Πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

βια-γυναικων2Το άρθρο περιέχει σημαντικές συμβουλές και πληροφορίες για όλο το πακέτο υποστήριξης.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Γιατί θα πρέπει να εμπιστευτώ την ομάδα σας και την Παναθηναϊκή;
Η ομάδα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας οραματίζεται μια κοινωνία όπου το κάθε άτομο θα ζεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς πιέσεις και με αμέτρητες ευκαιρίες να εξελιχθεί. Το πρόγραμμά μας έχει συμπεριληφθεί στα αναγνωρισμένα προγράμματα ενδοοικογενειακής βίας της γενικής γραμματείας ισότητας. Οι υπηρεσίες μας είναι πολλαπλές (νομική και ψυχολογική υποστήριξη) και αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και την παρέμβαση, από συνεργασία με ξενώνες και νοσοκομεία μέχρι ατομική παρεμβατική και ομαδική προληπτική συμβουλευτική. Η προσπάθειά μας να προωθήσουμε δυνατές και υγιείς σχέσεις έχει αποδειχθεί αποδοτική όλα αυτά τα χρόνια που πρσφέρουμε υπηρεσίες μέσω των διακεκριμένων ειδικών που βρίσκονται κοντά μας. Η γραμμή υποστήριξης συχνά αποτελεί το μονοπάτι για τις υπηρεσίες μας όπου ξεκινάει η διαδικασία στήριξής σας. Οι ξενώνες που συνεργαζόμαστε προσφέρουν ασφάλεια και συμπαράσταση στις γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μας, σας βοηθούν μέσω της υποστήριξης, καθοδήγησης και συνεχούς ενίσχυσής σας. Η υποστήριξη τόσο από τους ειδικούς μας όσο και από τα διοικητικά μέλη μας που πάντοτε είναι κοντά σε όσους ανθρώπους πλησιάζουν την Παναθηναική, είναι απαραίτητη καθώς εφαρμόζουμε και βελτιώνουμε τα προγράμματα και τις υπηρεσίες μας σε όποιον μπορεί να μας χρειαστεί. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε !
– Ενημέρωση και βοήθεια
– Ασφαλής καθοδήγηση
– Νομικές υπηρεσίες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας
– Πληροφόρηση για τα δυναμικά της ενδοοικογενειακής βίας
– Καθοδήγηση σε κοινωνικά ιδρύματα(ξενώνες) που βοηθούν τα άτομα να φύγουν και/ή να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους από περαιτέρω κακοποίηση
– Συνοδεία σε νομικές διαδικασίες όταν είναι εφικτό
– Πρόσβαση σε ξενώνες
– Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Πώς να υπερνικήσω τους φόβους μου αν αποφασίσω να φύγω; (σχέδιο ασφαλείας)
Είτε είστε έτοιμη να φύγετε είτε όχι, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Αυτές οι κινήσεις ασφαλείας μπορούν να αποτρέψουν έναν σοβαρο τραυματισμό ή φόνο και να καταστήσουν δυνατή την απόδραση.
Προετοιμαστέιτε για την έκτακτη στιγμή.
¬ Καλό είναι να φροντίσετε να μάθετε τις κόκκινες σημαίες του θύτη σας.Να είστε σε εγρήγορση για σημάδια και στοιχεία που θυμώνουν τον θύτη και μπορεί να τον κάνουν να εκραγεί με θυμό ή βία.
Βρείτε διάφορους πειστικούς λόγους που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να φύγετε από το σπίτι (τόσο μες στην ημέρα όσο και την νύχτα) αν νοίωσετε ότι έχετε πλησιάζει κίνδυνος.
¬ Ανακαλύψτε ασφαλη σημεία εντός της οικίας σας.Να γνωρίζετε που να πάτε αν επιτεθεί ο θύτης ή ξεκινήσει καβγάς. Απόφεύγετε μικρά και εγκλωβιστικά μέρη χωρίς εξόδους (όπως ντουλάπες ή μπάνιο) ή δωματια με όπλα (όπως η κουζίνα). Αν είναι δυνατόν, δημιουργήστε έναν χώρο με τηλέφωνο και εξωτερική πόρτα ή παράθυρο.
