Νέα Απολλωνία: Τίμησαν τα θύματα της θηριωδίας του ISIS οι Γιαζίντι

Τιμές στα θύματα των τζιχαντιστών στην επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ απέδωσαν χθες με εκδηλώσεις τους σε καταυλισμούς προσφύγων, στους οποίους βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες Γιαζίντι. Στη Νέα Απολλωνία, στις Σέρρες, στα Γιάννινα και στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες με αίτημα να απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι ισλαμιστές που εξαφάνισαν τη μειονότητά τους.

Ειδικά στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια έξω από τα λουτρά, όπου ζουν το τελευταίο επτάμηνο πρόσφυγες Γιαζίντι από το Ιράκ, οι περίπου 450 συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό για τη γενοκτονία. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θρηνούσαν τα θύματα των τζιχαντιστών, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες από τη μεγάλη φυγή στα βουνά της επαρχίας Σιντζάρ, όταν χιλιάδες Γιαζίντι προσπαθούσαν να σωθούν.

Τα νεαρά κορίτσια είχαν βάψει τα χέρια τους κόκκινα, στο χρώμα του αίματος, και πολλά απ’ αυτά έγραψαν “στοπ” στις παλάμες τους. “Πού είναι η μητέρα μου;” έγραφε στη λευκή της μπλούζα ένα κορίτσι, δείχνοντας ότι η μητέρα της είναι μία από τις χιλιάδες αγνοούμενες. Τα υπόλοιπα είχαν ζωγραφίσει στις μπλούζες τις γυναίκες που απήχθησαν από τους τζιχαντιστές, για να χρησιμοποιηθούν ως σκλάβες του σεξ και δίπλα έγραφαν “σώσε με πριν είναι πολύ αργά”.

Τα παιδιά φορούσαν επίσης λευκές μπλούζες στις οποίες είχαν γράψει τη μαύρη ημερομηνία της 3ης Αυγούστου 2014. Χθες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που έγινε η μαζική εισβολή στην επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ, καθώς οι Γιαζίντι έμειναν μόνοι τους όταν αναχώρησαν, προκειμένου να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος οι κούρδοι Πεσμεργκά. “Δεν κάναμε τίποτε, γιατί τέτοιο κακό σε μας”, διερωτήθηκε μιλώντας στη “Μ” ο θρησκευτικός ηγέτης των Γιαζίντι στη Νέα Απολλωνία.

Η δομή

Η συγκεκριμένη δομή στη Νέα Απολλωνία υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι πρόσφυγες ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τους τελευταίους επτά μήνες. Είναι αυτοί που μετακινήθηκαν από τον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου, που καταργήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του περσινού χειμώνα.

Μόνο τον τελευταίο μήνα από τη Νέα Απολλωνία αναχώρησαν περίπου 300 πρόσφυγες Γιαζίντι, οι οποίοι πήραν στα χέρια τους τις αποφάσεις μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή της επανένωσης με τις οικογένειές τους. Σήμερα ζουν περίπου 450, όμως ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί καθώς καθημερινά απορροφούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν και στον καταυλισμό των Σερρών, όπου επίσης ζουν μόνον πρόσφυγες Γιαζίντι. Συνολικά υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται λίγοι περισσότεροι από 1.000 Γιαζίντι, όταν ο αριθμός τους τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 2.500 και όταν έκλεισαν τα σύνορα 4.000.


Του Κώστα Καντούρη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.