Ρεπορτάζ από την σύσκεψη Αλιέων και Φορέων

φορεαςΜε αφορμή την δημοσίευση της Ανακοίνωσης του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΩΝ παρευρέθην στην ενδιαφέρουσα ενημέρωση – παρουσίαση στο Δήμο μας.

Ξεκινώντας επικοινώνησα με 3-4 Δημοτικούς Συμβούλους για να δω αν είχαν λάβει γνώση. Οι περισσότεροι κάτι ξέρανε κάτι είχαν ακούσει, μα οι περισσότεροι είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις και η ώρα δεν βοηθούσε( ένα στίγμα στην κατά τα άλλα εξαιρετική εκδήλωση ήταν η ώρα που απευθύνεται μόνο σε αργόσχολους και βραδινής απασχόλησης σαν κι εμένα δημότες).

Πάω και βλέπω μια γεμάτη αίθουσα με ανθρώπους διψασμένους να μάθουν, να ακούσουν μα και να ακουστούν. Άκουσα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση ενός περίοικου για την απαίτησή τους να επιτρέπεται το ψάρεμα στη Λίμνη και να μην αποκλείονται ενδιαφερόμενοι ψαράδες ερασιτέχνες με καλάμια όπως πχ και συνταξιούχοι και επισκέπτες που θα έρχονται και να φάνε ψάρια τους στα χωριά μας τριγύρω στη Λίμνη αλλά και θα καταναλώσουν και θα συνεισφέρουν στα υπόλοιπα μαγαζιά στην περιοχή μας.

Η εισηγήτρια προέτρεψε τους ψαράδες να συνεταιρισθούν και να καταθέσουν Καταστατικό Λειτουργίας (αποστέλλοντας στην Περιφέρεια τα σχετικά έγγραφα) ώστε η Εκμετάλλευση της Λίμνης ως προς την Αλιεία να περάσει αποκλειστικά σε αυτούς και θα τους αναδείξει και σε Θεματοφύλακες της Ορθής Λειτουργίας και Χρήσης της αλλιώς ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ και θα προκύψουν Ιδιώτες Μισθωτές. ΠΑΡΑΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ να συνεταιρισθούν ανέφερε την 2μηνη απαγόρευση ψαρέματος ως μια πολύ καλή ευκαιρία ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΎΝΕ Ερωτηθείσα για τα όρια Ηλικίας χορήγησης Άδειας Αλιείας στη Λίμνη Βόλβη ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα και πως έχουν δώσει ακόμα και σε 85χρονο έθιξε και το θέμα με τα δίχτυα καθορίζοντας πως επιτρέπεται μόνο με καλάμια κι όχι με δίχτυα και βάθρες.

φορεας3Το λόγο πήρε ο Κος Καραισαρίδης Πρόεδρος Περιστερώνας σε ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΗ στιγμή και θέλησε να θίξει το θέμα της ΜΕΡΙΜΝΑΣ για την Προστασία της περιουσίας των Παραλίμνιων Αγροτικών εκτάσεων και ΔΕΥΤΕΡΟΝ γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΤΑ Ανατολικά της Λίμνης κι όχι στην Δυτική Πλευρά. Παρενέβη η συντονίστρια και ζήτησε να συζητηθεί σε άλλο χρόνο και τόπο . Εκεί πήρα το λόγο προσωπικά και ζήτησα την κατανόηση τους ως Υπηρεσία μιας κι οι άνθρωποι στον τόπο μας δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να “ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ” . Δυστυχώς στη συνέχεια της κουβέντας κι όταν δόθηκε χρόνος για να το συζητήσουμε ως θέμα ο Κος Καραισαρίδης είχε αποχωρήσει Παρόλ’ αυτά η Συντονίστρια κι ο Κύριος Οικονομίδης εκ του Βήματος ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ να μεταφέρει το αίτημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες που αφορούν άλλο τμήμα και τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις κλπ και ενημέρωσε το κοινό ότι Η ΥδροΟικονομία της Λίμνης είναι σε Διαχειριστικά σχέδια σε άλλο τμήμα της Υπηρεσίας.

