Σκέψεις και εισηγήσεις για «σπάσιμο» των δήμων Βόλβης και Λαγκαδά

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις αλλαγές στον υπάρχον νόμο «Καλλικράτη». Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην KARFITSA o γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Μήτσος Δημητριάδης «θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, κάτι που θα επιτρέπει τη συνεργασία πολλών αυτοδιοικητικών σχημάτων στους δήμους». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες μας ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δέχεται εισηγήσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και βουλευτές τόσο της Κουμουνδούρου όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να προχωρήσει σε «σπάσιμο» μεγάλων δήμων σε μικρότερους.

Οι βουλευτές αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες τους μήνες του καλοκαιριού είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν δήμους των εκλογικών τους περιφερειών. Μεταξύ άλλων, έγιναν αποδέκτες παραπόνων τόσο από δημάρχους όσο και από επικεφαλής παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγέθη συγκεκριμένων δήμων και τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ δημοτικών ενοτήτων στα όρια ενός δήμου. Οι βουλευτές στη συνέχεια διαβίβασαν τα αιτήματα των αυτοδιοικητικών στο γραφείο του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη που είναι και ο αρμόδιος για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στον «Καλλικράτη».

Περίπου 80 δήμοι ζητούν να… αλλάξουν

Σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 325 δήμοι. Η συνένωση που έφερε ο νόμος Ραγκούση στο παρελθόν είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις ανθρώπων της αυτοδιοίκησης για την κατάργηση εκατοντάδων δήμων ανά την επικράτεια. Στην πράξη η εφαρμογή του «Καλλικράτη» ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα του, βασικό εκ των οποίων είναι η μεγάλη απόσταση δημοτικών ενοτήτων στα όρια ακόμα και του ίδιου δήμου. Για παράδειγμα στη Β’ Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Λαγκαδά η απόσταση από το ένα όριο του δήμου μέχρι το άλλο είναι περίπου 100 χιλιόμετρα με την μέση ακτίνα κάθε περιοχής από το διοικητικό κέντρο του δήμου να απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα πολιτών έχει ζητήσει από κυβερνητικούς παράγοντες το «σπάσιμο» του δήμου σε δυο μικρότερους με την… «ανεξαρτητοποίηση» της περιοχής του Σοχού. Το σχετικό αίτημα για τη δημιουργία ενός νέου δήμου Σοχού και την διατήρηση του υπολοίπου δήμου Λαγκαδά ως έχει, βρίσκεται ήδη στα χέρια του Πάνου Σκουρλέτη. Σε δηλώσεις του στην KARFITSA ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Καραγιάννης δηλώνει πως επίσημα ο δήμος δεν έχει καταθέσει τέτοιο αίτημα. Αντίστοιχο πρόβλημα λόγω μεγάλης απόστασης αλλά και… διαφορετικών χαρακτηριστικών των περιοχών συναντά κανείς και στο δήμο Βόλβης επίσης στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά αιρετοί από 80 δήμους σε όλη τη χώρα ζητούν το «σπάσιμο» τους σε μικρότερους δήμους, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται πως θα γίνει αποδεκτό από τον υπουργό Εσωτερικών. «Αν αλλάξει κάτι θα αλλάξει σε πέντε με έξι δήμους σε όλη τη χώρα το πολύ και αυτό θα συμβεί κυρίως σε νησιωτικούς δήμους όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην διοίκηση τους λόγω αποστάσεων και φυσικά της… θάλασσας που χωρίζει τις περιοχές» αναφέρει στην KARFITSA κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο «πολλοί δήμοι έχουν να διαχειριστούν μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα σε διάφορες περιοχές. Εάν οι δήμοι σπάσουν τα χρήματα μπορεί και να χαθούν» συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος.

Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο;

Στις τάξεις της Κουμουνδούρου πάντως οι απόψεις διίστανται. Πολλοί θεωρούν βέβαιο πως οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική ενώ άλλοι, προεξοφλούν ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία θα προβλέπει αλλαγές στη στελέχωση ψηφοδελτίων και την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων. Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης «τίποτα δεν θα γίνει στο τέλος. Οι αλλαγές δεν θα είναι πολλές και σημαντικές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι απόψεις όμως διίστανται και για τις αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων. Άλλοι θεωρούν ότι οι αλλαγές θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν μαζί με το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι ότι αυτό θα συμβεί σε χρόνο μεταγενέστερο.

Περιοχές της Θεσσαλονίκης που… «σπάνε»

Μιλώντας στην KARFITSA ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Μήτσος Δημητριάδης δηλώνει: «Σε επίπεδο Α΄ Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει κάποιος δήμος μεγάλος. Προβληματισμός υπάρχει στη Β’ Νομαρχιακή γιατί εκεί οι δήμοι είναι τεράστιοι, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το δήμο Βόλβης και το δήμο Λαγκαδά. Υπάρχουν αιτήματα για «σπάσιμο» δήμων σε πολλές περιοχές αλλά θα γίνουν αποδεκτά με φειδώ μόνο λίγα και αυτό γιατί η κουβέντα θα περιστραφεί γύρω από το χωροταξικό και δεν θα συζητηθούν οι μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να επιφέρουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο. Οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, με δεύτερη Κυριακή, θα υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια και οι δυο επικρατέστεροι θα πάνε στο δεύτερο γύρω όπως συμβαίνει και τώρα. Ωστόσο, η εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα γίνει με απλή αναλογική. Ο πρώτος συνδυασμός δεν θα παίρνει τα 3/5 αλλά θα εκλέγει δημοτικούς συμβούλους ανάλογα με τα ποσοστά που συγκέντρωσε. Οι δήμαρχοι έτσι θα αναγκαστούν σε πολιτικές που θα συσπειρώνουν χώρους. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ζήτημα… ακυβερνησίας» σχολιάζει ο κ. Δημητριάδης. Σε ό,τι αφορά τις στηρίξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε εν ενεργεία δημάρχους το 2019, όπως για παράδειγμα ακούγεται ότι θα πράξει στο δήμο της Θεσσαλονίκης και το Γιάννη Μπουτάρη, το κομματικό στέλεχος αναφέρει πως «καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ερμίδης, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει και αυτός τις πληροφορίες της KARFITSA. «Όταν έγινε ο Καλλικράτης και δημιουργήθηκε το καινούριο χωροταξικό, δημιουργήθηκαν νέοι δήμοι πολλοί μεγάλοι, όπως συμβαίνει με το Λαγκαδά και τη Βόλβη. Ξέρω ότι και στις δυο περιοχές υπάρχουν φωνές που ζητούν το σπάσιμο των δήμων και τη δημιουργία νέων. Ως Β’ Νομαρχιακή είχαμε διοργανώσει μια ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί μας είπε ο Γενικός Γραμματέας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με φειδώ στην αναθεώρηση του χωροταξικού» συμπληρώνει ο κ. Ερμίδης. Και καταλήγει: «οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν στόχο την διεύρυνση της Δημοκρατίας, τη συμμετοχή στη διοίκηση, την καθιέρωση μεγαλύτερης διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών. Ο νέος νόμος στοχεύει σε μια νέα κουλτούρα συνεργασιών».

Του Βαγγέλη Στολάκη

karfitsa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.