Σκληρά παζάρια Σέρβων για τις κρατήσεις στους παραθαλάσσιους οικισμούς του δήμου Βόλβης

Η κουτσουρεμένη τουριστική σεζόν έχει ως φέρει σκληρές επαναδιαπραγματεύσεις για τις κρατήσεις από τα τουριστικά γραφεία της Σερβίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης εισόδου Σέρβων πολιτών στη χώρα μας, μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκδοση του ΦΕΚ της Κυριακής, προκαλώντας μια σχετική ανακούφιση στους ανθρώπους του τουρισμού, ωστόσο η αναπροσαρμογή της τουριστικής σεζόν έχει οδηγήσει σε σκληρά παζάρια μεταξύ των Σερβικών γραφείων ταξιδίων και των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων στη Βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τρεις παραθαλάσσιοι οικισμοί του δήμου Βόλβης Σταυρός, Ασπροβάλτα και Νέα Βρασνά που σε κάθε τουριστική σεζόν δουλεύουν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος με τουριστικά γραφεία της Σερβίας

Ήδη τα πρώτα πούλμαν και ΙΧ από το Βελιγράδι και άλλες πόλεις Σερβίας έχουν ξεκινήσει το δρομολόγιό τους μέσω Βουλγαρίας ώστε να φτάσουν στη χώρα μας, ωστόσο τα πράγματα φέτος είναι τελείως διαφορετικά.

Οι Σέρβοι τουρίστες, υπό κανονικές συνθήκες, αρχίζουν να έρχονται από τον Μάιο στα τουριστικά καταλύματα του δήμου Βόλβης. Όμως το lockdown του κορονοϊού ανέτρεψε τα δεδομένα, μαζί και τις συμφωνίες που είχαν κλειστεί με τα τουριστικά γραφεία της Σερβίας.

Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων έρχονταν σε συμφωνία τα τελευταία χρόνια με τα συγκεκριμένα γραφεία, δεσμεύοντας έναν σημαντικό αριθμό δωματίων για τη σεζόν για την οποία προπλήρωναν.

Φέτος, όμως, η «λειψή» σεζόν λόγω Covid-19, οδήγησε τους Σέρβους να επαναδιαπραγματευθούν τις συμφωνίες τους με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στον δήμο Βόλβης.

Ζητούν ψαλίδι έως 50%

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων και Καταλυμάτων Ασπροβάλτας και Βρασνών, Δημήτρης Φραντζής, «οι Σέρβοι έχουν ζητήσει γενναίες μειώσεις στο ποσό που πρέπει να προκαταβάλουν, που πολλές φορές δεν αντιστοιχεί με την περίοδο που είμαστε κλειστά. Ξεκίνησαν από 30% και τώρα έχουν φτάσει να ζητούν 50%».

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με την πληρότητα των δωματίων, που μπορεί να φτάσει και σε ποσοστό το 20%, κάτι που μόνο ζημιογόνο μπορεί να αποδειχθεί για τους επιχειρηματίες της περιοχής.

«Μόνο τα έξοδα για τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού φτάνουν για τον καθένα τα 2.000 ευρώ. Μετά έχουμε μισθοδοσία και ασφάλιση προσωπικού, ενώ εάν υπάρξει κρούσμα μπορούν να τιναχθούν όλα στον αέρα», σημειώνει ο κ. Φραντζής.

«Μας ζητούν να μεταφέρουν τους πελάτες από τη low season στη λεγόμενη hot season ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, αλλά και να έχουν ανάλογες οικονομικές απολαβές», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σταυρού Κώστας Παπαζώης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 180 μέλη του Συλλόγου σε Ασπροβάλτα και Βρασνά, τα 100 δουλεύουν με γραφεία, ενώ το κάθε οίκημα μπορεί να διαθέτει 10 με 30 δωμάτια.

Στον Σταυρό οι επιχειρήσεις ενοικίασης καταλυμάτων φτάνουν τις 110. Ένα μεγάλο ποσοστό τους δουλεύει και αυτό με τα τουριστικά γραφεία των Σέρβων.

Τα δωμάτια ενοικιάζονται από τα τουριστικά γραφεία με την ημερήσια τιμή ενοικίασης να υπολογίζεται ανά δωμάτιο και όχι κατ’ άτομο.

Τι γίνεται με Βούλγαρους και Ρουμάνους

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες εθνικότητες που επισκέπτονται την περιοχή, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.

Οι πολίτες των δύο χωρών των ανατολικών Βαλκανίων ακολουθούν τη λογική της δωρεάν ακύρωσης κράτησης λόγω του κορονοϊού.

Είτε οι Βούλγαροι που έρχονται για τριήμερα είτε οι Ρουμάνοι που έρχονται για περισσότερες μέρες, εάν αντιληφθούν ότι υπάρχει κατάλυμα σε χαμηλότερη τιμή από αυτό που έχουν κάνει κράτηση, ακυρώνουν αυτό που έχουν ήδη κλείσει ώστε να απευθυνθούν στην πιο οικονομική προσφορά.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.