Πολύ σύντομα θα λάμψει η αλήθεια για την Αμφίπολη

Στο δημοτικό αναψυκτήριο της Μεσολακκιάς Σερρών οι θαμώνες συζητούν για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά, που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού.

Μπορεί να πέρασε μία πενταετία από τότε που έγιναν οι ανακοινώσεις για τις αρχαιότητες που βρέθηκαν εκεί και έγιναν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, αλλά για τους κατοίκους η «είδηση» παραμένει επίκαιρη. Μπορεί να διαφωνούν σε λεπτομέρειες, αλλά όλοι συμφωνούν σε ένα σημείο: γιατί δεν προχωρούν συστηματικά οι ανασκαφές, για να αποκαλυφθεί επιτέλους τι υπάρχει μέσα στο μεγαλύτερο τύμβο που ανακαλύφθηκε ποτέ και έπειτα από πέντε χρόνια έχει ανασκαφεί μόλις το 7%…

Τη συζήτηση φαίνεται να συντονίζει ένας ψηλός άνδρας, που μιλάει αργά και παρουσιάζει τα επιχειρήματά του με λεπτομέρειες. Είναι συγγραφέας, ερευνητής νομισματολόγος και πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων για την Ανάδειξη της Αρχαίας Αμφίπολης – Αμφιπολίτες». Ο Αστέριος Τσίντσιφος υποστηρίζει ότι στον τύμβο Καστά όχι μόνο δεν προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες, αλλά ότι και αυτά που βρέθηκαν εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, επτά αγάλματα και δυο στήλες που αποκαλύπτουν ότι ο τύμβος Καστά είναι ιερό της δυναστείας των Τημενιδών και εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γι’ αυτόν το λόγο μάλιστα ως πρόεδρος του ομίλου κατέθεσε μήνυση όπου γίνεται λόγος για «σκόπιμη και συστηματική αποσιώπηση», από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού. Η υπόθεση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

Εσείς πώς ασχοληθήκατε με το θέμα; τον ρωτώ. Έχετε σπουδάσει κάτι σχετικό ;

Έχω γεννηθεί στη Νιγρίτα, ήμουν επιχειρηματίας και παράλληλα ασχολήθηκα με τα αρχαία νομίσματα. Τη δεκαετία του 2000 εργάστηκα στο εξωτερικό για οκτώ χρόνια ως εκτιμητής αρχαίων νομισμάτων σε οίκους δημοπρασιών. Όταν το 2014 ανακοινώθηκαν τα πρώτα ευρήματα των ανασκαφών στον Καστά, εγώ μόλις δυο μήνες νωρίτερα είχα εκδώσει το βιβλίο μου «Πέριξ Παγγαίου ήπειρος – Η αυγή της νομισματοκοπίας». Στην αρχή, μόλις έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις, δημιουργήθηκαν κάποιες υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί υπήρχαν αντιφάσεις και ανακολουθίες. Το 2015 οι υποψίες έγιναν ισχυρότερες, για να έρθει τελικά η απόλυτη επιβεβαίωση το 2017.

Για ποιες αντιφάσεις μιλάτε;

Πρώτα πρώτα που ανακοινώθηκε ότι ήταν συλημένος τάφος, ενώ ήταν ασύλητος. Το μνημείο ξέρουμε ότι ήταν σε απόλυτη κατάχωση, για να το προφυλάξουν. Ήταν επτασφράγιστο. Η ανασκαφική ομάδα είπε στην αρχή ότι είναι ο τάφος του Μέγα Αλεξάνδρου, γιατί βρήκε δύο επιγραφές στον πρώτο θάλαμο, που αναφέρονταν σε αυτό. Οι φύλακες πανηγύριζαν στο μουσείο και άνοιγαν σαμπάνιες, γιατί καταλαβαίνετε τι ανάπτυξη περιμένει αυτόν τον τόπο μόλις γίνει γνωστό κάτι τέτοιο. Δεν θα χωράμε να καθίσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα… Δυστυχώς όμως μετά τους πανηγυρισμούς βγήκαν και το διέψευσαν…

Γιατί να το διαψεύσουν εάν πράγματι βρήκαν στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι εδώ βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Ίσα κι ίσα θα έπρεπε να το ανακοινώσουν πανηγυρικά.