¬ Βρείτε μια λέξη κωδικό. Βρείτε μια λέξη, πρόταση, ή σινιάλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταλάβουν τα παιδιά, οι φίλοι, οι γείτονες ή οι συνάδελφοι σας ότι είστε σε κίνδυνο και ότι πρέπει να καλέσουν την αστυνομία.
Πλάνο δράσης
¬ Να είστε έτοιμη να φύγετε με τον παραμικρό κίνδυνο.Να έχετε πάντοτε με βενζίνη το αυτοκίνητό σας και με κατεύθυνση προς την έξοδο, με την πόρτα του οδηγού ξεκλείδωτη. Κρύψτε ένα δεύτερο κλειδί του αυτοκινήτου κάπου από όπου θα μπορείτε να το πάρετε γρήγορα. Έχετε χρήματα μετρητά και ρούχα για έκτακτη στιγμή, και σημαντικά τηλέφωνα και έγγραφα σε ασφαλή σημείο (ακόμα και σε σπίτι φίλου).
¬ Εξασκηθείτε σε γρήγορη και ασφαλή απόδραση. Δοκιμάστε το πλάνο ασφαλέιας σας ώστε να ξέρετε ακριβώς τί να κάνετε αν σας επιτεθεί ο θύτης. Αν έχετε παιδιά, να κάνουν κι αυτά το ίδιο μαζί σας.
¬ Φτιάξτε και απομνημονευστε μια λίστα τηλεφώνων για έκτακτες καταστάσεις.Ρωτήστε μερικά άτομα που εμπιστεύεστε αν μπορεί να επικονωνήσετε μαζί τους αν χρειαστείτε κάποιον να σας μεταφέρει, ένα μέρος να μείνετε, ή βοήθεια για να καλέσετε την αστυνομία. Απομνημονευστε τα νούμερα των επαφών σας για έκτακτες καταστάσεις, τοπικούς ξενώνες, και γραμμής κλίσης για ενδοοικογενειακή βία.
Αν μείνετε :
Αν αποφασίσετε την προκείμενη στιγμή να μείνετε με τον βίαιο σύντροφό σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιωθεί η κατάσταση που ζείτε και να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας.
¬ Επικοινωνήστε μαζί μας στην τηλεφωνική γραμμμή για να μάθετε για το πρόγραμμα ενδοοικογενειακής βίας. Μπορούμε να σας παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, ξενώνα ασφαλείας, πληροφορίες, και άλλες υπηρεσίες ενώ είστε ακόμα στην σχέση σας όπως και αν αποφασίσετε να φυγετε.
¬ Φτιάξτε ένα ισχυρό `δίκτυο` στήριξης όσο σας το επιτρέπει ο συντροφός σας. Όποτε είναι δυνατόν, έλατε σε επαφή με άτομα και δραστηριότητες εκτός σπιτιού και ενθάρρυνετε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
¬ Να είστε καλή με τον εαυτο σας! Αποκτήστε θετική αντιμετώπιση και διάλογο με τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε ενισχύσεις για να αντικρούσετε αρνητικά σχόλια που δέχεστε από τον θύτη.
Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

Πώς μπορώ να βοηθηθώ από την Παναθηναικη και το πρόγραμμά της κατά της ενδοοικογενειακής βίας ?
Αν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας – ή υποπτεύεστε για κάποιον γνωστό σας (γείτονας, φίλος, συνάδελφος) – μπορείτε να καλέσετε αρχικά στο τηλέφωνο της 24ωρης γραμμής που έχουμε καθημερινά ώστε να λάβετε βοήθεια σήμερα κιόλας. Η υπηρεσία αυτή σας παρέχεται δωρεάν, είναι εύκολο να την χρησιμοποιήσετε και σε απόλυτα εμπιστευτικό επίπεδο. Οι ειδικοί συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν σύμφωνα τις ατομικές σας ανάγκες την προκείμενη στιγμή που καλέσατε. Θα απαντήσουν στα ερωτήματά σας, θα σας προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές, και θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα σχέδιο ασφάλειας.
