Πότε θα χτυπήσει συναγερμός για την συρρίκνωση της γεωργίας;
Στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ στην Ολομέλεια (05.02.16), με θέμα τα ασφαλιστικά ζητήματα του αγροτικού κόσμου, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής & τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Λαζαρίδης.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή στόχευσης στην Ελληνική Αγροτική πολιτική, κάλεσε τον αγροτικό κόσμο σε διάλογο, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει βελτιώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό στο ασφαλιστικό-αγροτικό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
H γεωργία έχει υποστεί απίστευτη συρρίκνωση, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας της πατρίδας μας. Η εκκίνηση του περιορισμού του αγροτικού τομέα στη συμμετοχή στο ΑΕΠ της πατρίδας μας έχει μεγάλο βάθος χρόνου. Την περίοδο 1970-1980 η γεωργία συμμετείχε με ποσοστό 20% περίπου στο ΑΕΠ. Την περίοδο αυτή η γεωργία μαζί με τους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού και της ναυτιλίας αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της οικονομίας μας, και κυρίως η γεωργία.
Όμως ειδικά σε εμάς – επάνω στη Μακεδονία όσον αφορά τα φρούτα -ροδάκινα, είτε επιτραπέζια είτε με τη μορφή κομπόστας, σπαράγγια κ.λπ.- ένας μεγάλος κλάδος της αγροτικής παραγωγής έφευγε στις εξαγωγές. Όταν, όμως, άρχισαν να έρχονται οι επιδοτήσεις αντί να τις αξιοποιήσουμε για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων στα οποία αποδεδειγμένα είχαμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να ανεβάσουμε την παραγωγικότητα, κατευθύναμε και οργανώσαμε την παραγωγή με μοναδικό κριτήριο την είσπραξη αυτών των κοινοτικών κονδυλίων. Σε αυτά προσθέστε και τους «αμαρτωλούς» συνεταιρισμούς, που έγιναν όχι για την εξυπηρέτηση των αγροτών και της γεωργίας, αλλά για την αποκατάσταση και τακτοποίηση κομματικών στελεχών, γνωστής απόχρωσης, και η συνταγή της καταστροφής ολοκληρώθηκε.
Θα ήθελα, επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως το κουλουράκι στην τοποθέτηση του κου Αμυρά( Ποτάμι), να συμπληρώσω κάτι και εγώ, επειδή είμαι από τη Θεσσαλονίκη και ξέρετε ότι τα κουλούρια της Θεσσαλονίκης είναι φημισμένα. Βγάζουμε καλά κουλούρια και χαλβάδες κ.λπ., δηλαδή πολλά προϊόντα τα οποία εξαρτώνται από το σουσάμι. Η χώρα μας παράγει γύρω στο 1% με 2%, δεν φτάνει στο 3%, από το σουσάμι το οποίο χρειάζεται. Το υπόλοιπο 97% το εισάγουμε. Βέβαια, αυτά τα προβλήματα δεν είναι προβλήματα που γεννήθηκαν τώρα, έχουν βάθος χρόνου.
Το 1990 η γεωργία είχε πέσει ήδη στο 11% με 11,5% του ΑΕΠ. Εδώ θα ήθελα να σταθώ για λίγο και να σας θυμίσω –το έχω πει και άλλες φορές σε τοποθετήσεις μου- τα λόγια του αείμνηστου πολιτικού, καθηγητού και στοχαστού που κόσμησε με την παρουσία του, με τον λόγο του και το ήθος του την Αίθουσα του Κοινοβουλίου μας. Είχε πει ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος: «το ποσοστό αυτό, το 11%-11,5%, είναι οριακό. Αν πέσουμε κάτω από εδώ, έστω και μισή μονάδα, πρέπει να χτυπήσει συναγερμός».
Φτάσαμε στον Δεκέμβριο του 2014 και η γεωργία συρρικνώθηκε στο 3,5%. Δεν ακούστηκε κανένας συναγερμός. Είναι τραγικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η γεωργία είναι ένας σημαντικός τομέας από τον οποίο προσδοκούμε μία άμεση αλλαγή στο γενικότερο κλίμα ή, αν θέλετε, την ανάταξη της οικονομίας μας.
Για να γίνει πιο αντιληπτή αυτή η κακοποίηση στη γεωργία μας και να αντιληφθούμε την εξάρτηση καλύτερα από τις εισαγωγές, θα σας πω το εξής: Kατά την περίοδο 2002-2009 το ύψος των εισαγωγών μας ήταν στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσες ήταν οι επιδοτήσεις που πήραμε; Ήταν 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, πήραμε επιδοτήσεις, προκειμένου να επιδοτήσουμε τις εισαγωγές. Δηλαδή, με τις επιδοτήσεις που πήραμε ενισχύσαμε τις οικονομίες άλλων χωρών.
