Στον αέρα χιλιάδες δημοτικά και περιφερειακά έργα

espaΣυναγερμό έχει σημάνει από χθες στην τοπική αυτοδιοίκηση η επιβεβαίωση ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες υποστηρίζουν ότι η ολιγωρία της κυβέρνησης να καταθέσει εγκαίρως το αίτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν στον αέρα χιλιάδες δημοτικά και περιφερειακά έργα -μόνον των δήμων αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ- ενώ μεγάλος είναι ο φόβος ότι οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν πίσω τα χρήματα για όσα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ αυτή τη στιγμή έχει γίνει διακοπή εργασιών σε 387 έργα σε 113 δήμους (το 1/3 του συνόλου της χώρας), ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, έχει να λαμβάνει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ για έργα τα οποία έχουν ήδη εκτελεστεί. Και ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι παρεμβάσεις 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη κατά πόσο μπορούν αυτά να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτείνει κάποια να περάσουν ως γέφυρες στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες.

Οι δήμαρχοι πάντως δηλώνουν αγανακτισμένοι, σημειώνοντας ότι οι ΟΤΑ θα βρεθούν άμεσα σε αδιέξοδο, αφού θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα στην Ε.Ε. εξαιτίας λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, θα καταλογιστούν τεράστιες ευθύνες στις δημοτικές αρχές (δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κ.λπ.) από την πιθανή ματαίωση των έργων αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί.

“Το αίτημα για την παράταση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 έπρεπε να είχε κατατεθεί πολύ νωρίτερα, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο. Και εφόσον η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είχε καταλάβει ότι θα απορριπτόταν η παράταση, όφειλε να περάσει τη λίστα πολλών έργων σε γέφυρες, για να μπορεί να τα σώσει”, τόνισε μιλώντας στη “Μ” ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν πίσω τα λεφτά που δαπανήθηκαν για όσα δημοτικά ή περιφερειακά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ όσοι εργολάβοι έχουν κάνει παύση πληρωμών είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν τόκους από τους δήμους.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η άρνηση στο αίτημα της χώρας μας για παράταση επιβεβαιώνεται μέσω της επίσημης απάντησης που έδωσε γραπτώς στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο υπουργός Γ. Σταθάκης παραδέχεται ότι είναι πιθανόν να χαθούν πόροι από το πρόγραμμα, ενώ αποκαλύπτει ότι έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό και ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

“Η κρίση ρευστότητας και κάθε εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ δεν είναι η μόνη ούτε η πιο σημαντική αιτία μιας αρνητικής υλοποίησης. Ο αναποτελεσματικός προγραμματισμός των προηγούμενων χρόνων, η μεγάλη υπερδέσμευση αλλά και η συνεχής αποδυνάμωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ως αποτέλεσμα των περιοριστικών πολιτικών της προηγούμενης κατάστασης συνέβαλαν καθοριστικά στην τρωτότητα του ΕΣΠΑ και αποτελούν την κύρια αιτία των σημαντικών καθυστερήσεων”, αναφέρει το έγγραφο που υπογράφεται από το γ.γ. ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρο Χαρίτση. Το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών πάντως δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τον περιορισμό αυτών των επιπτώσεων.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Στο ενδεχόμενο διακοπής συμβασιοποιημένων έργων σε δήμους όλης της χώρας και στον κίνδυνο να κληθούν οι αιρετοί να επωμιστούν το κόστος είχε αναφερθεί στις αρχές Αυγούστου το δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο διακοπής εργασιών, ενώ επισήμαινε την υποχρηματοδότηση των υλοποιούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία από σχετική έρευνα της ΚΕΔΕ σε 113 δήμους έχει γίνει διακοπή εργασιών σε 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, το ποσό των έργων που έχουν αναλάβει εργοληπτικές εταιρείες να εκτιμάται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Κεντρική Μακεδονία: SOS και από τον περιφερειάρχη

Τους κινδύνους από την παύση πληρωμών στις χρηματοδοτήσεις των έργων του ΕΣΠΑ επισήμανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “η αντοχή μας έχει εξαντληθεί”. Ανέφερε ότι εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση στο όνομα αρχικά της διαπραγμάτευσης και ακολούθως της νομισματικής και τραπεζικής κρίσης έχει παγώσει τις χρηματοδοτήσεις για τα έργα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα σε πολλά από αυτά είτε οι ανάδοχοι να έχουν σταματήσει να τα υλοποιούν είτε οι ρυθμοί υλοποίησής τους να είναι απελπιστικά αργοί. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΚΜ η κυβέρνηση δυστυχώς ακόμη δεν έχει λύσει το πρόβλημα, ενώ μόνον για το επιχειρησιακό πρόγραμμά της η ΠΚΜ έχει να λαμβάνει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ για έργα τα οποία έχουν ήδη εκτελεστεί. Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα ήδη είναι σταματημένα όλα τα μεγάλα έργα και πριν από δέκα ημέρες σταμάτησε ακόμη και η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Λαχαναγοράς (Κ16).

Φανή Σοβιτσλή

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − 12 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.