Οι ειδικοί μας σύμβουλοι βοηθούν σε :
1. Εύρεση των βίαιων και μη-ανεχτών αντιδράσεων από τον θύτη σας
2. Εξετάση του αντίκτυπου των συμπτωμάτων της βίας στην καθημερινή σας ζωή
3. Σταδιακή ανάλυση των συσσωρευμένων βιωμάτων βίας, για να μειώσουν την ένταση των ψυχολογικών αντιδράσεων και συμπτωμάτων που εμφανίζετε.
4. Ενημέρωση σχετικά με τις συνήθεις αντιδράσεις από τραυματικά βιώματα και τις φάσεις της θεραπείας προς την ανάρρωση.
5. Ανάκτηση ελπίδων και θετικής στάσης για το μέλλον σας.
6. Αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης όταν σκέφτεστε και μιλάτε για τα βιώματα βίας
7. Βελτίωση της απόδοσής σας ή επιστροφή στην εργασία σας.
8. Αξιολόγηση του αντίκτυπου σε παρούσες και μελλοντικές σχέσεις.

Πώς να προστατευθώ αφού φύγω;

Αφου αποφασίσετε να φύγετε από το σπίτι σας και μακρυά από τον σύντροφό σας που σας κακοποιεί, ομοίως σημαντικό είναι να είστε ασφαλής. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καλό είναι να αλλάξετε τόπο διαμονής ακόμα κι αν προσωρινά μείνετε σε ξενώνα. Επίσης, αν έχετε παιδιά, θα χρειαστεί να τους αλλάξετε σχολείο. Για να μην μπορεί να μάθει τον νέο τόπο διαμονής σας :
* Κάντε απόρρητο το τηλεφωνό σας
* Χρησιμοποιήστε την θυρίδα του ταχυδρομέιου σας αντί για την διεύθυνση του σπιτιού σας για την αλληλογραφία σας.
* Ακυρώστε τους παλιους σας τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, ιδίως αν είχατε κοινούς με τον θύτη. Όταν ανοίξετε καινουργιους λογαριασμούς, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείται διαφορετική τράπεζα.
Αν παραμείνετε στον ίδιο τόπο διαμονής, αλλάξτε τις συνήθειές σας. Αλλάξτε δρόμο που ακολουθείτε για ν απάτε στην δουλειάσας, αποφεύγετε μέρη που μπορεί να σκεφτεί ο θυτης ότι μπορεί να σας βρεί, αλλάξτε όποια ραντεβού σας μπορεί να γνωρίζει εκείνος, και βρείτε νέα μέρη για αγορές. Να έχετε πάντα πάνω σας κινητό τηλέφωνο και να έχετε εύκολο το τηλέφωνο άμεσης βοήθειας σε περίπτωση που σας βρεί ο θύτης.
Περιοριστικά μέτρα
Μπορεί να θέλετε να βάλετε περιοριστικά μέτρα στον βίαιο σύντροφό σας. Όμως, να θυμάστε ότι η αστυνομία μπορεί να επιβάλει κάποιο από αυτά μόνο αν κάποιος το παραβεί, και μετά μόνο αν κάποιος καταγγείλει την παράβαση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε βρεθεί σε κίνδυνο κατά κάποιο τρόπο για να παρέμβει η αστυνομία. Αν είστε το θύμα, πρέπει να δείτε προσεκτικά πώς τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται στην γειτονιά σας. Μάθετε αν θα γίνει απλή επίπληξη στον θύτη ή θα τον πάνε αυτόφωρο. Αν η αστυνομία απλά επιπλήξει τον παραβάτη ή του κάνει συστάσεις, ο θύτης σου μπορεί να σκεφτεί ότι η αστυνομία δεν του κάνει τίποτα και να νοίωσει ότι έχει την δύναμη να σε κυνηγήσει περαιτέρω. Η΄ να θυμώσει και να σου επιτεθεί.

