Πειράματα για σούπερ αυγά με φασκόμηλο από τον Δ. Γαλαμάτη

galamatisΟ πρώην δήμαρχος Βόλβης αλλά και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Γαλαμάτης άφησε τον πολιτικό στίβο και αφιερώθηκε στην επιστήμη. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με την οποία αποδεικνύει πως οι κότες που τρέφονται με φασκόμηλο κάνουν καλύτερης ποιότητας αβγά.

Ο πρώην δήμαρχος, κτηνίατρος στο επάγγελμα, έβαλε στολή εργασίας και άρχισε την έρευνά του στη Λακκιά Θεσσαλονίκης, σε ειδικές εγκαταστάσεις πιστοποιημένης μονάδας βιολογικής εκτροφής αβγοπαραγωγών ορνίθων. Για τις ανάγκες της έρευνας έκανε σειρά πειραματισμών με αβγοπαραγωγές όρνιθες και μετρήσεις για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αβγών. Διαπίστωσε ότι η ενσωμάτωση του φασκόμηλου, ενός διαδεδομένου στην Ελλάδα αρωματικού φυτού, στο σιτηρέσιο των αβγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα των αβγών και να αποφέρει οφέλη στους πτηνοτρόφους.

Επιπλέον, η χρήση του φασκόμηλου, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, φαίνεται ότι αύξησε το ποσοστό ωοτοκίας, το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αβγών, ενώ αντίθετα μείωσε τους πληθυσμούς βακτηρίων στο κέλυφός τους.

Η διδακτορική διατριβή «Η επίδραση της ενσωμάτωσης του αρωματικού φυτού Salvia officinalis στο σιτηρέσιο των αβγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής, στις αποδόσεις τους και στην ποιότητα των παραγόμενων αβγών» του κ. Γαλαμάτη εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιβλέποντα τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Πασχάλη Φορτομάρη.

«Από τα αποτελέσματα της έρευνας», σύμφωνα με τη διδακτορική διατριβή, «αναδεικνύονται τα οφέλη της χρήσης των αρωματικών φυτών στη βιολογική εκτροφή, γεγονός που αναμένεται να δώσει υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα αλλά και μια επιπλέον εναλλακτική διέξοδο στα σημερινά προβλήματα της ζωικής παραγωγής».

Θάνος Χερχελετζής
dimokratianews.gr

Επίσης αυτήν την περίοδο συμμετέχει και σε ομάδα εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σχέδιο προτάσεων ολοκληρωμένης διαμόρφωσης και λειτουργίας, με σκοπό την μετατροπή της φυσιογνωμίας του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης.

Τα Μέλη της Ομάδας Εργασίας είναι οι κ.κ.:
1) Στεργιάδου Αναστασία, Δασολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας,
2) Γαλαμάτης Δημήτριος, Κτηνίατρος,
3) Μελά Φιλοθέη, Δασολόγος,
4) Μπακαλούδης Δημήτριος, Δασολόγος,
5) Παπαϊωάννου Νικόλαος, Κτηνίατρος,
6) Πετρακάκης Μάξιμος, Κτηνίατρος και
7) Τσουλίδου Εύα-Ελένη Δασολόγος.

Παρακαλούνται τα Μέλη της Επιτροπής να συνδράμουν στην επίτευξη του παραπάνω σκοπού με χρονικό ορίζοντα ως την 1 Νοεμβρίου 2015 συμβάλλοντας στην ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου των γεωτεχνικών κλάδων, ώστε το Επιμελητήριό μας να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς θετική κατεύθυνση με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου του πληθυσμού τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.