Η Φύλαξη της Λίμνης

Ξεκινώντας την κουβέντα τους ρώτησα για ποιο λόγο δεν βλέπουμε κάποιον Δημοτικό Άρχοντα κι αν ενημέρωσαν αρμοδίως. Μου παρέθεσαν με επαγγελματισμό τις ενημερώσεις που κάνανε προς τις Αρμόδιες Αρχές του Τόπου και τον Πίνακα Αποδεκτών.

Αρμόδιες λοιπόν για την φύλαξη της Λίμνης Αρχές είναι τα Δασαρχεία Σταυρού και Λαγκαδά απ τη μεριά της Νυμφόπετρας. Εποπτικά από την Υπηρεσία του Φορέα Διαχείρισης που είναι κι αποδέκτης τυχόν καταγγελιών είναι τα αντίστοιχα Αστυνομικά Τμήματα πέριξ της Λίμνης Βόλβης. Μάλιστα πέρυσι δόθηκε το δικαίωμα από την Προϊσταμένη τους αρχή να επιβαίνουν και στα οχήματα που χρησιμοποιούν κι οι Υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης πράγμα που ελπίζουν και σε φετινή έγκριση.

Επίσης πρώτη φορά φέτος η Λίμνη θα αστυνομεύεται από Βάρκα-Περιπολικό και με συμμετοχή εθελοντών σ αυτή την προσπάθεια των οποίων τη συμμετοχή η Υπηρεσία θεωρεί μεγάλης σημασίας και ζήτησε απ τους ενδιαφερόμενους παρευρισκόμενους να θέσουν υποψηφιότητα για τη στελέχωση. Οι περιπολίες θα αποτελούνται από έναν απ το Δασαρχείο έναν ψαρά κι ένα Υπάλληλο του φορέα Διαχείρισης.

Σε ερώτηση απ το κοινό Ποιος είναι ο ρόλος του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ απάντησαν πως είναι κι οι περιπολίες γύρω απ τη Λίμνη και με άλλους πλην των Φυλάκων να σημειώνει και να καταγράφει περίεργες κινήσεις οχημάτων κλπ. Ερωτηθέντες αν έπιασαν κανέναν αναφέρθηκε μια μεγάλη επιχείρηση που έγινε με τη συνεργεία του τμήματος Νυμφόπετρας και φυλακίστηκαν άτομα που με τρακτέρ και δίκτυα και 60 κιλά ψάρια συνελήφθησαν. Ενώ και στο ΑΤ Απολλωνίας είναι ακόμα κατεσχεμένες βάρκες . Επίσης το έργο των υπαλλήλων του φορέα τονίσθηκε ότι είναι ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ κι ΟΧΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ.

Απ το κοινό έγινε αναφορά σε σε παράνομη αλιεία που γίνεται πάλι αυτό τον καιρό στην περιοχή της Νυμφόπετρας με πολλά κιλά Γριβάδια.

Στη συνέχεια έγινε ευρεία συζήτηση για τα σημεία απαγόρευσης αλίευσις ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ σε συγκεκριμένες ζώνες στα παράλια της Λίμνης Βόλβης καθώς και θεσμοθέτηση 4 σημείων πρόσβασης μες τα βαθιά της Λίμνης σε Μεγάλη Βόλβη, Νέα Μάδυτο, Νέα Απολλωνία στα Λουτρά.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο λέω ακόμα μια φορά να συγχαρώ τους τελεστές της εκδήλωσης και να λυπηθώ για την Δημοτική μας αρχή και τους εκπροσώπους μας που δεν τίμησαν αυτήν. Ιδιαίτερα να συγχαρώ τον Κύριο Μάριο Αστερίου που έδειξε ζήλο για την ενημέρωσή μας και την Κα Υφαντίδου τον Κο Οικονομίδη και τους υπόλοιπους μα ιδιαίτερα τον Κύριο Ταχματζίδη Αντιπεριφερειάρχη που ήταν ο Μόνος θεσμικός Αυτοδιοικητικός παράγοντας αν εξαιρέσουμε τον Πρόεδρο Περιστερώνας και 2-3 τοπικούς συμβούλους Ν. Μαδύτου κι ίσως και μικρής Βόλβης.

Νίκος Αλβανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.