Ναι αυτό θα συνέβαινε κανονικά, αλλά αν κινούν τα νήματα αυτοί που είναι ανθέλληνες; Τότε πρέπει να το αποκρύψουν… Ο Μέγας Αλέξανδρος για κάποιους είναι θέμα ταμπού. Αν ανακαλυφθεί ο τάφος του, θα γίνει σεισμός… Κάποιοι λένε θα καταρρεύσει η νέα τάξη πραγμάτων… Μην ξεχνάτε αυτή η υπόθεση συνέπεσε και με το θέμα τον Σκοπίων. Είναι δηλαδή και πολιτικό θέμα…

Εάν είχε γίνει η αποκάλυψη, δεν υπήρχε περίπτωση να ονομάσουν τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία…

Γιατί καταθέσατε μήνυση κατά παντός υπευθύνου;

Κοιτάξτε, ο όμιλος ιδρύθηκε το 2018 και έχει 1.000 μέλη. Στην αρχή στείλαμε εξώδικο και είχαμε ζητήσει να μας απαντήσουν σε τρία ερωτήματα: πότε θα αποκαλύψουν όλο τον περίβολο, πότε θα γίνει εξέταση DNA στα οστά που βρέθηκαν μέσα στον τύμβο και τι έγιναν τα αγάλματα που βρέθηκαν. Είχαμε πληροφορηθεί ότι στο κέντρο του ψηφιδωτού, εκεί που υπάρχει μία τρύπα, υπήρχε ένα άγαλμα. Μας το είπε μάρτυρας που είδε το άγαλμα και υπάρχει και φωτογραφία… Το άγαλμα αυτό απεικονίζει την Περσεφόνη καθιστή να θηλάζει τον Διόνυσο Ζαγρέα και είναι λίγο μεγαλύτερο από φυσικό μέγεθος.

Πού βρίσκεται αυτό το άγαλμα;

Αυτό το άγαλμα μαζί με δυο επιγραφές και αλλά έξι αγάλματα εξαφανίστηκαν… Δεν καταγράφηκαν πουθενά. Επίσης, στον τελευταίο θάλαμο βρέθηκαν σε κρύπτη κτερίσματα και δυο αμφορείς γεμάτοι με αρχαία νομίσματα, τα οποία επίσης εξαφανίστηκαν… Έχουμε μάρτυρες που λένε ότι μέσα σε μία νύχτα φορτώθηκαν σε τρία κλειστά φορτηγά και φυγαδεύτηκαν. Εκείνη τη νύχτα είχε έρθει ισχυρή αστυνομική δύναμη και έκλεισε όλους τους δρόμους του χωριού και δεν άφηναν κανέναν να βγει από το σπίτι του…

Κατά την άποψή σας, γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι το απόλυτο εύρημα. Έπρεπε να φωταγωγηθεί όλη η Μακεδονία. Για τον Μέγα Αλέξανδρο μιλάμε, που ενδιαφέρεται όλος ο πλανήτης. Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους. Εγώ τους προκαλώ. Τραβήξτε την κουρτίνα… Προχωρήστε τις ανασκαφές. Γιατί σταμάτησαν και έβαλαν παντού κάμερες, για να μην πλησιάσει κανείς. Αφού λέτε ότι είναι συλημένος ο τάφος και δεν έχει τίποτα, γιατί φοβάστε; Οι γεωσκόποι που έκαναν έρευνες λένε ότι υπάρχουν άλλοι τρεις μεγάλοι θάλαμοι. Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών τον κ. Παπαμαρινόπουλο, που έκανε έρευνα, ο ένας θάλαμος ο κεντρικός είχε διαστάσεις οκτώ μέτρα επί πέντε… Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον κεντρικό θάλαμο είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο τάφος του Μέγα Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μάλιστα υπάρχει μαρτυρία ρωμαίου στρατηγού, που πήγε και προσκύνησε στον τάφο. Εσείς τι λέτε;

