Παιχνίδι για γερά νεύρα αποτελεί το θέμα της εξέλιξης της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός

Παιχνίδι για γερά νεύρα αποτελεί το θέμα της εξέλιξης της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Και αυτό γιατί το ενδεχόμενο επανάληψης του σκηνικού 2015 αλλά και της κρίσης του 2017 υποψιάζονται στελέχη της αγοράς πως μπορεί να βιώσει η Ελληνικός Χρυσός. Χρονιές κατά τις οποίες η διελκυστίνδα μεταξύ της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης είχε οδηγήσει σε ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούσαν τα έργα της εταιρείας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα μετά από σχετική απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, με αποτέλεσμα την αναστολή εργασιών της εταιρείας και τη διαθεσιμότητα της πλειονότητας των εργαζομένων και κατόπιν την προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης του υπουργού και τη δικαίωσή της και την επαναλειτουργία των εργοταξίων της εταιρείας.

Στο μεσοδιάστημα από την ημέρα αναστολής των εργασιών της εταιρείας μέχρι την επανέναρξή τους μετά τη θετική απόφαση του ΣτΕ είχαν μεσολαβήσει οι βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβρη 2015. Αντίστοιχη ήταν και η κρίση του 2017 με τη μητρική εταιρεία Eldorado Gold να αναδιαμορφώνει και να περιορίζει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα, μέχρι την καταληκτική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που δικαίωσε την Ελληνικός Χρυσός.

Αφορμή για να διατυπωθούν οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί από στελέχη του χώρου στάθηκε η άκαρπη συνάντηση που έγινε αρχικά μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατόπιν μεταξύ του υπουργού Γ. Σταθάκη και των στελεχών του με εκπροσώπους των εργαζομένων, για τρίτη φορά μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν για μία ακόμη φορά η χορήγηση των αδειών ρουτίνας, όπως έχουν χαρακτηριστεί από την Ελληνικός Χρυσός, που αφορούν κατά κύριο λόγο το εργοτάξιο των Σκουριών (εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού , μελέτη για την εναπόθεση των τελμάτων κ.λπ.), οι οποίες εκκρεμούν εδώ και μήνες, και κατά τη γνώμη τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων καθυστερούν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα το πάγωμα των εργασιών στις Σκουριές, την απόλυση εργαζομένων και την καθυστέρηση της επένδυσης, παρά τη δικαίωση της εταιρείας από το Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σημείο τριβής, σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο μεταλλουργίας της εταιρείας, το χρονοδιάγραμμα, τις προδιαγραφές και την επένδυση του οποίου αμφισβητεί το υπουργείο, ενώ παράλληλα το συνδέει με το θέμα του εργοταξίου των Σκουριών. Ταυτόχρονα το υπουργείο φαίνεται να εγείρει νέα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και θέματα δικαιωμάτων που αφορούν άλλου τύπου διαδικασίες.

Οι εργαζόμενοι

Εν όψει της νέας διελκυστίνδας η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει να εμμένει σταθερά στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και στην πρόθεσή της για ολοκλήρωση της επένδυσής της στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τόνισαν πως «οι δεσμεύσεις του κ. Σταθάκη ότι μετά την ολοκλήρωση της διαιτητικής διαδικασίας η επένδυση θα ξεκλείδωνε και οι εκκρεμείς άδειες ρουτίνας θα εκδίδονταν ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της περιοχής, είναι χιλιοειπωμένες και γνωστές σε όλους. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και τρεις μήνες, με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου να δικαιώνει τις θέσεις τις εταιρείας, ο διάλογος με το αρμόδιο υπουργείο παραμένει άκαρπος και οι μεταλλωρύχοι στον αέρα».

Οι εργαζόμενοι τόνισαν πως «δεν προσφέρονται πλέον για πολιτικά παιχνίδια» και απαιτούν υπεύθυνες πράξεις τώρα και αναρωτήθηκαν πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να αποδεχτεί το υπουργείο τη διαιτητική απόφαση και πόσες φορές θα πρέπει οι εργαζόμενοι από τη Χαλκιδική να επισκεφτούν το υπουργείο για να λάβουν μια απάντηση για το μέλλον της δουλειάς τους.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 13/7/2018]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.