Κάτι ακόμη πιο τραγικό είναι ότι από το σύνολο των εξαγωγών, η χώρα από την οποία κάναμε μεγαλύτερες εισαγωγές σε αγροτικά προϊόντα ήταν η Γερμανία. Το 13% των εισαγωγών μας ήταν από τη Γερμανία και μάλιστα, εισάγαμε από τη Γερμανία μέλι, σιτάρι, καπνό, ντομάτες, μήλα, δηλαδή προϊόντα τα οποία παραδοσιακά τα παρήγαγε η χώρα μας. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Φυσικά, γι’ αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα θα πρέπει να απολογηθούν αυτοί που διακυβέρνησαν τη χώρα αυτά τα χρόνια.
Η Κυβέρνηση σήμερα καλείται να αλλάξει αυτό το κλίμα και τους δείκτες. Είναι δύσκολο το έργο που έχει αναλάβει, αλλά θα το παλέψει για το καλό της πατρίδας και των Ελλήνων. Τα νέα μέτρα είναι πράγματι δυσάρεστα, είτε σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είτε το φορολογικό. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση, κύριε Υπουργέ. Πιστεύω ότι ο Υπουργός μέσα από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, με μοναδικό κριτήριο -που θα έχουν όλες οι πλευρές που θα κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου- τον αγρότη και τη γεωργία θα προχωρήσει σε γενναίες βελτιώσεις.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους αγρότες για διάλογο. Μια πρωτοβουλία που μόνο θετικά μπορεί να την κρίνει κανείς. Μια κίνηση που οι αγρότες πρέπει να την εκμεταλλευτούν και να την αξιοποιήσουν, βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Ας μην παρασύρονται από τις φωνές εκείνων που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση. Εάν αυτοί ήθελαν το καλό των αγροτών και της γεωργίας, θα είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα νωρίτερα. Υπάρχει ακόμα ελπίδα, για να μπορέσουμε να ζωντανέψουμε τη γεωργία και να δώσουμε λύσεις μέσα από αυτήν σε πολλά από τα προβλήματα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία.
Με τους κατάλληλους χειρισμούς και κίνητρα μπορεί να μπει νέο αίμα στη γεωργία, νέοι άνθρωποι που θα λειτουργήσουν ως οξυγόνο ανανέωσης. Η ανεργία, ειδικά των νέων ανθρώπων, μέσα από τα προγράμματα για τους νέους αγρότες, μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί.
Για παράδειγμα, η νέα ΚΑΠ προτείνει το 2% των αιτήσεων άμεσων ενισχύσεων να δίνεται στους νέους αγρότες. Για τη χώρα μας το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 300 εκατομμύρια σε βάθος επταετίας. Οι ενισχύσεις αυτές θα δοθούν σε νέους που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ή σε γεωργούς που έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης, της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Είναι ένας πόρος σημαντικός που κατευθύνεται στους νέους, όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα έντονο. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να το αξιοποιήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.
Η νέα ΚΑΠ, επίσης, προβλέπει και ενισχύσεις από τον πυλώνα II για τους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα. Οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν τη συνδεδεμένη με την παραγωγή ενίσχυση, θα συνδέονται με περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς και συγκεκριμένους τομείς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς λόγους.
Συνολικά, λοιπόν, για τη χώρα μας έχουν εξασφαλιστεί 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσες ενισχύσεις, πυλώνας I, και 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις, πυλώνας II. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το ποσοστό με τη νέα ΚΑΠ αυξάνεται από 2% σε 8% ή 10% μαζί με τα ψυχανθή.
Εδώ θέλω να πω ότι μέσα στα ψυχανθή είναι και τα όσπρια που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς. Μάλιστα, η παραγωγή τους έχει πέσει στο 1/6 σε σχέση με αυτό που παρήγαγε η πατρίδα μας το ’70 με ’80. Δηλαδή, τότε η παραγωγή μας ήταν σε φακές γύρω στις 12.000 με 12.500 τόνους και το 2011 η παραγωγή μας είχε πέσει στις 2.000 με 2.200 τόνους. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τα ρεβίθια και με τα υπόλοιπα όσπρια.
Οφέλη από την αύξηση αυτή θα έχουν όσοι σήμερα δεν είχαν δικαιώματα, δηλαδή, οι παραγωγοί φρούτων, πατάτας, αγελαδοτρόφοι, κ.λπ., με τις ενισχύσεις τις οποίες προβλέπονται, που μέχρι πρότινος δεν ενισχύονταν αυτοί οι τομείς σε αυτά τα προϊόντα.
Παράλληλα, η καλλιέργεια ψυχανθών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη φυτική παραγωγή όσο και για την κτηνοτροφική με τα υποπροϊόντα. Μετά την επεξεργασία, αφού πάρουμε τον καρπό που είναι για βρώση, το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφές στην κτηνοτροφία.
Η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 ανεβάζει τις αγροτικές επιδοτήσεις στα 20 δισεκατομμύρια, σημαντικό ποσό για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι ότι για τους νέους αγρότες προβλέπεται ποσό επιπλέον 25% επί της βασικής ενίσχυσης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω και πάλι από τον κύριο Υπουργό βελτιώσεις και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. Επίσης, θα ήθελα να προτείνω στον αγροτικό κόσμο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για διάλογο. Από τον διάλογο ποτέ κανείς δεν βγήκε ζημιωμένος.
Σας ευχαριστώ πολύ”.
Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