Προσανατολισμός στην επαγγελματική αποκατάσταση και στη δομή του Δ. Βόλβης
Το Ι.Α.Τ.Α.Π, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογίας και Ανθρωπίνων Πόρων, διαχειρίζεται τη δομή φιλοξενίας στα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας του Δήμου Βόλβης, μέσα από το πρόγραμμα ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας και σε συνεργασία με την «Ηλιαχτίδα», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει έδρα τη Λέσβο.
Η συντονίστρια της δομής Μαρία Μπίκου αναφέρει, πως ο προσανατολισμός των περισσότερων δράσεων του φορέα, είναι να μπορέσει να δημιουργήσει εκπαιδευτικές βάσεις που έχουν στόχο την ανεύρεση εργασίας στα πλαίσια της εκεί περιοχής, προκειμένου να μπορέσουν οι πρόσφυγες να έχουν όσο το δυνατόν μια κανονική ζωή, μετά τη λήξη του προγράμματος στο οποίο είναι ενταγμένοι.
«Έχει τεθεί σε γνώση των αιτούντων, ότι η διάρκεια παραμονής τους στη δομή είναι εξάμηνη. Ήδη ωστόσο και μετά από συνομιλίες με την Ύπατη Αρμοστεία, έχει τεθεί μια άτυπη παράταση στο δωδεκάμηνο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως (μετά τις σχετικές αξιολογήσεις από κοινωνικούς λειτουργούς) αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί ακόμα να βρουν εργασία» τονίζει.
Σύμφωνα με την ίδια και στην περίπτωση που κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης σταματήσει να συμμετέχει σε προγράμματα στέγασης, με δεδομένη και την αδυναμία να βρει εργασία, θα κατέληγε άστεγος. Σε αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον ακολουθηθούν όλα τα τυπικά βήματα, ο φορέας που τον «προστάτευε» θα έπρεπε να ειδοποιήσει τις αρχές (τον δήμο, την πρόνοια, την αστυνομία) ότι αυτός ο άνθρωπος από «αύριο» είναι άστεγος, οπότε θα αποτανθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Και σε αυτό το σενάριο θα δημιουργούνταν άλλα προβλήματα, εξίσου σοβαρά.
Η κα.Μπίκου δηλώνει, πως ο οργανισμός της πιστεύει ότι η συγκεκριμένη περιοχή (Ν.Απολλωνία) μπορεί να μην είναι ένα ιδανικό μέρος, με την έννοια του αστικού ιστού που έχει διάφορες προσβάσεις, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας η ανεύρεση εργασίας σε αγροτικές περιοχές, κτηνοτροφία κτλ, είναι πολύ πιο εφικτή, από ότι στον αστικό ιστό.
Η εκπρόσωπος του ΙΑΤΑΠ τέλος, υπεραμύνεται των προγραμμάτων που εφαρμόζονται και τα οποία όπως λέει, μόνο ωφέλιμα μπορεί να είναι, καθώς δημιούργησαν θέσεις εργασίας και έφεραν μία εισροή χρημάτων που δεν υπήρχε μέχρι τώρα λόγω των συνθηκών της κρίσης. Ωστόσο αναφέρει πως τα σχετικά κονδύλια είναι ολοένα και μειούμενα και επαρκούν μόνο για τις βασικές ανάγκες και ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σε καμία περίπτωση για λύσεις σε θέματα ένταξης με τέτοια χρηματοδότηση.
Το παράδειγμα της δομής φιλοξενίας στον δήμο Βόλβης
Η δομή αυτή στα Λουτρά της Ν.Απολλωνίας, έχει μια δυναμική 500 θέσεων και είναι σχεδόν πλήρης, φιλοξενώντας περίπου 460 άτομα. Από αυτούς, η πλειοψηφία έχει αιτηθεί άσυλο.
- Η δομή, έχει ένα σχετικά πλήρες πρόγραμμα, δεδομένης της απόστασης από το αστικό κέντρο και προσπαθεί να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες «in house», όπως τη στέγαση (μίσθωση του ακινήτου και κάλυψη των δαπανών ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κτλ).
- Υπάρχει πλήρες δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο, μετά και τις προσπάθειες του Υπουργείου, τα παιδιά είναι όλα ενταγμένα στο σχολείο πλέον. Γίνονται μαθήματα Αγγλικών και Ελληνικών για ενήλικες, υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες, οργανωμένο γυμναστήριο, μαθήματα μουσικής και άλλου είδους δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για απασχόληση κυρίως των ενηλίκων, των γυναικών κτλ.
- Βρίσκεται σε εξέλιξη μια χαρτογράφηση, ως προς τις δεξιότητες που έχουν οι ωφελούμενοι, τι έκαναν στη χώρα τους πριν έρθουν στην Ελλάδα, με τι επιθυμούν να ασχοληθούν και στην ουσία να υποστηριχθούν αναλόγως.
- Το ΙΑΤΑΠ δραστηριοποιείται και σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στήριξης.
- Παρέχει διερμηνείς που είναι ο σύνδεσμος των ωφελουμένων με οποιοδήποτε άλλο φορέα.
- Παρέχει επίσης υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που αφορούν στα σπίτια που κατοικούν οι ωφελούμενοι κτλ.
- Συνεργασία και με άλλους φορείς που βρίσκονται στη δομή για επιπλέον παροχές, όπως πχ με γιατρούς, ή με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που παρέχει αμιγώς νομικές υπηρεσίες.
Αλέξης Αλεξιάδης
thesstoday.gr
Απρίλιος 22, 2018