Όταν ο άντρας μου με δείρει μπορεί να το ξανακάνει;
Μπροστά στην απόφαση είτε να φύγετε από αυτή την βίαιη σχέση ή να προσπαθήσετε να την σώσετε, καλό είναι να κρατήσετε τα εξής στο μυαλό σας :
1. Αν ελπίζετε ότι ο βίαιος σύντροφός σας θα αλλάξει…..Η κακοποίηση θα ξαναγίνει είναι το πιο πιθανό. Οι θύτες έχουν βαθιά συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ενώ η αλλαγή δεν είναι αδυνατή, σίγουρα δεν είανι κα΄τι που γίνεται με ευκολία και ταχύτητα. Και η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο αν ο θύτης πάρει όλη την ευθύνη της συμπεριφοράς του, αναζητήσει βοήθεια ειδικού, και σταματήσει να κατηγορεί εσάς, τα δυστυχή παιδικά του χρόνια, το άγχος, την δουλειά, το ποτό ή τα νεύρα του.
2. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε τον θύτη……Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας. Μπορέι να σκέφτεστε ότι είστε η μόνη που τον καταλαβαίνει ή ότι είναι δική σας υποχρέωση να διορθώσετε το πρόβλημά του. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν μένετε και δέχεστε επανειλημένα την κακοποίηση, ενισχύετε και επιτρέπετε την βίαιη συμπεριφορά. Αντί να βοηθάτε τον θύτη, διαιωνίζετε το πρόβλημα
3. Αν ο σύντροφός σας έχει υποσχεθεί να σταματήσει να είναι βίαιος….Όταν έχουν συνέπειες, συχνά οι θύτες ικετεύουν για μία ευκαιρία, παρακαλούν για συγχώρεση, και υπόσχονται να αλλάξουν. Μπορεί ακόμα και να πιστεύουν αυτό που λένε την παρούσα στιγμή, αλλά ο πραγματικός τους στόχος είναι να πάρουν τον έλεγχο και να μην φύγετε. Αλλά τις περισσότερες φορές, γρήγορα επιστρέφουν στην βίαιη συμπεριφορά τους αν τους συγχωρέσατε την μία φορά και πλέον δεν ανησυχούν ότι θα φύγετε.
4. Αν ο σύντροφός σας είναι σε πρόγραμμα συμβουλευτικής ή για θύτες…..Ακόμα και αν ο σύντροφός σας είναι σε συμβουλευτική, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αλλάξει. Πολλοί θύτες που κάνουν συμβουλευτική συνεχίζουν να είναι βίαοι, κακοποιητικοί, και ελεγκτικοί. Αν ο σύντροφός σας έχει σταματήσει να μειώνει το πρόβλημά του ή να λέει δικαιολογίες, αυτό είανι ένα καλό σημα΄δι. Αλλά και πάλι πρέπει να αποφασίσετε με βάση αυτό που είναι τώρα, όχι αυτός που ελπίζετε να γίνει.
5. Αν ανησυχείτε για το τί θα συμβεί αν φύγετε……
6. Μπορεί να φοβάστε τί θα κάνει ο βίαιος σύντροφός σας, πού θα πάτε, ή πώς θα μπορέσετε να στηρίξετε τον εαυτο σας και τα παιδιά σας. Αλλά μην αφήσετε τον φόβο του άγνωστου να σας κρατήσει σε μια επικίνδυνη και μη-υγιή κατάσταση.
Μερικές ενδείξεις ότι ο θύτης σας ΔΕΝ αλλάζει :
• Μειώνει την κακοποίηση ή αρνείται την σοβαρότητα του.
• Συνεχίζει να κατηγορεί άλλους για την συμπεριφορά του.
• Ισχυρίζεται ότι εσείς είστε ο βίαιος όχι αυτός.
• Σας πιέζει να πάτε για συμβουλευτική σαν ζευγάρι.
• Σας λέει ότι του χρωστάτε άλλη μία ευκαιρία.
• Πρέπει να τον πιέσετε για να μείνει στην θεραπεία.
• Λέει ότι δεν μπορεί να αλλαξει αν δεν μείνετε μαζί του και τον υποστηρίξετε.
• Προσπαθεί να κερδίσει την συμπόνοια την δική σας, των παιδιών σας ή της οικογένειας και των φίλων.
• Περιμένει αντάλλαγμα από εσάς για το ότι ζήτησε βοήθεια.
• Σας πιέζει να πάρετε αποφάσεις για την σχέση σας.

