O πλανήτης δεν είναι μίας χρήσης – 8ο Greenwave Festival

O πλανήτης δεν είναι μίας χρήσης. Το 8ο Greenwave festival θα μιλήσει για την ελαχιστοποίηση, την επανάχρηση και την ανακύκλωση των απορριμάτων που παράγουμε.

Το GreenWave Festival είναι μια εναλλακτική οικολογική γιορτή. Διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις, δίκτυα, ομάδες της πόλης. Υλοποιείται χάρη στην εθελοντική προσφορά πλήθους ανθρώπων, που προσφέρουν τον χρόνο και την ενέργεια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και με τη στήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Από το 2011 που ξεκίνησε, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε Σεπτέμβριο, που ελεύθερα και αυτόνομα συνεργάζονται, συνδιαλέγονται, επικοινωνούν, δρουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα τοπικά, επιβίωσης, περιβάλλοντος, έμπρακτης αλληλεγγύης κλπ.

«Όπως ο βασιλιάς Μίδας μετέτρεπε ό,τι άγγιζε σε χρυσό, έτσι κι εμείς πρέπει να μετατρέψουμε όλα αυτά τα σκουπίδια της σύγχρονης κοινωνίας προς όφελός μας, να μετατρέψουμε το άχρηστο σε χρήσιμο».
Rem Koolhas

• Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα!
• Τα πεταμένα αντικείμενα είναι πλούτος!
• Κάτω οι διαλεκτικές των τεχνικών του απορριπτέου!
• Τα σκουπίδια μας ανήκουν!
• Αντιστεκόμαστε στον καταναλωτισμό, αλλάζουμε τρόπο ζωής.
• Μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, προστατεύουμε το περιβάλλον.
• Σεβόμαστε τον κύκλο της ζωής, δίνουμε στα απορρίμματα μια δεύτερη ευκαιρία.
• Ξανασυνδέουμε τις καθημερινές ανάγκες με την τέχνη και την προσωπική ευθύνη.
• Προωθούμε την επανάχρηση γιατί τίποτε δε πάει χαμένο.
• Εξοικονομούμε πόρους, εξασφαλίζουμε το μέλλον του πλανήτη.
• Βλέπουμε το άχρηστο με φαντασία και δημιουργικότητα.
• Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στηρίζουμε την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.
• Αξιοποιούμε τα παλιά υλικά για την παραγωγή προϊόντων με νέα αξία χρήσης και ανταλλαγής.

«Χρειάζεται να κάνεις μια μεταστροφή στο τρόπο σκέψης σου  για να αρχίσουν να σου αρέσουν τα απορρίμματα ως υλικά».  Ed van Hinte

Την ώρα που ο πλανήτης έχει γεμίσει σκουπίδια και μέχρι το 2050 στους ωκεανούς θα «κολυμπούν» περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια, την ώρα που ακόμη και οι πάγοι και οι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι ρυπασμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα χημικά, εμείς ονειρευόμαστε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων!

Κάθε φορά που παράγουμε, αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε ή τρώμε κάτι, δημιουργούμε απόβλητα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ορατά. Όμως ο τρόπος που μετακινούμαστε, που κατασκευάζουμε, που θερμαινόμαστε κτλ παράγουν και αόρατα απόβλητα. Όλα έχουν επίπτωση στο περιβάλλον, συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, δημιουργούν πιέσεις και συγκρούσεις με τους γείτονες και διαμορφώνουν μια αρνητική εικόνα στην πόλη μας.

Βεβαίως, συνολικά ο τρόπος με τον οποίο η πόλη είναι χτισμένη και οργανωμένη επηρεάζει την καθημερινότητα και τις επιλογές μας, καθορίζει την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία μας. ΟΚ, φταίει το σύστημα. Ας τα πιάσουμε όμως ένα ένα κι ας αλλάξουμε αυτά που μπορούμε.

Η ευημερία μιας πόλης και η βιωσιμότητά της εξαρτώνται και από τους πόρους που διατηρεί σε χρήση και επαναχρησιμοποιεί, αν έχει φρόνηση… Δυστυχώς, όμως, αυτά στα οποία έχουν επενδυθεί φυσικοί και ενεργειακοί πόροι, καθώς και χρόνος ανθρώπινης εργασίας για την παραγωγή τους, πετάγονται σαν απαξιωμένα απόβλητα!

Και αυτό δεν το αντέχουμε!

