Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας: Τι κάνουν οι δήμοι στο εξωτερικό

aftodioikisi«Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας» καθιερώθηκε το 2001 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαιώματά του σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα λίγοι γνωρίζουν για την ημέρα αυτή, ενώ οι περισσότερες πόλεις είτε δεν διαθέτουν δημόσιες τουαλέτες ή όπου υπάρχουν η κατάστασή τους δεν είναι και… η καλύτερη.

Επίσης, στα γενικά χαρακτηριστικά της σημερινής ημέρας συγκαταλέγεται το συμπέρασμα ότι 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.

Πρόκειται για την ημέρα που μας θυμίζει τα λάθη της Πολιτείας και τις παραλείψεις της αυτοδιοίκησης ακόμα σε σε αυτό το… απλό θέμα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Για παράδειγμα, στον δήμο της Αθήνας λειτουργούν 27 δημόσιες τουαλέτες (19 αυτοπλενόμενες και 8 κτιστές). Αυτές βρίσκονται στη πλατεία Συντάγματος, στη Βαρβάκειο αγορά, στην πλατεία Ψυρρή, Μοναστηρακίου, αλλά και στην πλατεία Αμερικής. Παλαιότερα υπήρχαν πολύ περισσότερες (για παράδειγμα το μακρινό 1950 ο δήμος της Αθήνας είχε 70 ουρητήρια), αλλά με το χρόνο έχουν καταστραφεί.

ΣΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Όσον αφορά την ύπαρξη τουαλετών στα σταθερά μέσα μαζικής μεταφοράς, ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου της εταιρείας ΣΤΑΣΗ ΑΕ, Δημήτρης Τσιούφος, εξήγησε πριν ένα χρόνο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στους σταθμούς του μετρό υπάρχουν τουαλέτες, αλλά δεν είναι ανοιχτές για το κοινό, για λόγους ασφαλείας. «Αν κάποιος χρειαστεί την τουαλέτα, μπορεί να το ζητήσει από κάποιο υπάλληλο του σταθμού και αυτός θα κρίνει αν θα του ανοίξει» επισήμανε ο κ. Τσιούφος.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Όσον αφορά στη διαχείριση των χώρων αυτών, τη σύγκριση με τις χώρες του εξωτερικού και το τι κάνουν οι δήμοι, μια εικόνα έδωσε πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, πρώην αντιδήμαρχος στο Ρέθυμνο: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξευρεθεί λύση με την έννοια ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εκεί επί τόπου που με το φιλοδώρημα του επισκέπτη ουσιαστικά αποζημιώνονται. Είναι συνεχώς μέσα στο χώρο για να μπορούν να τον συντηρούν και να είναι ευπρεπής και καθαρός. Γενικά, όμως, είναι ένα θέμα υποδομής που θέλει διαχείριση και συντήρηση. Είναι ευαίσθητο το θέμα αυτής της υποδομής και θέλει συνεχή φροντίδα. Όμως, ακόμα και εδώ φαίνεται ότι η κρίση έχει βαθύνει τόσο πολύ, ώστε να μας κάνει να μη μπορούμε να ασχοληθούμε με τέτοια θέματα, κάτι όμως που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται…»

OI ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν όμως λύσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία σε πόλεις της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία η πόλη ‘Ααλεν εφαρμόζει μια πρωτοποριακή ιδέα βάσει της οποίας επιχορηγούνται επιχειρήσεις που διαθέτουν δωρεάν τις τουαλέτες τους στο κοινό. Αυτή η δράση ονομάζεται Nette Toillete «Καθαρές τουαλέτες». Η δημοτική επιδότηση εξαρτάται από τον εξοπλισμό των τουαλετών (π.χ. αν έχουν και βρεφικές αλλαξέριες). Η ιδέα αυτή, έτυχε τόσο μεγάλης αποδοχής από επιχειρηματίες που κόλλησαν ειδικά αυτοκόλλητα στις τουαλέτες τους για να προσελκύουν το κοινό! Η γερμανική πόλη μάλιστα… «αναγκάστηκε» λόγω της επιτυχημένης αυτής δράσης να κλείσει τις δημόσιες τουαλέτες της.

Ένα αντίστοιχο μοντέλο, το Community toilet Scheme, έχουν αναλάβει και πολλές πόλεις της Βρετανίας. Το σχέδιο ξεκίνησε από το Δήμο Ρίτσμοντ στο Λονδίνο και περιλαμβάνει χρηματοδότηση επιχειρήσεων με 600 λίρες ετησίως. Την ιδέα αργότερα υιοθέτησαν και άλλοι 13 δήμοι της χώρας.

Στη Γαλλία, επικρατεί το σύνθημα: «Κάντε τις τουαλέτες προτεραιότητα της δημόσιας υγείας» και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με ειδικές κάρτες που η Πολιτεία δίνει σε ευπαθείς ομάδες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες επώνυμων επιχειρήσεων.

Αντίστοιχο παράδειγμα ακολουθούν και 13 αμερικανικές Πολιτείες.

Παράλληλα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν προβλεφθεί ξεχωριστές δημόσιες τουαλέτες ειδικά προσαρμοσμένες σε άτομα με ειδικές ανάγκες με ειδικά κλειδιά πρόσβασης.

Στην Αυστραλία δημιουργήθηκαν ειδικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου για ενημέρωση σχετικά με την τοποθεσία των δημόσιων τουαλετών, ενώ μια γαλλική εταιρεία κατασκεύασε και ειδική εφαρμογή για smartphones που λειτουργεί μέσω GPS.

Στη Σεούλ οι δημόσιες τουαλέτες παρέχουν θέρμανση και κλασική μουσική (!) ενώ σε σημεία του κόσμου όπως στη Σιγκαπούρη, στη Νότιο Κορέα, στο Στρασβούργο κ.α. εφαρμόζονται δράσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων τουαλετών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μείνει πολύ πίσω… ακόμα και σε αυτό το απλό αλλά τόσο ουσιαστικό θέμα…

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 − five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.