– Όταν λέτε υπηρεσίες πρόληψης τί ακριβώς εννοείται ?
Η πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας όπως και όλων των μορφών βίας και επίθεσης αφορά σε επισήμανση και αντιμετώπιση πολύπλοκων θεμάτων με συγκεντρωτικές προσεγγίσεις. Επισήμανση των βασικών αιτιών των προβλημάτων και χρήση μεθόδων και προσεγγίσεων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση αυτών των αιτιών. Αποτελεί προτεραιότητά μας η πρόληψη καθώς είναι η βασική οδός που θα μας οδηγήσει σε μια κοινωνία χωρίς βία και με πιο υγιείς και έτσι ωφέλιμες για τον καθένα μας σχέσεις. Στην βάση αυτή επικεντρωνόμαστε σε ημερίδες και σεμινάρια που διδάσκουν υγιείς δεξιότητες στο σχετίζεσθαι από μικρές ηλικίες, με βάση τον σεβασμό και την αλληλεκτίμηση. Θέματα όπως η διαχείρηση του θυμού, τα σημάδια βίας, η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων, η αυτοεκτίμηση και ο σεβασμός των προσωπικών αξιών και αναγκών μας, βοηθούν σημαντικά και αφορούν άτομα από την παιδική ηλικία μέχρι και υπερήλικες . Δίνουμε πληροφορίες για μεθόδους αποφυγής αλλά και διαθέσιμες πηγές στήριξης.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι πραγματικά τόσο μεγάλο πρόβλημα?
Δυστυχώς οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στην χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να της επιτεθεί, να την χτυπήσει, να την βιάσει ή να την σκοτώσει ο συντροφός της παρά κάποιος άλλος άντρας. Η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται το πιο σύνηθες και λιγότερο δηλωμένο ποινικό αδίκημα παγκοσμίως. Αποτελεί ένα από τα μείζωνα προβλήματα υγείας των γυναικών. Ο ξυλοδαρμός της συζυγου οδηγεί σε περαιτέρω επιθέσεις που απαιτούν ιατρική περίθαλψη απ` ότι θα χρειαστεί ο βιασμός, τα αυτοκινητιστικά, και οι βίαιες ληστείες μαζί. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ουσιαστικά ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο μεμονωμένα τα θύματα, αλλά και όλη την κοινωνία.

Αληθεύει ότι παρατηρείται μόνο σε χαμηλές κοινωνικές τάξεις και μειονότητες?
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εντοπιστεί σε κάθε κοινωνική τάξη. Σε όλες τις φυλές, οικονομικές και θρησκευτικές ομαδες. Όμως, οι γυναίκες που είναι θύματα βίας και ανήκουν σε τάξεις χαμηλών εισοδημάτων, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοηθεια από κρατικές οργανώσεις, όπως ξενώνες και στα έκτακτα των νοσοκομείων, καθώς έχουν λιγότερες ιδιωτικές πηγές απ` ότι η μεσαία και ανώτερη τάξη. Άρα είναι πιο πιθανό να καταμετρούνται στις επίσημες στατιστικές.

Δεν ισχύει ότι οι γυναίκες σε κάποιο βαθμό προκαλούμε την βία από τους συντρόφους μας ?
Οι κακοποιημένες γυναίκες είναι θύματα βίας. Δεν προκαλούν ούτε αξίζουν τέτοια μεταχείρηση. Συνήθως, οι θύτες κατηγορούν τα θύματά τους ότι προκάλεσαν την επιθετικότητά τους μέσω λεκτικής επίθεσης. Παρ` όλο που η λεκτική επίθεση μπορεί να προκαλέσει θυμό, δεν προκαλεί ή δικαιολογεί την βία. Το πώς διαχειρίζεται ο καθένας τον θυμό τους είναι μια επιλογή – μερικοί άνδρες γίνονται βίαιοι. Μόνο αυτός που ασκεί την βία είναι υπευθυνος για την κακοποίηση.

Γιατί πολλές γυναίκες επιλέγουν να μείνουν σε μια σχέση που κακοποιούνται?
Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν τους θύτες τους. Ακόμα, ποτέ δεν θα μάθουμε για τον μεγάλο αριθμό διαζευγμένων γυναικών που επιλέγουν να μην αναφέρουν την κακοποίηση σαν αιτία τερματισμού του γάμου τους. Γενικά, οι κακοποιημένες γυναίκες δεν αντέχουν την σωματική βία παθητικά, αλλά ενεργά, αναζητούν βοήθεια στον τερματισμό της βίας σε ποικίλες πηγές, όπως αστυνομία, δικηγόρους, προσωπικό υγείας, μέλη της οικογένειας, και την θρσηκεία, Συχνά, η αποτυχία αυτών των ατόμων και συστημάτων να παρέχουν την επαρκή υποστήριξη είναι που εγκλωβίζει τις γυναίκες σε βίαιες σχέσεις. Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι οι περισσότερες γυναίκες που έφυγαν από το σπίτι τους και φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, προηγουμένως είχαν τουλάχιστον 5 διαφορετικές πηγές βοήθειας. Σίγουρα πολλές κακοποιημένες γυναίκες υποφέρουν σιωπηρά.
Αυτές αντέχουν την σωματική κακοποίηση για πολλούς λόγους :
* Μια κακοποιημένη γυναίκα συχνά αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο σωματικό κίνδυνο όταν προσπαθεί να φύγει. Μπορεί να την απειλήσει με βία ή θάνατο ή να της επιτεθεί αν προσπαθήσει να φύγει. Φοβάται για την ασφάλεια των παιδιών της, και την ασφάλεια όσων την βοηθούν.
* Για πολλές γυναίκες, η φυγή δεν είναι εναλλακτική. Μπορεί να μην έχουν πού να πάνε και λίγες έως καθόλου πηγές στην κοινότητά τους για βοήθεια σε κακοποιημένες γυναίκες.
* Λόγω θρησκευτικων, πολιτιστικών, ή κοινωνικά μαθημένων πεποιθήσεων, μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ότι είναι καθήκον της να κρατήσει τον γάμο της με όποιο κόστος.
* Πολλές γυναίκες θέλουν να σταματήσει η βία, όχι η σχέση. Μπορεί να κάνουν βήματα στην προσπάθειά τους να σταματήσει η κακοποίηση. Και η φυγή από το σπίτι μπορεί να είναι η τελευταία τους επιλογή.
* Μερικές γυναίκες θα αντέξουν την σωματική και ψυχολογική κακοποίηση προκειμένου να κρατήσουν την οικογένειά τους για το καλό των παιδιών. Πολύ συχνά, όταν η κακοποίηση πια έχει θύμα τα παιδιά της, θα τα πάρει και θα φύγει. Το 50% και περισσότερο των παιδιών των οποίων η μητέρα υπέφερε την κακοποίηση, ήταν και τα ίδια θύματα σωματικής βίας.
* Μια γυναίκα μπορέι να είναι οικονομικά εξαρτώμενη από τον σύζυγό της. Πιθανώς να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αν επιλέξει να στηρίξει τον εαυτό της και τα παιδιά της μόνη της.

Οι ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες μπορεί να είναι απλά ένας `επίδεσμος` για το πρόβλημα?
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η δουλειά που κάνουν αυτοί οι ξενώνες που συνεργαζόμαστε, είναι επιπέδου `επιδέσμου` για ένα τραύμα. Δεν είναι μια τόσο επιδερμική λύση για την ενδοοικογενειακή βία αλλά μια κίνηση που σώζει ζωές, όπως το ασθενοφόρο και η ενταντική σε περιπτώσεις κρίσιμης παθολογίας. Οι ξενώνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια της κοινωνίας να διασφαλίσει προστασία και ασφάλεια για τα θύματα. Κάνοντας διαθέσιμο έναν ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και τα παιδιά της, προσφέρουμε προστασία, κυρίως σε χαμηλών οικονομικών πηγών γυναίκες που δεν μπορούν να βρούν την ασφάλεια κάπου αλλού.

Η ασκηση βίας όπως και η ανοχή σε αυτήν, είναι κάτι κληρονομικό σαν τάση και συνήθεια ?
