Ο πρώτος ελληνικός δήμος μέλος του μεγαλύτερου δικτύου Ο.Τ.Α. για την κλιματική αλλαγή

Ιδιαίτερη υποδοχή επιφύλαξε στον δήμο Θέρμης, το μεγαλύτερο δίκτυο της αυτοδιοίκησης για την κλιματική αλλαγή, τον πρώτο ελληνικό δήμο και νεότερο μέλος του. Το δίκτυο Climate Allience, ή αλλιώς Συμμαχία για το Κλίμα, είναι ένα ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό δίκτυο με πάνω από 1700 μέλη που προέρχονται από 27 χώρες, για την προστασία του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανατροπή της κλιματικής αλλαγής.

Οι πόλεις – μέλη δεσμεύονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην πηγή, και παράλληλα προωθούν πρωτοβουλίες για την “κλιματική δικαιοσύνη” σε συνεργασία με τους ιθαγενείς του Αμαζονίου. Επιπλέον, το δίκτυο σχεδιάζει και εφαρμόζει καμπάνιες ευαισθητοποίησης και αναπτύσσει εργαλεία για το σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο δήμος Θέρμης είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που γίνεται πλήρες μέλος της Climate Alliance. Συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση των μελών, στο Έσσεν της Γερμανίας  από τις 20 έως τις 22/9 με εκπρόσωπο τη δημοτική σύμβουλο Άννα Μίχου.

Το συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση πλαισίωσαν μικρά εξειδικευμένα, θεματικά εργαστήρια που έγιναν επί τόπου σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο Έσσεν συνδεδεμένες με το κάθε θέμα, όπως η κλιματική μετανάστευση, η αστική μεταμόρφωση και η ευκαιρία για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα και η χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι βέλτιστες πρακτικές στο τομέα των “πράσινων” επενδύσεων των ΟΤΑ, τις συλλογικότητες στο επίπεδο γειτονιών, την “έξυπνη” χρήση της ενέργειας, τη συνεργασία για την υιοθέτηση ‘δικαιότερης” στάσης και τρόπου ζωής απέναντι στο περιβάλλον και το κλίμα, τη συνεργατική αλληλέγγυα οικονομία και χρηματοδότηση, τη βιώσιμη κινητικότητα με τη χρήση του ποδήλατου και την αξιοποίηση της γεωθερμίας ως ανανεώσιμη και βιώσιμη πηγή ενέργειας.

Στις διαδικασίες των στρογγυλών τραπεζιών της ολομέλειας συμμετείχε η κα Μίχου μαζί με τον εκπρόσωπο των ιθαγενών του Ecuador. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι δράσεις του δήμου Θέρμης σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας των ιθαγενών για τη διάσωση των δασών του Αμαζονίου, η προστιθέμενη αξία των επαφών με τους ιθαγενείς καθώς και οι προοπτικές ενδυνάμωσης των τοπικών δράσεων για την κλιματική αλλαγή, καθώς και της συνεργασίας Ευρώπης και Αμαζονίου.

seleo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.