Ο σπόρος της αμφιβολίας έχει σπαρθεί. Ευκαιρία η μία από τα ίδια;

evropiΤελικά οι πολέμιοι του δημοψηφίσματος , και του αποτελέσματος του, πιθανών θα πρέπει να αναθεωρήσουν στο μέλλον την στάση που κράτησαν πριν, κατά την διάρκεια , αλλά και μετά το τέλος του. Αυτό που αδυνατούν να κατανοήσουν αυτή τη στιγμή, πνιγμένοι στην ζοφερή πραγματικότητα, ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα μήνυμα, που πιθανών να βρήκε τους σωστούς αποδέκτες. Στην Ευρώπη αρχίζουν να πληθαίνουν φωνές που εξαίρουν την στάση της Ελλάδας που προτίμησε από το να γονατίσει απλά αποδεχόμενη την συνέχεια της εξαθλίωσης του λαού της, να στείλει το μήνυμα για μία ανθρώπινη Ευρώπη των Λαών και όχι την Ευρώπη των Ευρών..

Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ενωμένη Ευρώπη, όταν μία ένωση βασίζεται αποκλειστικά σε μία οικονομική ένωση, σε ένα νόμισμα.

  • Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που υπερισχύει των εθνικών συνταγμάτων.
  • Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει δικαιοσύνη υπό έναν ενιαίο ποινικό κώδικα.
  • Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει ενιαία Ιατρική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, σε όποιο σημείο της Ευρώπης κι αν βρίσκονται.
  • Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει ενιαία περιφρούρηση των συνόρων τις Ευρώπης από το Καστελόριζο, μέχρι το Γιβραλτάρ από μικτά κλιμάκια Αστυνομικών.
  • Ευρώπη σημαίνει ότι ο Ιρλανδός ανησυχεί για τον Έλληνα, και ο Έλληνας για τον Ισλανδό.

Ο σπόρος της αμφιβολίας έχει σπαρθεί και αναζητείται ο πραγματικός οραματιστής ηγέτης να το κατανοήσει, να το κάνει κτήμα του, και να βρει συνοδοιπόρους για να υλοποιήσει το όραμα των λαών για μία Ενωμένη Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει χάσει τον προορισμό της, και την βασική έννοια επάνω στην οποία υποθετικά δομήθηκε, και ίσως η Ελληνική κρίση να γίνει ο Δούρειος Ίππος που προκάλεσε το ρήγμα που θα γκρεμίσει αυτή την Ευρώπη των τραπεζών, και γίνει ο θεμέλιος λίθος στην ανοικοδόμηση μιας Ευρώπης των λαών.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι καλούν την Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα δίνοντας τέρμα στην αέναη λιτότητα, με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύουν σήμερα πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Στην επιστολή τους, τονίζουν ότι το φάρμακο που εφήρμοσαν στην Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες, είχε ως αποτέλεσμα την ακατάσχετη αιμορραγία του ασθενή και όχι τη θεραπεία του.

«Αυτό που ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση είναι να βάλει το πιστόλι στον κρόταφό της και να τραβήξει την σκανδάλη» .
Η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Θα σημάνει και το θάνατο της ευρωζώνης, που θα σταματήσει να αποτελεί ένα φάρο ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμά είναι σαφές:
Ζητείται από την Μέρκελ να δράσει ως πραγματικός ηγέτης, για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ευρώπη.
Αν αποδειχθεί μικρότερη των περιστάσεων και αδυνατεί να υπερπηδήσει τα εμπόδια όπως ο Σόιμπλε και Ντάισενμπλουμ, θα την θυμούνται ως την ανίκανη που συνέβαλε στην διάλυση της Ευρώπης.

Όλος ο οικονομικός αλλά και πολιτικός κόσμος περιμένει από την Μέρκελ να λάβει γενναία μέτρα που όχι μόνο θα βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη για τις επόμενες γενιές.

Δεν είναι όμως οι μόνες φωνές.

Ο Διευθυντής του think tank Γκούντραμ Βολφ Bruegel δήλωσε ξεκάθαρα δεν υπάρχει αδιέξοδο, το μόνο που απαιτείται είναι θέληση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, έχουν επιλογές.

Για την ελληνική πλευρά θα ήταν αποδεκτό εάν στο κείμενο συμφωνίας υπάρχει σαφής μνεία για την ελάφρυνση του χρέους.
Για τους πιστωτές η συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα ήταν στην περίπτωση αυτή μία κίνηση που θα τους καθησύχαζε.

Μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ,και για παράδειγμα είναι δυνατόν να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας.
Το θέμα με αυτήν την επιλογή θα ήταν εάν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τους Ελληνες ότι δεν θα κάνουν άλλες ανοησίες ζώντας με πιστώσεις.

Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ότι οι εταίροι θα είχαν τις σοβαρότερες απώλειες στην περίπτωση της πρώτης επιλογής, του Grexit.
“Εάν συνέβαινε αυτό, θεωρώ ότι η Αγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα έφεραν πολύ βαριά πολιτική ευθύνη και “η Ιστορία θα τούς έκρινε πολύ αυστηρά. Σε είκοσι χρόνια, δεν θα έμενε παρά μόνο αυτό από την θητεία της Μέρκελ

Δεν μπορεί να υπάρχει χωρισμός ανάμεσα στο βορρά και τον νότο.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung συγκρίνει τις δύο νομισματικές ενώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αυτή της δυτικής με την ανατολική Γερμανία και την υιοθέτηση του ευρώ, επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις έγιναν παρόμοια λάθη.

Όμως μετά την υιοθέτηση του ευρώ επικρατεί περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη σε σχέση με πριν, ενώ τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της.

Η ΕΕ δεν είναι μια ομοσπονδιακή ένωση, αλλά μια ένωση κρατών. Σε αυτή ζουν πολλοί, διαφορετικοί λαοί με ξεχωριστούς πολιτικούς, ήθη και παραδόσεις. Και επειδή η ευημερία στις λεγόμενες πλούσιες βόρειες χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί μετά την υιοθέτηση του ευρώ, σε σχέση για παράδειγμα με την Ελβετία ή τη Νορβηγία, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι διερωτώνται γιατί πρέπει να συνεισφέρουν για τα χρέη της Ελλάδας.

Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί στην περίπτωση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Το χρέος της Αθήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 48 στα 330 δισ. ευρώ, ενώ η ανεργία έχει διπλασιαστεί. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος και ζητούσαν συνεχώς αλληλεγγύη από τους εταίρους τους.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ η σύγκλιση του επιπέδου ζωής που είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί είναι πιο μακριά από ποτέ, καταλήγει η FAZ. Πλέον έχει έρθει η ώρα οι « διασώστες του ευρώ» να αναρωτηθούν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Τζιανλούκα Μπουονάνο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο έβγαλε χαρτί υγείας και είπε: «Βλέπετε εδώ, το χαρτί υγείας από τη μια και το ευρώ από την άλλη, έχουν καταντήσει να είναι το ίδιο με τη δουλειά σας. Δεν πάει πουθενά αυτή η Ευρώπη, δεν κάνετε αυτό που ενδιαφέρει τον λαό. Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να παραιτηθείτε και να ζητήσετε συγγνώμη από την Ελλάδα για όσα κάνετε. Να ζητήσετε συγγνώμη από την Ευρώπη, διότι με τις οικονομικές σας επιταγές οδηγείτε σε σύγκρουση, σε αυτοκτονίες, σε λαθρομετανάστες. Τι άλλο θέλετε;».

Ακολούθως έβγαλε δύο σημαίες, μία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία της Γερμανίας, τις τοποθέτησε τη μία δίπλα στην άλλη και απευθυνόμενος στον Γιούνκερ, είπε: «Ή Ευρώπη ή Γερμανία. Δεν γίνεται και τα δυο μαζί. Δεν θέλω να πεθάνω Γερμανός. Αν συνεχίσουμε έτσι η Ευρώπη μικραίνει, μικραίνει όμως και για την Γερμανία. Η Γερμανία είναι αυτή που πρέπει να μικρύνει. Δεν μπορεί να διατάζει όλη την Ευρώπη. Έχουμε ήδη δει τι έφερε στην Ευρώπη ο ναζισμός. Δεν θέλουμε, λοιπόν, τώρα, οικονομικό ναζισμό. Θα πρέπει να αλλάξουμε λιγάκι την πορεία των πραγμάτων, ειδάλλως κ. Γιούνκερ 100 δισ. επενδύσεις που θα πάνε;».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είπε ξεκάθαρα ότι
“Η Ευρώπη είναι αυτή που διακυβεύεται, η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη, αρχικά για την Ελλάδα γιατί η έξοδός της από την ευρωζώνη θα βυθίσει τον ελληνικό λαό σε μια αβάσταχτη κατάσταση και επίσης είναι απαραίτητη για την συνοχή και την ενότητα της ευρωζώνης και συνεπώς της Ευρώπης”.
“Δεν παίζουμε με την Ιστορία, δεν παίζουμε με μια χώρα όπως η Ελλάδα”, τόνισε ο Βαλς.

Ο Πρόεδρος της κομισιόν όμως είναι αυτός που στην πραγματικότητα φοβάται ότι το όνομα του θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία, μαζί με αυτό της Μέρκελ, ως ανίκανου που δεν κατάφερε να σώσει την ένωση, υψώνοντας το ανάστημα στους πολιτικάντιδες των Βρυξελλών.
«Το μικρό μας «εγώ» και το μεγάλο δικό μου «εγώ» είπε, «θα πρέπει να το βάλουμε σε δεύτερη μοίρα σήμερα και να ασχοληθούμε με το θέμα ( της ελληνικής κρίσης).
Όπως και πριν, θεωρώ και θα συνεχίσω να το θεωρώ μέχρι τέλους, ότι το αίτημά μου και η βούλησή μου είναι να αποφευχθεί ένα Grexit, να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είμαι κατά ενός Grexit» τόνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ.
Δεν απομένει παρά να δούμε το τελικό αποτέλεσμα για το αν μήνυμα ελήφθη από τους ηγέτες της Ευρώπης…

volvipress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.