Στην Βουλή το σκάνδαλο εγκατάλειψης και λεηλασίας των λουτρών Ν. Απολλωνίας

Το θέμα της πλήρους εγκατάλειψης της Λουτρόπολης της Νέας Απολλωνίας και της απαξίωσης ενός κορυφαίου έργου που θα αναβάθμιζε τον ιαματικό τουρισμό στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με ευεργετικές συνέπειες για την τοπική οικονομία φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Το Υδροθεραπευτήριο της Ν. Απολλωνίας, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, που κόστισε 8 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ) εγκαινιάστηκε το 1998, πλην όμως, δεν λειτούργησε ποτέ. Αντίθετα μάλιστα, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του,  με αποτέλεσμα σήμερα να ρημάζει αναξιοποίητο. Η έλλειψη φύλαξης μάλιστα, οδήγησε στη λεηλασία του κορυφαίου, για την εποχή, εξοπλισμού, την παραβίαση των ερμαρίων με τα αρχεία και τα δημόσια έγγραφα, την εν γένει καταστροφή του χώρου που σήμερα αποτελεί πηγή κινδύνου ακόμη και για τη δημόσια υγεία.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημειώνει τα εξής: «19 χρόνια μετά κανείς δεν μιλάει και κανείς δεν φέρεται υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα που τελείται σε βάρος της Νέας Απολλωνίας. Το Υδροθεραπευτήριο αυτό, αντί να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει καταντήσει μια χαβούζα με ακαθαρσίες. Είναι δίκαιο να ζητήσουμε απαντήσεις. Για αυτά τα 24 εκατομμύρια ευρώ που πετάχτηκαν στα σκουπίδια, αλλά και για όσα, πολλά περισσότερα, στερείται η τοπική κοινωνία από την αδιαφορία κάποιων. Εύχομαι και ελπίζω μόνο, να μην υπάρχουν, όπως ακούγεται, συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από τη διάλυση της λουτρόπολης. Γιατί τότε απαιτείται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης…» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: 1) Υπουργό Εσωτερικών, 2) Υπουργό Τουρισμού και 3) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Λεηλατείται το Υδροθεραπευτήριο Ν. Απολλωνίας που κόστισε δισεκατομμύρια δραχμές

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου επισκέφθηκα το Υδροθεραπευτήριο που αποπερατώθηκε το 1998 –αλλά ουδέποτε λειτούργησε– στη Λουτρόπολη της Νέας Απολλωνίας, και διαπίστωσα τα εξής:

– Ο χώρος δε φυλάσσεται, και τα παράθυρα και οι (εξωτερικές και εσωτερικές) πόρτες –όσες έχουν απομείνει– παραμένουν ξεκλείδωτες και ορθάνοιχτες.

– Έχει κλαπεί μάλλον το σύνολο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

– Έχει κλαπεί το σύνολο του εξοπλισμού εστίασης.

– Έχουν παραβιαστεί όλα τα ερμάρια των αρχείων, και σχεδόν όλα τα δημόσια έγγραφα –όσα δεν έχουν κλαπεί– είναι πεταμένα στο πάτωμα των χώρων του Αρχείου ή διάφορων άλλων χώρων σε όλη την εγκατάσταση.

– Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κλοπή του συνόλου των κουφωμάτων της εγκατάστασης.

– Οι μπανιέρες υδροθεραπείας που είχαν γίνει δωρεά από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι είτε πεταμένες στο ύπαιθρο είτε μέσα στην εγκατάσταση, σχεδόν κατεστραμμένες και με λειψά εξαρτήματα.

– Σε πολλούς χώρους υπάρχουν σπασμένα τζάμια.

Επειδή το κόστος υλοποίησης του έργου ξεπέρασε τελικά τα οχτώ δισεκατομμύρια δραχμές (καθώς τα κονδύλια των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων δεν επάρκεσαν, και δαπανήθηκαν και χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης) Επειδή το έργο αν και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1998, δε λειτούργησε ποτέ.

Επειδή, αν δεν είχαν μισθωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες Γεζίντι, θα είχαν καταστραφεί οικονομικά και οι ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις που είχαν δημιουργηθεί δίπλα από την εγκατάσταση και οι οποίες φαίνεται πως δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.

Επειδή, αν και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας ζήτησε πριν από τέσσερα χρόνια την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη όσον αφορά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Επειδή, για να αποκατασταθούν οι καταστροφές που περιγράφονται ανωτέρω, το κόστος των επισκευών υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και, κάθε μέρα που περνάει, το ποσό αυτό θα αυξάνεται.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

  1. Γιατί δε φυλασσόταν ο χώρος εξαρχής, γιατί δεν άρχισε να φυλάσσεται ούτε αφού η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, και γιατί δε φυλάσσεται σήμερα, ώστε να μην καταστρέφεται η δημόσια περιουσία; Ποιος φέρει την ευθύνη γι’ αυτό; Θα μεριμνήσετε ώστε να αποδοθούν ευθύνες;
  2. Θα μεριμνήσετε για τη φύλαξη του χώρου εφεξής;
  3. Θα φροντίσετε για την αποκατάσταση και τη λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου, ώστε να αποκομίσει τα προσδοκώμενα οφέλη η τοπική και εθνική οικονομία;
  4. Ποιος ευθύνεται για τα χρόνια που χάθηκαν, για τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου και του Δήμου, τις χαμένες θέσεις εργασίας, τις απώλειες του τουριστικού κλάδου, τη φθορά λόγω της εγκατάλειψης; Θα αποδοθούν ευθύνες και θα προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 + 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.