Και δεν εννοούμε μόνο τη δυσοσμία των πράσινων κάδων αλλά και τη θλίψη από τους μπλε κάδους, για τα άσχετα αντικείμενα που πετούν συμπολίτες μας, τα ερωτηματικά για το πόσα από αυτά ανακυκλώνονται πραγματικά και για το πόσα από αυτά θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στον Δήμαρχο ή στην κυβέρνηση. Απλό, σωστό κι εύκολο. Όχι όμως και αποτελεσματικό… αν είναι το μόνο.

Η αδιαφορία των κρατούντων και η αλλοτρίωση των πολιτών πρέπει να ανατραπούν. Δεν πρέπει όμως να εκχωρήσουμε το παρόν και το μέλλον μας στους άλλους. Θέλουμε να φτιάξουμε τη ζωή μας εδώ και τώρα! Να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας. Να μεταδώσουμε την αίσθηση ευθύνης στους/στις διπλανούς/ες μας.

Θεωρούμε ότι μέσα από τη συλλογική δράση μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε δράσεις που ωφελούν την πόλη και το περιβάλλον, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και βοηθούν στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομικής δραστηριότητας.

Μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη, εφαρμόζοντας ευρεία διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, αλλά και πριν από αυτήν, επιλέγοντας προϊόντα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, δεν δημιουργούν απόβλητα και -όταν αυτό είναι αναπόφευκτο- τότε να έχουμε ως πρώτη επιλογή την επανάχρηση για τα ανόργανα και την κομποστοποίηση για τα οργανικά.

Γιατί, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα για να γίνει μια πόλη βιώσιμη δεν είναι η έλλειψη κονδυλίων αλλά η διάθεση των κατοίκων της να αλλάξουν τη ζωή τους, να κάνουν άλλες επιλογές και να τις επιβάλουν. Δεν είναι τόσο τα νούμερα που μετράνε αλλά το πνεύμα των ενεργών πολιτών, που επιλέγουν συνειδητά να μετατρέψουν τα «σκουπίδια» σε ζωτικά υλικά αλλά και τέχνη, να αξιοποιήσουν το βρόχινο νερό, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να στηρίξουν τις καινοτόμες και περιβαλλοντικά συνεπείς κοινωνικές επιχειρήσεις, να απαιτήσουν και να εφαρμόσουν λύσεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή της πλειοψηφίας και προδιαθέτουν σε θετικές συμπεριφορές.

Θα πρέπει να σκεφθούμε πώς θα θέλαμε να είναι η πόλη μας στο μέλλον, πράσινη ή γκρι, σε τι πλανήτη θέλουμε να ζήσουμε. Να αντιληφθούμε ότι όλα αυτά που σήμερα τα πετάμε ως ανάξια, υποθηκεύουν τη ζωή των μελλοντικών γενεών και ότι, εξαιτίας της τωρινής ανεύθυνης συμπεριφοράς, οι επόμενες γενιές θα είναι αναγκασμένες να ζήσουν αλλού, αν βέβαια υπάρχει κάποιος άλλος τόπος διαθέσιμος…

Παραγωγή προϊόντων που να αντέχουν στον χρόνο, λοιπόν, Επισκευή και Επανάχρηση για τα αντικείμενα που είναι εφικτό, Ανακύκλωση στα υπόλοιπα, Κομποστοποίηση, Μείωση της Κατανάλωσης, Όχι Καύση αλλά παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και από φυσικές μεθόδους αξιοποίησης του υπολείμματος (πχ βιοαέριο).

Ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης: ως πολλαπλασιαστής της πληροφορίας, ως τεχνικός, ως καλλιτέχνης, ως συνεταιριστής, ως επιμορφωτής, ως δημιουργός συνεκτικών γειτονιών, ως συνειδητός urban miner.

Όσοι/ες είναι ικανοποιημένοι/ες από τη ζωή τους, δεν χρειάζεται καν να επισκεφθούν το φετινό GWF! Οι υπόλοιποι/ες θα το προετοιμάσουμε συλλογικά και θα ενώσουμε τις φωνές μας για να προτείνουμε μια εναλλακτική αντιμετώπιση των «αποβλήτων μας», μια άλλη διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης.

Μαζί θα νικήσουμε την αδράνεια, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και το κατεστημένο. Γιατί, αν δεν το ξεκινήσουμε εμείς, ως ενεργοί πολίτες, αυτό το μέλλον που οραματιζόμαστε, χωρίς απόβλητα και απόβλητους, χωρίς «ανθρώπους σκουπίδια», χωρίς τις «χωματερές των ονείρων μας», χωρίς τα «απορριμματοφόρα των αξιών μας», αυτό το μέλλον δεν θα έρθει ποτέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 + 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.