Σκουριές: “Να συνταχθεί νέα μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους”
Έγγραφο καταπέλτη για τις επιπτώσεις των έργων στις Σκουριές, με το οποίο ζητείται η επιβολή πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων για την προστασία του δασικού και υδατικού οικοσυστήματος, κατέθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του ΥΠΑΠΕΝ χθες στο ΣτΕ, όπου εκδικάζονται 10 προσφυγές (μία των κατοίκων και εννιά της εταιρείας).
Στο έγγραφο προτείνεται η τροποποίηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, “ώστε να συνταχθεί ειδική μελέτη επιπτώσεων των αποψιλωτικών υλοτομιών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες υδάτων και λαμβάνοντας υπόψη το Διαχειριστικό Σχέδιο Υδάτων της Κ. Μακεδονίας”. Για να καταθέσουν υπομνήματα οι συνήγοροι έχουν διορία έως τις 11 Ιουνίου καθώς το δικαστήριο επικαλέστηκε τη συνταξιοδότηση της προέδρου του Αγγελικής Θεοφιλοπούλου στις 30 Ιουνίου.
Το έγγραφο επικαλείται αναφορές του δασαρχείου Αρναίας από το 2011, που αγνοήθηκαν από την τότε κυβέρνηση και όπου τονίζεται ότι “οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα προξενήσουν στο δασικό οικοσύστημα (χλωρίδα, πανίδα, μικροκλίμα, ατμόσφαιρα, υπόγεια και επιφανειακά νερά) της συγκεκριμένης θέσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστροφές ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες”. Το μαζικό ξερίζωμα των δέντρων θίγεται επίσης από το έγγραφο που αναφέρει ότι δημιουργείται μία κατάσταση “κατά το πλείστον γυμνής επιφάνειας”.
Επισημαίνεται ακόμα ως πιθανό να προκληθούν διαβρωτικά φαινόμενα, πλημμύρες και χείμαρροι, καθώς τα μικρά ρέματα και οι μισγάγγειες θα υπερχειλίζουν κατά τις βροχοπτώσεις δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν δέντρα και βλάστηση. Στον αντίποδα κρίνεται επιτακτική η μέριμνα για τη διαφύλαξη του επιφανειακού εδαφικού ορίζοντα. Το δασαρχείο Αρναίας είχε θέσει το ερώτημα: “Από πού θα προέλθουν τα 1.068.000 κ.μ. γόνιμης γης;” για την αποκατάσταση των αποψιλωμένων χώρων. Σοβαρός όμως είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων, καθώς “τα πλημμυρικά νερά αυξάνουν, η διάβρωση είναι πολύ πιο έντονη και η μεταφορά στερεών υλικών στα ρέματα και τους ποταμούς είναι πολύ πιο μεγάλη”.
Στη χθεσινή δίκη η εταιρεία χαρακτήρισε “πολιτική” την απόφαση για την ανάκληση των αδειών από το ΥΠΑΠΕΝ, που είναι “οι δύο τελευταίες ώστε να ξεκινήσει το έργο” και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί οι άδειες δόμησης από τον Δήμο Αριστοτέλη, γεγονός που αμφισβητήθηκε από τον συνήγορο του δήμου, ο οποίος ανέφερε ότι οι αιτήσεις της εταιρείας στον δήμο για παράλειψη της έκδοσης των αδειών ήταν εκπρόθεσμες ενώ ο νόμος προβλέπει “κλειστές προθεσμίες”. Οι δικηγόροι της εταιρείας έδειξαν πώς εννοούν το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη, ζητώντας “συγγνώμη” από τους δικαστές γιατί “κάθε τρεις και λίγο σας φέρνουμε εδώ”. Και απηύθυναν διπλό ερώτημα προς την κυβέρνηση “αν αντέχει το πολιτικός κόστος και τις αποζημιώσεις σε περίπτωση που δεν γίνει το έργο”. Δεν εξηγήθηκε ωστόσο από την εταιρεία πώς μπορεί να ισχύει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είχε γίνει για χρήση έκτασης 1.062 στρεμμάτων, ενώ το τότε επονομαζόμενο ΥΠΕΚΑ είχε εγκρίνει έργο για… άλλη έκταση 1.670 στρεμμάτων. Έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
Π. Λαφαζάνης: Βήμα – βήμα για άλλη ανάπτυξη
Η κυβέρνηση θα κινηθεί βήμα – βήμα “για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εργαστούμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη με προοπτική για την περιοχή” τόνισε ο Π. Λαφαζάνης σε συνάντηση δυόμισι ωρών με αντιπροσωπεία του κινήματος κατά της εξόρυξης που διαδήλωνε χθες το απόγευμα έξω από το υπουργείο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο γ.γ. του ΥΠΑΠΕΝ κ. Αλεξόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.
Θυμίζοντας τι είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις, ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι “στη Χαλκιδική εξελίσσεται ένα πείραμα” (“τα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα νόμιζαν ότι μπορούν να αυθαιρετούν”) και “γι’ αυτό δήλωσα ότι θα αμφισβητήσουμε τη σύμβαση από τη σκοπιά του περιβάλλοντος και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος με όρους αποτελεσματικότητας”. Θύμισε όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης, που υπογράμμισε ότι δεν είναι κατά των εργαζομένων αλλά της εταιρείας που τους χρησιμοποιεί και δεσμεύτηκε να επισκεφθεί την περιοχή. Τέλος δήλωσε ότι “χρειαζόμαστε το κίνημα και τις κινηματικές προσπάθειες. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εσμό συμφερόντων γύρω από το πολυεθνικό κεφάλαιο και τα συμφέροντα που συσπειρώνονται».
avgi.gr