Ο δήμος Αριστοτέλη λέει όχι στα μεταλλεία χρυσού

dimos-aristoteliΜε ομοφωνία πέρασε το ψήφισμα που υιοθέτησε ο Δήμος Αριστοτέλη αναφορικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Το ψήφισμα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τόσο οι δημότες που βρέθηκαν εντός του δημοτικού μεγάρου, όσο και οι εκατοντάδες κάτοικοι που παρακολούθησαν «ζωντανά» τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τη γιγαντοοθόνη που στήθηκε στην κεντρική πλατεία του Δήμου.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η αντίθεση του Δήμου στην επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Όπως αναφέρεται, η επέκταση των μεταλλείων στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές «μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, τα δάση, τον αέρα, τον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής».

Ταυτόχρονα, ο Δήμος αποφάσισε να διακόψει όλες τις οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με τη μορφή δωρεών, χρημάτων, ειδών ή έργων, που από το 2011 δεχόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον κ. Πάχτα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι δωρεές από την εταιρεία προς το Δήμο, που είχαν συμφωνηθεί για το έτος 2014, αγγίζουν τα 920 χιλιάδες ευρώ. Η νέα δημοτική αρχή δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει στην «Ελληνικός Χρυσός» δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους.

Παράλληλα, στο ψήφισμα αναφέρεται πως ο Δήμος:

  • διεκδικεί αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου έχει επιβαρυνθεί, τόσο από την εταιρεία όσο και από την πολιτεία.
  • ζητά από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό περιοχών από τον όρο «μεταλλευτικές»
  • πιέζει για την πλέον αυστηρή περιβαλλοντική εφαρμογή αυστηρών όρων, μελετών και κανόνων

Στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης ότι η αδειοδότηση ή η ακύρωση αδειών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει τις θεσμικές αρμοδιότητες του Δήμου, ενώ υπογραμμίζεται πως η νέα δημοτική αρχή «ανοίγει τον διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις» για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αίτημα φορέων και συλλόγων το ψήφισμα

Πλήθος τοπικών συλλόγων και φορέων είχαν ζητήσει νωρίτερα από τον Δήμο να προχωρήσει σε ένα τέτοιου είδους ψήφισμα, με το οποίο αφενός θα εκφράζεται η αντίθεσή του στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αφετέρου θα εισηγείται τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως μεταλλευτική.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, επικαλούμενος λόγους προσωπικής ασφάλειας, η οποία -όπως σημείωσε- «τίθεται εν αμφιβόλω». Ως «δικαιολογίες για προειλημμένες αποφάσεις», χαρακτήρισε τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Πάχτα, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μίχος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα γιορτάζουμε… σε αυτόν τον τόπο που έχει δοκιμαστεί… Η Δημοκρατία εφαρμόζεται στην πράξη».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ζουμπάς, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στην οικονομική εξάρτηση που έχει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος από την «Ελληνικός Χρυσός», υπογραμμίζοντας ότι είναι «ηθικά απαράδεκτη», προαναγγέλλοντας ότι ο Δήμος θα διακόψει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με την εταιρεία.
«Η εταιρεία και το κράτος θέλησαν να πνίξουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Ζήσαμε άγρια καταστολή. Αυτή τη στιγμή έχουμε 350 κατηγορουμένους», είπε ο Γιώργος Ζουμπάς.

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και μίλησαν ειδικοί επιστήμονες που αναφέρθηκαν στη μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής. Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και η «Ελληνικός Χρυσός», η οποία όμως δεν έδωσε το «παρών».

simantra.blogspot.gr

Η άλλη άποψη

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Τελικά ήταν αποστειρωμένο από φιλομεταλλευτικές παρουσίες και απόψεις το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Τόσο τα στελέχη της μείζονος μειοψηφίας, όσο και εκπρόσωποι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”, αλλά και εκπρόσωποι εργαζομένων στα μεταλλεία δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους που συμπίπτουν στον εξής ένα:

Την απουσία κλίματος δημοκρατίας, ελευθερίας και σεβασμού στη διατύπωση διαφορετικής άποψης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Μια θλιβερή πραγματικότητα που καταγράφτηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά πέρασε στα ψιλά από τα “antigold” φίλτρα… ενημέρωσης, όταν αφαιρέθηκε επί της ουσίας ο λόγος από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος πλειοψηφίας (!!!!!) κ. Γιώργο Κοττάκη, όταν τόλμησε να καυτηριάσει τις επιθέσεις βίας που καταγράφονται εναντίον των μεταλλωρύχων.

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα που εκδόθηκε, όπως έγινε αντίστοιχα για το σεβασμό στο αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των μεταλλωρύχων να επιλέγουν και να ασκούν το επάγγελμα που επιθυμούν.

Ενώ από τη άλλη, στο ίδιο ψήφισμα δεν ξεχάστηκαν να συμπεριληφθούν οι γνωστές αναπόδεικτες και κινδυνολογικές κορώνες “περί μη αναστρέψιμων βλαβών στο νερό, τη φύση, τον αέρα κλπ”, που έχουν προλάβει αν μολύνουν τις κοινωνικές σχέσεις των δημοτών, δίνοντας παράλληλα το… ιδεολογικό πάτημα και για πολλές άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος εργαζομένων ή υποστηρικτών της μεταλλευτικής.

Ένα άλλο θέμα που χρήζει ερμηνείας από το χθεσινό ψήφισμα πηγάζει από τη φράση: “Επιδιώκοντας μια διαφορετική, αειφόρο ανάπτυξη για τον τόπο μας θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.”

Πως θα γίνει να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, όταν ο δήμος ζητάει από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό όλων των μεταλλευτικών περιοχών και συμμετέχει παράλληλα σε προσφυγές που επιδιώκουν το κλείσιμο των μεταλλείων;

Έχει βρεθεί κάποια αναπτυξιακή φόρμουλα στην οποία μένουν αδιάθετες 2.000 θέσεις εργασίας για να πληρωθούν άμεσα από μεταλλωρύχους; Και αν ναι, πότε θα γίνουν γνωστές; Πριν ή μετά το κλείσιμο των μεταλλείων;

Αυτό το σημείο μας θύμισε την ρήση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα σε εκπομπή της ιντερνετικής ΕΡΤ3 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου είχε πει το αλησμόνητο: “Ακόμη σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε  και που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους…” 

Κλείνοντας και διατηρώντας τη λογική του μισογεμάτου ποτηριού θεωρούμε ελπιδοφόρα τη βούληση του δήμου να ενώσει όλους τους δημότες ανεξάρτητα από τη θέση που έχει για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Μακάρι να συμβεί αυτό το ποθούμενο. Απαιτείται όμως ειλικρίνεια και ίσες αποστάσεις από τις γνωστές “antigold” ακραίες θέσεις.

politesaristoteli.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 + seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.