Πρόταση για 12 κοινωνικές δράσεις του δήμου Βόλβης

koinonikes-draseisΈχουμε δημοσιεύσει και θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε συνεχώς άρθρα με προτάσεις και δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από τον Δήμο Βόλβης για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των συνδημοτών μας.

Ο σκοπός μας είναι ένας και ξεκάθαρος. Ο δημότης και ο δήμος Βόλβης όπως θα θέλαμε να είναι, δίχως πολιτικές σκοπιμότητες ή κατευθύνσεις και δίχως την προσμονή κάποιου προσωπικού οφέλους της ομάδας του Volvipress.

Υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα οι αμφισβητίες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, λειτουργώντας καθαρά και μόνο με μοναδικό κίνητρο κομματικά η προσωπικά οφέλη. Δυστυχώς ποτέ δεν θα μας καταλάβουν, είναι φυσιολογικό μιας και δεν είμαστε όλοι το ίδιο.
Εξάλλου είναι γενικά παραδεκτό, στην χώρα μας το φαινόμενο πώς ότι δεν σκεφτεί κάτι ο ίδιος, και είναι κάτι καλό, προσπαθεί να βρει ψήγματα, ατέλειες, όμως δεν πειράζει, είμαστε Έλληνες, το συνηθίσαμε.

Για τους δύσπιστους και τους αμφισβητίες να αναφέρουμε απλά, ότι εμείς θα συνεχίσουμε να προτείνουμε πράγματα που έχουν λάβει σάρκα και οστά σε άλλους λιγότερο προνομιούχους δήμους της χώρας…

Η κρίση λοιπόν δεν είναι μόνο οικονομική και χρηματοπιστωτική αλλά, ολοένα περισσότερο και κοινωνική. Ως εκ τούτου απαιτείται η διενέργεια συλλογικών και συντονισμένων δράσεων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνουμε και πρέπει να εμπεδωθεί από τον δήμο Βόλβης και προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί, προκειμένου να ενισχύσει έμπρακτα τον κοινωνικό ιστό του δήμου σε όλες τις ενότητες.

1) Κοινωνικό Παντοπωλείο: Με τη σημαντική προσφορά εταιρειών (όπως ΕΛΠΕ, Lidl, Μαρινόπουλος, Μασούτης κ.ά., που έχουν δραστηριοποιηθεί και συμβάλλουν και σε άλλους δήμους), ιδιωτών, συλλόγων, σχολείων, παραγωγών, το Κοινωνικό παντοπωλείο μπορεί να διαθέσει τα πλέον βασικά είδη διατροφής, ατομικής και οικιακής υγιεινής (μακαρόνια, όσπρια, γάλα, λάδι, κοτόπουλο, αλεύρι, καφέ, ζάχαρη, αλάτι, λαχανικά, σαπούνι, απορρυπαντικά πλυντηρίου) σε πολλές οικογένειες που το έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποτελέσει μία σημαντική ανακούφιση.

2) Ιματιοθήκη: Αποθήκη ρούχων που διαθέτει ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, είδη οικιακής χρήσης σε πολύ καλή κατάσταση, τα οποία προέρχονται από προσφορές ιδιωτών, αλλά και εταιριών. Υπάρχουν δήμοι όπου πραγματοποιούνται συλλογές ρούχων σε καλή κατάσταση αντί να καταλήγουν στους κάδους

3) Συσσίτια: Σε συνεργασία με την Εκκλησία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της άμεσης σίτισης. Ο δήμος προμηθεύει από το Κοινωνικό παντοπωλείο και από διάφορες προσφορές την Εκκλησία και οι εθελόντριες των συσσιτίων προμηθεύουν τους ανθρώπους με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

4) Κοινωνικό Φαρμακείο: Η Κοινωνική Υπηρεσία προμηθεύει όσους έχουν ανάγκη με απλά φάρμακα (π.χ. ντεπόν) από προσφορές δημοτών. Η βοήθεια που προσφέρει σε αυτόν τον τομέα είναι η αγορά φαρμάκων για ανθρώπους που αδυνατούν να τα πληρώσουν ή για άλλους που είναι ανασφάλιστοι.

5) Κοινωνικό Ιατρείο: Γιατροί όλων των ειδικοτήτων σε συνεννόηση με την Κοινωνική Υπηρεσία μπορούν να εξετάζουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες ημέρες στους ασθενείς οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες και τις παροχές υγείας.

6) Τράπεζα αίματος: Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου μπορεί να οργανώνει τρεις (3) εθελοντικές αιμοδοσίες κατά τη διάρκεια του έτους ανά Δημοτική Ενότητα. Από την Τράπεζά της θα προμηθεύει με αίμα όσους κατοίκους το έχουν ανάγκη, μιας και πολλές φορές κάποιοι Δημότες δεν μπορούν να δώσουν αίμα για λόγους υγείας, και όταν υπάρχει ανάγκη για αίμα αδυνατούν να το βρουν.

7) Σχολικά είδη: Η Κοινωνική Υπηρεσία μπορεί να διαθέσει σχολικά είδη σε παιδιά, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα λόγο της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους. Αυτό αποτελεί και ψυχοσυναισθηματική φθορά για τα παιδιά, κάνοντας τα να νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στα άλλα που δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια των σχολικών. Τα είδη αυτά μπορούν να είναι από προσφορά των βιβλιοπωλείων και αγορά του δήμου.

8) Διατροφή μαθητών: Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της σίτισης των μαθητών και στην προσπάθεια να μη βρεθεί υποσιτισμένο παιδί, η Κοινωνική Υπηρεσία να θεσπίσει την διανομή – παροχή δεκατιανού για τους μικρούς δημότες, μαζί με την παροχή των τροφίμων στις οικογένειες που θα εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό παντοπωλείο.

9) Έρευνα διαβίωσης ανηλίκων: Η Κοινωνική Υπηρεσία να προβαίνει σε ελέγχους των συνθηκών διαβίωσης ανηλίκων. Υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται παρέμβαση, πλην όμως δεν συμβαίνει λόγω του ότι ποτέ δεν φτάνουν αυτές οι υποθέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να επιληφθούν της κατάστασης.

10) Άστεγοι: Μπροστά στο νεοφανές πρόβλημα των αστέγων, φαινόμενο που δεν υπήρχε μέχρι τώρα αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις συνανθρώπων που δεν έχουν που να μείνουν, ο δήμος να αναζητήσει κτήριο όπου θα μπορέσει να στεγάσει τους άστεγους.

11) Ολοήμερη κατασκήνωση: Το καλοκαίρι ο Δήμος να οργανώνει το Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Πρόγραμμα γεμάτο ομαδικά παιχνίδια, πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, προσφέροντας τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης, ποιοτικής διασκέδασης και χαλάρωσης μετά τη λήξη του σχολικού έτους. Στην κατασκήνωση μπορούν να συμμετέχουν παιδιά με χαμηλή οικονομική συμμετοχή. Ο δήμος να φιλοξενήσει δωρεάν τα παιδιά από ιδιαίτερες περιπτώσεις (άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι).

12) Κίνημα χωρίς μεσάζοντες: Ο δήμος να ξεκινήσει μαζί με τους άλλους δήμους την υποστήριξη των προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς και να προμηθεύεται προϊόντα για τη διάθεσή τους σε φτηνές τιμές στους Δημότες (πατάτες, λάδι, μέλι, ζυμαρικά, κ.ά.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.