Πώς οι διαλύτες των αλιευτικών καυσίμων στην Ασπροβάλτα αγγίζουν την Greek mafia
Αντίγραφα της δικογραφίας των 17 συλληφθέντων διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Ξάνθης – Σε ποιες περίεργες συνδέσεις βρέθηκαν οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ και γιατί ερευνάται το λαθρεμπόριο διαλυτών
Όταν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου αστυνομικοί της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας παρακολουθούσαν τις κινήσεις των εμπλεκομένων στο κύκλωμα λαθρεμπορίου αλιευτικών καυσίμων στον Σταυρό και στην Ασπροβάλτα, στη Θεσσαλονίκη, έπεσαν πάνω σε δύο πρόσωπα τα οποία δεν είχαν άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι επαφές τους όμως με πρατηριούχους υγρών καυσίμων, κατηγορούμενους για λαθρεμπορία των αλιευτικών καυσίμων, οδήγησε τους αδιάφθορους σε περαιτέρω έρευνα. Και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, που είχαν μπλοκαριστεί με τον κοριό της αστυνομίας, αποκάλυψαν λαθρεμπόριο χημικών διαλυτών.
Τα κυκλώματα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος λαθρεμπορίου συνδέονται άμεσα με ομάδες της αποκαλούμενης Greek mafia.
Η Voria.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως τα στοιχεία της δικογραφίας για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, που ήταν μεταξύ των 17 συλληφθέντων του περασμένου Νοεμβρίου, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Ξάνθης. Και αυτό που εξετάζεται είναι η εμπλοκή τους σε λαθρεμπόριο διαλυτών και η οποιαδήποτε σχέση τους, εάν υπάρχει, με τη διακίνηση φορτίου με 22.000 λίτρα διαλύτες που κατασχέθηκε από τους τελωνειακούς της Ξάνθης. Το φορτίο προερχόταν από τη Βουλγαρία, όμως το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών κορυφώθηκε όταν οι κατασχεμένοι διαλύτες έκαναν φτερά τον Απρίλιο του 2022 από τις εγκαταστάσεις του θρακιώτικου τελωνείου. Οι ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, παρ’ ότι με τις συλλήψεις του περασμένου Νοεμβρίου είχαν μπροστά τους τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, φαίνεται ότι δεν υπεισήλθαν στην αναζήτηση λεπτομερειών. Άλλωστε μία άλλη δικογραφία είναι ανοιχτή στη Θράκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση και φαίνεται πως τα στοιχεία των εσωτερικών υποθέσεων σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας μπορούν να οδηγήσουν σε νέα έρευνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα, για να λυθεί το μυστήριο εκείνης της κλοπής, όπως και της υπόθεσης μεταφοράς των διαλυτών.
Αγγίζουν τα κυκλώματα της Αθήνας
Έγκυρες πηγές της Voria.gr ανέφεραν πως οι αστυνομικοί στην έρευνά τους για την απάτη με τα αλιευτικά καύσιμα έφτασαν σε πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με τα κυκλώματα της Greek mafia στην Αθήνα, που πρωταγωνιστούν στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι έχουν σταχυολογηθεί συγκεκριμένα στοιχεία για πρόσωπο που έχει άμεση σχέση με κορυφαία μέλη της και έχει ιδρύσει παραρτήματα με συνεργάτες σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ελέγχοντας έτσι τη διακίνηση χημικών διαλυτών. Το πρόσωπο αυτό έχει συλληφθεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο. Στο στόχαστρο της συγκεκριμένης έρευνας βρέθηκαν πόλεις της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, απ’ όπου τα φορτία προωθούνταν στην Αττική.
Το λαθρεμπόριο χημικών διαλυτών που αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα φαίνεται να ελέγχεται πλήρως από ομάδες λαθρεμπόρων που συνδέθηκαν με τη Greek mafia. Οι υποθέσεις που εξετάζονται έντονα ως τέτοιες είναι η δέσμευση φορτίου με 24.366 λίτρα διαλυτών που δηλώθηκε ως abdlue και είναι πρόσθετο υγρό για ενίσχυση των κινητήρων τον περασμένο Νοέμβριο στα διόδια Ιάσμου Ροδόπης.
Το φορτίο είχε εισέλθει στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, μέσω του περάσματος του Ορμενίου και κίνησε υποψίες καθώς η παραλήπτρια εταιρεία που είχε δηλωθεί την Αττική ήταν φάντασμα. Από τη χημική επεξεργασία διαπιστώθηκε πως το περιεχόμενο ήταν διαλύτες για νόθευση καυσίμων. Μάλιστα μετά τη δέσμευση του φορτίου άμεσα ειδοποιήθηκαν οι βουλγαρικές αρχές και μπλόκαραν και δεύτερο βυτιοφόρο με διαλύτες που είχε κατεύθυνση τη χώρα μας. Την ίδια περίοδο είχε κατασχεθεί μία δεξαμενή στον Πειραιά με 18.540 λίτρα χημικούς διαλύτες. Η οικονομική αστυνομία, έναν μήνα νωρίτερα από το εύρημα του Ιάσμου, δηλαδή τον περσινό Οκτώβριο, συνέλαβε τρία άτομα για εισαγωγή διαλυτών από τη Βουλγαρία και τη διοχέτευσή τους σε συγκεκριμένα πρατήρια της Αττικής. Κατασχέθηκαν 29.602 λίτρα. Τον Φεβρουάριο του 2022 είχε βρεθεί φορτίο με 29.300 λίτρα μείγματος διαλυτών που εισήχθη από τη Βουλγαρία και είχε προορισμό εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή ήταν φάντασμα.
Οι διαλύτες μπορούν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο ποσοστό τα καύσιμα και το κόστος τους είναι μόνον 10 λεπτά το λίτρο όταν η βενζίνη ξεπερνάει τα 1,7 ευρώ. Προκαλούν όμως μεγάλα προβλήματα στους κινητήρες και στο περιβάλλον.
φωτογραφία αρχείου
Κώστας Καντούρης