Πλήθος λαού στο Πανηγύρι του Προσκυνήματος Αγίας Μαρίνας Μοδίου (Φωτο)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιόρτασε ο Λαός της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης το πανηγύρι του Προσκυνήματος της Αγίας Μαρίνας στο

Μόδι, δίπλα ακριβώς από τις στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Ρεντίνα.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 16η Ιουλίου ε.έ. στις 7:30 το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, πλαισιουμένου από μεγάλο αριθμό Κληρικών τόσο από την Ιερά Μητρόπολή του, όσο και από τις όμορες Ιερές Μητροπόλεις.

Από τις προηγούμενες μέρες και ιδιαιτέρως την Κυριακή 15η Ιουλίου, με αποκορύφωμα τον Εσπερινό της Αγίας, προσήλθε ο ευλογημένος φιλόχριστος και φιλομάρτυς Λαός του Θεού πανοικεί για να τιμήση τη θαυματουργό Αγία και να προσκυνήση το απότμημα των Ιερών Λειψάνων της και τη χαριτόβρυτο Εικόνα της που θησαυρίζονται στο Προσκύνημα.

Παρόντες οι Άρχοντες του τόπου: οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ.κ. Θ. Καράογλου και Δ. Μάρδας, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δ. Λιάμας, ο  Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Ανατολίτης, ο Στρατηγός κ. Νίκος Χιονής που υπηρετεί στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γ.Ε.Σ., ο Διοικητής της Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας Ταξίαρχος κ. Δ. Βουνίσιος, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Κ.Μ. κ. Φ. Παπάς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μοδίου κ. Αθανασίος Κωστούδης, Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α.

Ομιλητής της βραδιάς ο Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, ο οποίος γλαφυρότατα ανεφέρθη στο Μαρτύριο και στο Συναξάρι της Αγίας, τονίζοντας ότι η Αγία Μαρίνα, δεκαπεντάχρονο κορίτσι, επέδειξε τόσο την ανεκλάλητη αγάπη της στον Χριστό, όσο, και το κυριώτερο, αντιστασιακό πνεύμα απέναντι στις ειδωλολατρικές δυνάμεις του Ρωμαϊκού κατεστημένου που απαιτούσε υποταγή στο σκοταδισμό και την άρνηση του ενός αληθινού Θεού.

Περαίνοντας ο ομιλητής ζήτησε από το πυκνό εκκλησίασμα που υπερεπλήρωσε τον περιβάλλοντα χώρο του βυζαντινού Ιερού Ναού της Μεγαλομάρτυρος, να επιδεικνύη πνεύμα πιστότητος και αγάπης στον Πρωτομάρτυρα του Γολγοθά και αντιστασιακή διάθεση απέναντι στην ισοπεδωτική τάση της σημερινής νέας τάξεως πραγμάτων που επιθυμεί να γκρεμίση και να ξεριζώση την παράδοση, την ιστορία και την ευλάβεια του Λαού μας σε ό,τι Ιερό και Όσιο.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού επακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του σεπτού Λειψάνου της Αγίας πέριξ του Προσκυνήματος και ετελέσθη πανηγυρική αρτοκλασία επάνω σε ειδική εξέδρα που ευπρεπίστηκε για τούτο.

Την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 17η Ιουλίου ε.έ, εψάλη ο πανηγυρικός Όρθρος της Αγίας και ετελέσθη η μεγαλοπρεπής Θεία Λειτουργία προς τιμήν της, προεξάρχοντος και πάλι του επιχωρίου Επισκόπου.

Στο κήρυγμά του ο Δεσπότης μετέφερε στο πυκνό εκκλησίασμα τη φράση της Αγίας όταν ερωτήθη από τους κριτές της ποια είναι και τι πιστεύει. Δηλαδή την ανδρόφρονα απόκριση της: “Μαρίνα ονομάζομαι, της Πισιδίας είμαι γέννημα και θρέμμα και το όνομα του Κυρίου μου Ιησού επικαλούμαι”!

Στην ομολογία αυτή της 15χρονης Αγίας Μαρίνας ο ομιλητής εστήριξε την προσλαλιά του. Δηλαδή, διευκρίνισε ότι στην ορθόδοξη παράδοση η πίστη στον Χριστό σημαίνει μίμηση του Χριστού και κυρίως “μόρφωσις” του Κυρίου μας μέσα μας.

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος ενεθυμήθη από την προς Γαλάτας Επιστολή του Θείου Παύλου το λόγιό του προς τα πνευματικά του παιδιά: “Τεκνία μου, ούς πάλιν ώδίνω, άχρις ού μορφωθή Χριστός εν υμίν!”, δηλαδή, παιδιά μου, που σας αναγέννησα πνευματικά και που ξαναδοκιμάζω τώρα πόνους και ωδύνες για την αναγέννησή σας, έως ότου ο χαρακτήρας του Χριστού μορφωθή μέσα σας!

Η μόρφωση του Χριστού μέσα στον κάθε πιστό σημαίνει ότι χτίζεται με αρετές και με πνευματικές ασκήσεις και κόπους ο όλος Χριστός μέσα στον κάθε Χριστιανό. Ζωγραφίζεται, σμιλεύεται, αποτυπώνεται και ενθρονίζεται ο Χριστός μέσα στα φυλλοκάρδια του φωτισμένου πλέον ανθρώπου και η αρετοζωή, η επανάληψη μιας μιας όλων των αρετών που στολίζουν και απαρτίζουν το Θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου μας, πλουτίζουν και ολοκληρώνουν την “καλώς αλλοιωμένη” υπόσταση του ακολούθου του Χριστού μας.

Και κατέληξε ο Σεβ. κ. Θεόκλητος: «Όπως ο ζωγράφος μεταφέρει και αποτυπώνει στον πίνακά του όλα τα χαρακτηριστικά του υποδείγματος που έχει τεθή ενώπιον του για να το ζωγραφίση, του μοντέλου του όπως θα λέγαμε σήμερα, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Νύσσης, έτσι και ο κάθε πιστός ακόλουθος του Κυρίου μας οφείλει να γίνη μιμητής του Χριστού βιώνοντας “τον κατ’ αρετήν βίον” και ακολουθώντας όλες τις “μεθηλικιώσεις”, τις πνευματικές αναβάσεις, δηλαδή, του Κυρίου μας. Αυτό είναι το μήνυμα της Αγίας Μαρίνας στον σημερινό άνθρωπο του 21ου αιώνα!».

Μετά την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το παραδοσιακό κουρμπάνι της εορτής, το οποίο κατόπιν διαμοιράστηκε στο εκκλησίασμα.

Χρήστος Καναρόπουλος

romfea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.