογένειες καταστρέφονται, η δημόσια υγεία επιβαρύνεται κατά πολύ, το εργατικό δυναμικό μειώνεται, η νεολαία και τα ιδανικά της χάνονται και το ποινικό δικαστικό σύστημα απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αδικήματα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με εξαρτησιογόνες ουσίες. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας τείνει να βλέπει τον εθισμό σαν ένα κοινωνικό πρόβλημα και τους εθισμένους σαν άτομα ηθικά αδύναμα ή σαν να έχουν εγκληματικές τάσεις.
Η γενική πεποίθηση είναι ότι το σταμάτημα της χρήσης είναι θέμα θέλησης και δύναμης χαρακτήρα ή θέμα θρησκείας. Τα μυθεύματα αυτά που πηγάζουν από την αδυναμία της κατανόησης του πόσο βαθύ εσωτερικό πρόβλημα για τον χρήστη είναι ο εθισμός, έχουν δημιουργήσει στερεότυπα με βάση τα οποία λειτουργεί ολόκληρο το σύστημα που συνδέει τον χρήστη με την οικογένειά του, την τοπική κοινωνία στην οποία ζει και κινείται καθώς και τους επαγγελματίες του είδους που δουλεύουν μαζί του.
Η χημική εξάρτηση είναι μια κατάσταση που μας επηρεάζει όλους ανεξάρτητα από το αν έχουμε το πρόβλημα της χρήσης στο σπίτι μας ή όχι. Για εμάς στην “Επιλογή στη Ζωή”, αποτελεί στόχο το να βοηθηθούν ο χρήστης, η οικογένειά του και η ευρύτερη κοινή γνώμη, με σύγχρονες θέσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ώστε να αντικαταστήσουν αυτές τις επί μακρό χρονικό διάστημα εσφαλμένες όσο και αναποτελεσματικές αντιλήψεις για τον εθισμό με την κατανόηση ότι ο εθισμός είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα και επιδεκτική νοσηλείας ασθένεια.
Σκοπός μας είναι η παροχή μεσοπρόθεσμης διάρκειας θεραπείας 6-8 μηνών κλειστού εντατικού προγράμματος εσωτερικής διαμονής. Η θεραπευτική μας προσέγγιση είναι βασισμένη στις αρχές των 12 βημάτων και προωθεί τη συμμετοχή στις ομάδες αυτοβοήθειας και κοινωνικής υποστήριξης των ναρκομανών ανωνύμων (ΝΑ).
Το πρόγραμμά μας παρόλο που βασίζεται στη θεραπευτική προσέγγιση των 12 βημάτων ενισχύεται ως προς την αποτελεσματικότητά του και από άλλες προσεγγίσεις, όπως αυτή του υπαρξιακού μοντέλου (Rollo May, Irvin Yalom και άλλων) και του προσωποκεντρικού μοντέλου (Karl Rogers) στις ατομικές συνεδρίες, ενώ στην ομαδική θεραπεία έμφαση δίνεται στη συστημική προσέγγιση εμπλουτισμένη με συμπεριφορικά, αντιπαραθετικά και μορφολογικά στοιχεία.
Η όλη διαδικασία αποβλέπει :
• στην κατανόηση του προβλήματος του εθισμού (εκπαιδευτική διαδικασία,)
• τη γέννηση ελπίδας για θετική αλλαγή
• την αντιμετώπιση της ζωής με τους όρους που θέτει και όχι με άρνηση
• τη δημιουργία κινήτρων
• την κατανόηση του δεδομένου αποχής από ουσίες ως προϋπόθεση επιτυχίας
• την παραδοχή του εσφαλμένου τρόπου αντίληψης του κοινωνικού γίγνεσθαι
• τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου σκέψης και διαχείρισης των συναισθημάτων για επιτυχή
ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
Επισκεφθείτε και κάντε μια απλή περιήγηση στην παρακάτω ιστοσελίδα. Ίσως βοηθήσετε κάποιον κάνοντας απλά ένα κλικ εδώ http://www.apexarthsh.gr/