Στη Β’ Θεσσαλονίκης υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ευκαιρίες για μία βιώσιμη ανάπτυξη

περιφερειακή-ανάπτυξηΤο στοίχημα της Περιφερειακής Ανάπτυξης
της Κατερίνας Μάρκου*

Πριν λίγες ημέρες, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η “Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης” για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η στρατηγική αυτή, αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, αποτελεί το βασικότερο εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση αυτή, μέχρι το 2020 θα διατεθούν 430 εκατ. ευρώ για να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος καινοτομίας και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για μία πιο ισχυρή ανάπτυξη στην περιοχή, που θα φέρει εισόδημα και εργασίες στους κατοίκους.

Ως τομείς εστίασης, όπου μπορεί η περιοχή μας να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα: έχουν επιλεγεί ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τομέας υλικών, ο τουρισμός και η κλωστοϋφαντουργία, ενώ οι τομείς οριζόντιας υποστήριξης είναι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Είναι η βάση στην οποία μπορούμε να θέσουμε τις προτεραιότητές μας στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ευκαιρίες για μία βιώσιμη ανάπτυξη βασισμένη στην πραγματική παραγωγή. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας παράγουν ποιοτικά προϊόντα, γάλα, κρασί. Έχουμε σημαντική αλιευτική παρουσία στον Θερμαϊκό, με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες. Τα παράλια του νομού κρύβουν αναξιοποίητες τουριστικές προοπτικές. Έχουμε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την αγροτεχνολογία, το ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη που μπορεί να αποτελέσει πόλο καινοτομίας και έξυπνης ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχουν αξιόλογοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που παλεύουν να διατηρηθούν μέσα στην κρίση.

Όλους αυτούς πρέπει να τους στηρίξουμε γιατί οι άνθρωποι είναι η λύση για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος.

Το Ποτάμι έχει προσπαθήσει να αναδείξει τη σημασία που έχει η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης, σε κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης για τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το χρέος.
Από εκεί και πέρα, την επόμενη ημέρα, χρειάζεται, ως αντίβαρο στις απαιτήσεις των δανειστών μας, η επεξεργασία ενός συνολικού σχεδίου για να γίνει η ελληνική οικονομία παραγωγική, με έμφαση στις εξαγωγές και στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων που ήδη υπάρχουν. Όλα αυτά φυσικά μέσα στην Ευρώπη, όχι όμως ως επαίτες αλλά ως ισότιμο μέλος.

Άμεσα πρέπει να προχωρήσουν όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την πολλαπλασίαση της καινοτομίας και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας: επένδυση στην έρευνα, συνέργειες ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τοπικές επιχειρήσεις, στήριξη με κίνητρα της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Και, φυσικά, βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο που το Ποτάμι την έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα. Κωδικοποίηση, απλοποίηση, ταχύτητα, ηλεκτρονικοποίηση αποτελούν βασικά στοιχεία της πρότασής μας, που θα μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης και την περιττή γραφειοκρατία.

Στοίχημα είναι η ανάπτυξη να μην βασίζεται μόνο στη μείωση του κόστους παραγωγής, ιδίως του μισθολογικού, αλλά στην υψηλή προστιθέμενη αξία, τη διαφοροποίηση, την ποιότητα και την καινοτομία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής μας.

*Η κ. Μάρκου είναι υποψήφια βουλευτής με το «Ποτάμι» στη Β’ Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 − eight =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.