Όσο Υπάρχουν Κορόιδα
Η εποχή όπου τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια έδιναν εκατομμύρια στους τηλεθεατές που συμμετείχαν και κέρδιζαν με τις γνώσεις τους στα τηλεπαιχνίδια έφυγε ανεπίστρεπτη. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και με την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, τα κανάλια έχουν βρει ένα φθηνό κόλπο να παραπλανήσουν αφελείς τηλεθεατές, παρουσιάζοντας ένα “καινούριο” τηλεπαιχνίδι με αναγραμματισμό λέξεων.
Τον τελευταίο καιρό τέτοια προγράμματα έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια. Πρόκειται για ένα είδος τηλεοπτικού fishing στα πρότυπα του e-mail «ψαρέματος».
Η απάτη δεν βρίσκεται στο να βρει κανείς τη σωστή λέξη μέσα από τον αναγραμματισμό, αλλά στο γεγονός ότι ο αφελής τηλεθεατής δεν θα βγει ποτέ στον αέρα. Η κουτοπονηριά είναι ότι δεν μπορείς να καλέσεις άλλη ώρα αλλά εκείνη τη στιγμή που η παρουσιάστρια πατάει το κόκκινο κουμπί. Εκείνο το σύντομο χρονικό διάστημα το δίλεπτο ή τρίλεπτο το σύστημα θα επιλέξει έναν ανάμεσα σε εκατοντάδες άτομα που προσπάθησαν να πιάσουν γραμμή αλλά δεν τα κατάφεραν.
Το παιχνίδι αυτό βασίζεται στην αφέλεια του καθενός που πιστεύει ότι, καλώντας σε αυτές τις γραμμές υψηλής χρέωσης και αναμένοντας να βγει στον αέρα για να δώσει την απάντηση, δεν θα χρεωθεί την αναμονή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο καλών δεν ενημερώνεται σωστά για την ειδική χρέωση. Αν κάποιος προσπαθήσει να καλέσει σε αυτά τα πενταψήφια νούμερα, ακούγοντας και μόνο το ηχητικό μήνυμα χωρίς να μπει σε αναμονή και τερματίσει την κλήση στο πρώτο δευτερόλεπτο, στην ουσία έχει χρεωθεί ένα σημαντικό ποσό.
Αν η προσπάθεια επαναλαμβάνεται, τότε προφανώς ο λογαριασμός της σταθερής τηλεφωνίας που θα λάβει από τον πάροχό του, θα έρθει «παραφουσκωμένος». Το κόλπο είναι πολύ καλά στημένο.
Οι άνθρωποι που δήθεν επιλέγονται για να “βγουν στον αέρα” είναι στημένοι … υπάλληλοι των εταιρειών που οργανώνουν αυτές τις απάτες. Κάποιοι από τους στημένους, απαντούν, πότε – πότε, σωστά στην ερώτηση για να φαίνεται ότι μοιράζονται κέρδη.
Για τις ανάγκες του θέματος δοκιμάσαμε δυο φορές (εν γνώσει μας ότι πιθανότατα πληρώναμε απατεώνα). Η κάθε κλήση κοστίζει 1,47 ευρώ και μπορείς να πάρεις (αν είσαι πολύ… θύμα) όσες φορές θέλεις. Στην κάθε κλήση σου ανακοινώνεται απλώς ότι δεν είσαι τυχερός.
Οι απατεώνες αυτοί έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ελλάδα και πολλά είναι τα… b-channels που τους έχουν εντάξει στο πρόγραμμά .
Το χείριστο στην υπόθεση όλη, είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη αρνείται να προστατέψει τους αδύναμους πνευματικά ανθρώπους, που πέφτουν θύματα αυτών των απατεώνων, επειδή φέρνουν πολλά και πολύ εύκολα λεφτά στα “διαπλεκόμενα ΜΜΕ”.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς έχει κινηθεί η αρμόδια αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ); Αν και τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει κατά καιρούς το ΕΣΡ στα τηλεοπτικά κανάλια είναι τσουχτερά, δεν φαίνεται να πτοούν τους καναλάρχες. Το θέμα είναι αν εισπράττονται αυτά τα χρήματα.
