Σανίδα σωτηρίας για 1 εκ. πολίτες οι κοινωνικές δομές των δήμων

koinonikes-domesΠερισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας ωφελούνται από τις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή για την ακρίβεια συντηρούνται και στηρίζονται μέσα από μια σειρά από προγράμματα, για τα οποία όμως υπάρχει πάντοτε η απειλή της διακοπής…

Ο περιορισμός των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που υπολογίζεται ακόμη και ως το 60%, δεν είχε τελικά μεγάλες επιπτώσεις στις κοινωνικές δομές, οι οποίες με νύχια και με δόντια κρατούνται ζωντανές, αφού φαίνεται να συμβάλουν σημαντικά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Με την κατάργηση μιας σειράς άλλων δομών (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες κτλ.), πλέον οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν το «σωσίβιο» της Αυτοδιοίκησης και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και ειδικότερα στις πλέον ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

«Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον οι δήμοι κλήθηκαν να σηκώσουν ένα μεγάλο φορτίο, που   ήταν η στήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων των τοπικών κοινωνιών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανακούφιση ανέργων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανασφάλιστων, έχοντας ως προτεραιότητά μας τη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», όπως ανέφερε σε επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Στην απολογιστική επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία που καταδεικνύουν τόσο το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία (και το βάθος της κρίσης), όσο και τη συνεισφορά όλων αυτών των δομών στην αντιμετώπισή του.

Βοήθεια στο σπίτι

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα είναι η «Βοήθεια στο Σπίτι», που αφορά σε περισσότερους από 100.000 πολίτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι εξυπηρετούνται από χιλιάδες εργαζόμενους στο πρόγραμμα επί 15 χρόνια.

Πρόκειται για άρρωστους, κατάκοιτους, ανάπηρους, ανήμπορους και άπορους ηλικιωμένους, οι οποίοι εξυπηρετούνται κατ’ οίκον από εξειδικευμένο προσωπικό.
Το πρόγραμμα έληγε στο τέλος του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, αλλά δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του 2015 και διασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του με 120 εκ. ευρώ, όπως και όλες οι θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, θεσμοθετήθηκε και η διάδοχη μορφή του προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2016 με δυο επιμέρους προγράμματα, το «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» (αφορά σε συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και το «Κατ’ Οίκον Κοινωνική Φροντίδα» (αφορά σε ηλικιωμένους οικονομικά αδύναμους, ανασφάλιστους ανάπηρους κτλ.).

ΚΔΑΠ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για παιδιά με αναπηρίες) απευθύνονται σε περισσότερα από 110.000 παιδιά και φυσικά τις οικογένειές τους.

Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων στήριξης των οικογενειών εξασφαλίστηκαν χιλιάδες θέσεις δωρεάν φιλοξενίας στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Οι ανάγκες αυτές έγιναν φέτος εκρηκτικές, αφού οι θέσεις πολλαπλασιάστηκαν και τα παιδιά που είχαν ανάγκη από συμμετοχή στα προγράμματα ανήλθαν στα 110.000. Η ΚΕΔΕ διασφάλισε 200 εκ. ευρώ και τελικά φέτος στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς όλης της χώρας φιλοξενούνται δωρεάν 62.695 παιδιά, ενώ άλλα 15.810 παιδιά φιλοξενούνται στα ΚΔΑΠ και επιπλέον 1.836 άτομα με αναπηρία απασχολούνται δημιουργικά στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

ΚΗΦΗ

Στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων απευθύνονται πλέον περισσότερα από 60.000 άτομα.

Φέτος μάλιστα υπάρχει αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και θεσμοθετήθηκε η σύνθετη χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των κρίσιμων δομών για τους ανήμπορους ηλικιωμένους, ανακουφίζοντας και τα συγγενικά τους πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη φροντίδα τους.

Άλλες κοινωνικές δράσεις

Στις άλλες κοινωνικές δράσεις της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται τα δημοτικά ιατρεία, όπου εξυπηρετούνται δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και ανασφάλιστοι, τα κοινωνικά συσσίτια, παντοπωλεία και φαρμακεία, οι δημοτικοί λαχανόκηποι, αλλά και τα κέντρα πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες, που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους για τα επόμενα επτά χρόνια με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, την οποία πέτυχαν από κοινού οι δήμοι, τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, ο ΟΚΑΝΑ και η ΕΕΤΑΑ.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, οι δήμοι πέτυχαν τη διασφάλιση των θέσεων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ εξασφάλισαν και τα τοπικά σχέδια απασχόλησης.

του Τάσου Τασιούλα

http://www.voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 − three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.