Αυτό είναι μία απάτη. Από ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι ο Καρακάλας, που πληροφορήθηκε για αυτόν τον τάφο, όταν πήγε και τον είδε, διαπίστωσε ότι δεν ήταν του Μέγα Αλεξάνδρου και τον κατέστρεψε μαζί με τη μισή πόλη που διέδιδε αυτήν τη φήμη… Ο τάφος του Μέγα Αλεξάνδρου βρίσκεται εδώ. Η μητέρα του η Ολυμπιάδα τον μετέφερε εδώ, γιατί εδώ είναι το οστεοφυλάκιο της δυναστείας των Τημενιδών. Στον τύμβο Καστά, επίσης, ενταφιάστηκε η Ρωξάνη και ο μικρός Αλέξανδρος. Στον τύμβο Καστά ενταφιάστηκε και η Ολυμπιάδα. Εγώ πιστεύω ότι και ο τάφος του Φιλίππου είναι εδώ…

Εάν είναι εδώ και ο τάφος του Φιλίππου, στη Βεργίνα τίνος είναι ο τάφος;

Κατά τη δική μου άποψη στη Βεργίνα είναι ο τάφος του Λυσίμαχου και υπάρχουν πολλά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν αυτό. Τα έχω παρουσιάσει πολλές φορές και υπάρχουν και στο διαδίκτυο, μπορείτε να τα δείτε. Χρειάζονται πολλές σελίδες, για να τα παρουσιάσουμε… Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι το Παγγαίο ήταν το θησαυροφυλάκιο της αρχαιότητας λόγω των κοιτασμάτων χρυσού. Και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στήριξε την οικονομία της στο Παγγαίο. Γι’ αυτό και εδώ δημιουργήθηκε το ιερό των Τημενιδών.

Κατά την άποψή σας, λοιπόν, τι θα έπρεπε να γίνει τώρα;

Νομίζω ότι τώρα πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού να τοποθετηθεί. Να διαψεύσει ή να αποδεχθεί τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Να επισπεύσει την ανασκαφή και των άλλων χώρων. Να αποκαταστήσει τον περίβολο. Να αποκαλύψει χωρίς περιστροφές όλα τα ευρήματα. Να καταστήσει το μνημείο επισκέψιμο.

Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και τέσσερα πέντε χρόνια. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Ο τύμβος Καστά μπορεί να φέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας. Εάν δεν αποκαλύψει την αλήθεια το υπουργείο, θα το κάνει η Δικαιοσύνη, γιατί η δικαστική έρευνα βρίσκεται στο τέλος της. Έχουν καταθέσει όλοι οι μάρτυρες, έχουν εξεταστεί όλα τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έχουμε καταθέσει και περιμένουμε την απόφαση από βδομάδα σε βδομάδα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν κονδύλια για εκτεταμένες ανασκαφές. Μήπως γι’ αυτό δεν προχωρούν οι εργασίες;

Αυτά είναι ψέματα. Πέρα από τους ομογενείς που προσφέρθηκαν να δώσουν χρήματα, υπήρξε και η προσφορά ντόπιου επιχειρηματία, που προθυμοποιήθηκε να δώσει 1.000.000 ευρώ για να συνεχιστούν οι ανασκαφές, αλλά δεν τα πήραν τα χρήματα. Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Υπάρχει αποτροπή από ψηλά. Είναι βέβαιο ότι εάν το 2014 είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκαν οι επιγραφές που λένε πως εδώ είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν θα υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα είχε γείρει η πλάστιγγα και οι όροι θα ήταν μη αναστρέψιμοι.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 29 Σεπτεμβρίου 2019

Του Νίκου Ασλανίδη

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.