Υπάρχουν ενδείξες ότι η βία μπορεί να περνάει από γενιά σε γενιά. Αγόρια που μαρτυρούν κακοποίηση της μητέρας τους είναι πιο πιθανό να κακοποιιούν τις συναίκες συντρόφους τους σαν ενήλικες από ότι τα αγόρια που μεγαλώνουν σε μη-βίαια σπίτια. Όμως, δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι άντρες που κακοποιούν μεγάλωσαν σε βίαια σπίτια, οπότε αυτή είναι μερική εξήγηση του λόγου για τον οποίο κάποιοι άντρες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την βία στις συναναστροφές τους. Απ` την άλλη μεριά, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα κορίτσια των οποίων η μητέρα είχε βιώσει την κακοποίηση, είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε παρόμοια θέση μετέπειτα στην ενήλική τους ζωή. Στην πραγματικότητα, η μόνη κοινή μεταβλητή μεταξύ των κακοποιημένων θυμάτων είναι ότι είναι κορίτσια. Το φύλο τους είναι ο μόνος αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου στην πρόβλεψη ότι θα γίνουν θύματα κακοποίησης.

Πώς θα καταλάβω ότι η σχέση μου είναι βίαιη ?
Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία που προειδοποιιούν κάτι τέτοιο :
Ο σύντροφός σας,
* Σας ντροπιάζει με βρισιές και άσχημα ή μειωτικά επίθετα ?
* Σας κοιτάζει ή σας φέρεται με τρόπο που σας προκαλεί τρόμο ?
* Ελέγχει ό,τι κάνετε, ποιόν συναντάτε ή μιλάτε, ή πού πάτε ?
* Σας εμποδίζει να δείτε ή να μιλήσετε με φίλους ή συγγενείς ?
* Παίρνει τα χρήματά σας, σας κάνει να ζητάτε χρήματα ή να αρνείται να σας δώσει ?
* Παίρνει όλες τις αποφάσεις μόνος του ?
* Σας κατηγορεί ως κακός γονιός ή σας απειλεί ότι θα σας πάρει ή θα κάνει κακό στα παιδιά σας ?
* Φέρεται σαν να μην είναι μεγάλο ζήτημα η κακοποίηση, ότι είναι λάθος σας, ή ακόμα και αρνείται ότι το κάνει ?* Καταστρέφει αντικείμενά σας ή απειλεί να κάνει κακό στα κατοικίδιά σας ?
* Σας εκφοβίζει με όπλα, μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα ?* Σας σπρώχνει, χαστουκίζει, ή σας χτυπάει ?* Σας πιέζει να μειώσετε τα έξοδα ?
* Σας απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει ?
* Σας απειλεί ότι θα σας σκοτώσει ?
Αν σημειώσατε ακόμα και ένα από τα παραπάνω, έχετε πιθανότητες να είστε σε μια κακοποιητική σχέση. Αν κάνετε εσείς κάτι από τα παραπάνω στον σύντροφό σας, πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια. “Με στοργικότητα και σεβασμό, βοηθάμε τα θυματα ενδοοικογενειακής βίας μέσω διαχείρησης της κρίσης τους, συμβουλευτική, νομική υποστήριξη, θεραπεία, φιλοξενία σε ασφαλείς ξενώνες, και επιμόρφωση της κοινωνίας μας.Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να φύγετε, δεν υπάρχει πισωγύρισμα γιατί αυτό θα αποβεί μοιραίο και δεν θα μπορέσουμε να σας ξαναβοηθήσουμε. Η ζεστή αγκαλιά δύο ξενώνων που θα φιλοξενήσουν εσάς και τα παιδιά σας μέχρι να σας βρούμε δουλειά είναι πολύτιμη.
Η ψυχολόγος μας και η δικηγόρος μας θα είναι δε διαρκή επαφή μαζί σας.“
Επικοινωνία Γραμμή SOS και πληροφοριών6940706767
Ψυχολογική υποστήριξη6940706767 psychology@panathinaikinm.gr
Νομική υποστήριξηlegalaid@panathinaikinm.gr 6936378835 – 6947155182
Διοικητικό συμβούλιο2294094646 – info@panathinaikinm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty + two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.