Συναινεί ο δήμος Βόλβης στο “σπάσιμο” των πρώην δήμων Σοχού Αρέθουσας ;

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην τροπολογία που κατέθεσε πριν μερικές ημέρες το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση για το “σπάσιμο” και την αυτονόμηση Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον Σοχό. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη αδικία απέναντι στους κατοίκους του, που έχουν επανειλημμένα ζητήσει να ανασυσταθεί ο τόπος τους ως αυτόνομος ορεινός Δήμος και έλαβαν υποσχέσεις από  κυβερνώντες ότι αυτό θα γινόταν εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο Σοχός εντάχθηκε στο διευρυμένο Δήμο Λαγκαδά το 2010, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ο Σοχός μοιράζεται ελάχιστα χαρακτηριστικά με τις υπόλοιπες περιοχές του διευρυμένου Δήμου. Ως ενότητα πληροί όλα τα κριτήρια για να ανασυσταθεί ως αυτόνομος Δήμος και μάλιστα «ορεινός», κάτι που έχουν επανειλημμένα παραδεχτεί οι ιθύνοντες, ενώ σε σχέση με δήμους που αυτονομούνται με τη εν λόγω τροπολογία, ικανοποιεί σαφώς περισσότερα κριτήρια.

Παρόλα αυτά η τροπολογία τον προσπερνά, θα λέγαμε «επιδεικτικά».

Πριν μερικούς μήνες συμμετείχα προσωπικά σε σειρά συναντήσεων όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που επιβεβαίωναν την ανάγκη ανασύστασης του Δήμου Σοχού. Τις συναντήσεις διοργάνωσε η Επιτροπή Κατοίκων του Σοχού με ενέργειες του πάτερ Χρυσάφη και του πρώην αντιδήμαρχου Σοχού κ. Απόστολου Μισχόπουλου και συμμετείχαν σ’ αυτές ο κ. Αθανάσιος Λέτσιος και ο κ. Γιώργος Καρακινάρης.

Σ’ αυτές τις συναντήσεις παρουσιάσαμε στην Υφυπουργό Εσωτερικών κα Χρυσοβελόνη, και αργότερα στην πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Νοτοπούλου, τον πλήρη φάκελο με τα δημογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία του Σοχού, μαζί με μια ολοκληρωμένη μελέτη που επιβεβαιώνει την ανάγκη της ανασύστασης του Δήμου. Ο φάκελος περιλαμβάνει, εκτός των άλλων στοιχείων, τις έγγραφες συναινέσεις των όμορων Δήμων Λαγκαδά και Βόλβης, που συμφωνούν απόλυτα με όσα τονίζονται στη μελέτη και στηρίζουν το αίτημα των κατοίκων του Σοχού.

Η κα Χρυσοβελόνη και η κα Νοτοπούλου δεν εξέφρασαν καμία διαφωνία και δεσμεύτηκαν για την προώθηση και ικανοποίηση του αιτήματος. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.

Καλώ λοιπόν τους ιθύνοντες να επανεξετάσουν τη σχετική τροπολογίακαι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη προς τους κατοίκους του Σοχού.

Η ανασύσταση του ορεινού Δήμου, είναι απαραίτητη ώστε μια περιοχή που ζημιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον «Καλλικράτη» του 2010, να ανασυσταθεί αυτοδιοικητικά και να βρει αποτελεσματικότερες λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

Στέλλα Βαλάνη, πολιτεύτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten − 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.