Πρέπει να υπάρξει καταγραφή και συντονισμός στη διεξαγωγή των διαφόρων δράσεων
Μήπως πρέπει να υπάρξει καταγραφή και συντονισμός στη διεξαγωγή των διαφόρων δράσεων στον δήμο Βόλβης, ώστε να μην αλληλεπικαλύπτονται;
Άσχετα εάν είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η εκπαίδευση ή ο τουρισμός. Και όχι στο ντούκου, αλλά με τους ειδικούς, εκείνους που τις διοργανώνουν, γύρω από ένα τραπέζι να συναποφασίζουν.
Ας γίνει, λοιπόν, το πρώτο βήμα, αυτό της γνωριμίας των Φορέων μεταξύ τους και της προσπάθειας να δράσουν με ένα συντονισμένο τρόπο. Ο πολιτισμός έχει ευρεία επιρροή σε όλα και ο τουρισμός, η εκπαίδευση και το περιβάλλον είναι θέματα που τον αφορούν.
Το ότι ο πολιτισμός αποτελεί εφαλτήριο για την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι μία θέση, που ιστορικά τουλάχιστον έχει τεκμηριωθεί. Φανερώνει ότι η σχέση και η δυναμική που συνδέει Πολιτισμό και Τουρισμό είναι τόσο στενή, που γεννήθηκε η ανάγκη και παγκόσμια να διατυπωθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις τους.
Έτσι, το θέμα, δεν είναι εάν ο Πολιτισμός ευνοεί την ανάπτυξη της περιοχής, και ειδικότερα με τη μορφή του εναλλακτικού τουρισμού, που τόσο συζητείται τελευταία, αλλά το αν εμείς το έχουμε αντιληφθεί και είμαστε σαν κοινωνία πολιτών έτοιμοι να το διαχειριστούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν και αναπτύσσοντας τις δράσεις που απαιτούνται.
Από την άλλη, ασφαλώς οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση, πρέπει πρώτα να γίνεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του τόπου, και μετά για τουριστικούς λόγους.
Η ανάγκη προώθησης της πολιτιστικής κουλτούρας στα σχολεία, όπως και η σημασία ενίσχυσης του πνεύματος του εθελοντισμού στις πολιτιστικές συλλογικές δράσεις πρέπει να προβληματίσει τους Φορείς.
Τα πολιτιστικά γεγονότα στις μέρες μας, οργανώνονται, σχεδιάζονται, υλοποιούνται, αποτιμούνται, γράφουν την ιστορία του τόπου, με γενναίες προσπάθειες συλλόγων, σωματείων, ιδιωτών κλπ. Είναι αυτά που η τοπική αυτοδιοίκηση, υποτίθεται ότι στηρίζει και τα ονομάζει “εθελοντισμό”, “κοινωνική αλληλεγγύη”, “πρωτοβουλίες προσφοράς”.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση, που ενώ όλα λειτουργούν σε σωστή και σοβαρή κατεύθυνση από τον “εθελοντισμό”, το κράτος ή η αυτοδιοίκηση, υπολειτουργεί έως απέχει;
Ευχή όλων να προβληθούν τα πολιτιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Βόλβης, τα οποία τη διαφοροποιούν από άλλες περιοχές. Μόνο που κάτι τέτοιο, δηλαδή, “πάντρεμα” πολιτισμού-τουρισμού δεν πρέπει να παρουσιάζεται σαν φολκλορική ατραξιόν τύπου “greek night”.
Το πρώτο βήμα, δηλαδή αυτό της γνωριμίας των Φορέων μεταξύ τους, αν ποτέ πραγματοποιηθεί, να μην μείνει στις μετ΄ ευτελείας φιλοσοφίες και το κυριότερο να μην ισχυριστούμε ότι το μεν πνεύμα ήταν πρόθυμο αλλά η σαρξ ασθένησε στην πορεία και δεν υπήρξαν αποτελέσματα.