Πορεία υλοποίησης και συντονισμός masterplan για τη Λίμνη Κορώνεια
Ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του επιτελικού σχεδίου (master plan) και το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η βουλευτής υπενθυμίζει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2013 για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης, με επιβολή προστίμου 100 εκ. ευρώ εφάπαξ και 100.000 ευρώ την ημέρα, το οποίο έχει ανασταλεί μέχρι τις 31/12/2015 ώστε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης.
Σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκτέλεση κάποιων έργων, εξακολουθεί, μεταξύ άλλων, να εκκρεμεί η υλοποίηση 6 υποέργων του επιτελικού σχεδίου, για τα όποια είχε διασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που λήγει επίσης στις 31/12/2015 χωρίς να έχει εξασφαλιστεί προς το παρόν η δυνατότητα μεταφοράς στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Παράλληλα, παραμένουν άλυτα τα ζητήματα της καταμέτρησης και ελέγχου των γεωτρήσεων, της διαχείρισης των νερών άρδευσης, με τη δημιουργία ενός ενιαίου αρδευτικού δικτύου, και της μόλυνσης από αστικά και αγροτικά λύματα και απόβλητα, μεταξύ άλλων και από τα διασταλάζοντα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης τα οποία καταλήγουν στην Κορώνεια μέσω του χειμάρρου Μπογδάνα.
Το Master Plan προβλέπει την υλοποίηση 21 δράσεων από 7 διαφορετικούς συναρμόδιους φορείς και μάλιστα είχε συσταθεί ομάδα συντονισμού δράσεων με προϊστάμενο τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του πρώην ΥΠΕΚΑ και νυν ΥΠΑΠΕΝ.
Η διαχρονική απροθυμία ή ανικανότητα της κεντρικής διοίκησης να επιβάλει την εφαρμογή της προστατευτικής νομοθεσίας, να φροντίσει για την σωστή οργάνωση και οριοθέτηση της αγροτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή και να συντονίσει αποτελεσματικά τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες έχουν ως αποτέλεσμα να μιλούμε σήμερα για μία «πληγωμένη λίμνη». Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις που θα διασφαλίσουν την επιβίωση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής.
Η βουλευτής ζητά λεπτομέρειες για την πορεία υλοποίησης του master plan ανά δράση και φορέα, τη διασφάλιση συνέχισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, ενόψει και του εξοντωτικού προστίμου που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας, την άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου, βάσει πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ καθώς και για το συντονισμό των αναγκαίων δράσεων.