Όσο υπάρχουν αφελείς τηλεθεατές θα υπάρχουν πάντα και οι αετονύχηδες…
Είχαμε ησυχάσει, αλλά στα ζεστά μετρητά, που κερδίζουν τα κανάλια από ηλίθιους, που πιστεύουν ότι έκαναν κατόρθωμα, που βρήκαν τη λέξη και χάνουν τα … λεφτά τους τηλεφωνώντας σε ένα ρομπότ, δεν επιτρέπουν άλλο χάσιμο χρόνου.
Την αρχή έκανε, όπως πάντα το ένα από τα μεγάλα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα. Οι συνήθεις ύποπτοι δηλαδή που βρήκαν το κόλπο για πανεύκολα λεφτά.
2004 -2005
Το μεγάλο κύκλωμα με τα στημένα
Την περίοδο 2004-2005 είχε πραγματοποιηθεί έρευνα από τα Τμήματα Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που είχε αποκαλύψει μεγάλο κύκλωμα στημένων τηλεπαιχνιδιών με τζίρο 80 εκατ. ευρώ τα οποία προβάλλονταν σε 90 τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας. Στην πρώτη φάση της έρευνας είχαν συλληφθεί επτά άτομα, από τα οποία δύο τηλεπαρουσιάστριες. Ως πρωταγωνιστής αυτής της απάτης είχε κατηγορηθεί ο Βασίλης Χρηστίδης, επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης που είχε διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ένα από τα οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών το 2006, ενώ σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν και μέλη των εταιρειών του. Το 2008 αποφυλακίστηκε με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Σε βάρος του επιχειρηματία κινήθηκε ποινική διαδικασία για χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά. Τον Φεβρουάριο του 2012 συνελήφθη πάλι για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 5,5 εκατ. ευρω και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ.
Σήμερα στις 25 Νοεμβρίου 2015 κρίθηκε Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για την απάτη με τα στημένα τηλεπαιχνίδια σε βάρος ανυποψίαστων τηλεθεατών, ως εμπνευστής τους από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών, αφού του αναγνώρισε πρώτα το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Η παραπάνω ποινή, την οποία ο Β. Χρηστίδης -σύμφωνα με το συνήγορό του- έχει ήδη εκτίσει, είναι μειωμένη κατά δύο έτη σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση. Μαζί με τον επιχειρηματία καταδικάστηκαν για την ίδια υπόθεση η αδελφή του, η σύζυγός του και η γραμματέας του. Σε καθεμία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών (από 4 χρόνια πρωτοδίκως) ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 5 ευρώ ημερησίως.
Ο επιχειρηματίας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, μέσω του οποίου ομολόγησε την πράξη του. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2004 ύστερα από έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου τηλεθεατές είχαν καταγγείλει ότι επιχειρούσαν να συμμετάσχουν στο τηλεπαιχνίδι “Φώτο-φαουλ”, που προβάλλονταν μέσω περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών αλλά ήταν διαρκώς στην αναμονή του τηλεφώνου, με συνέπεια να χρεώνονται σε γραμμές υψηλού κόστους.
Αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες, κατέθεσε ότι μόνο σε διάστημα έξι ημερών έγιναν 4.394 κλήσεις από τηλεθεατές. “Τους κρατούσαν διαρκώς στην αναμονή, δίνοντάς τους την εντύπωση πως κάποια στιγμή θα έβγαιναν στον ‘αέρα’ για να βρουν την οφθαλμοφανή διαφορά του τηλεπαιχνιδιού και να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο αλλά δεν έβγαιναν ποτέ” κατέθεσε, τονίζοντας ότι για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η ζημιά σε βάρος χιλιάδων τηλεθεατών προσδιορίστηκε σε 10 εκατομμύρια ευρώ.
volvipress.gr
Πηγές: atakes.gr
Blog-όσφαιρα
Αυγή της Κυριακής
ΑΠΕ-ΜΠΕ