Συνέντευξη Προέδρου ΔΕΥΑΒ – Ενότητα 2η: Ακαταλληλότητα νερού

Διαβάζοντας τα διάφορα σχόλια και μηνύματα αναγνωστών ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστο Γκολιδάκη να μας απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν θέσει οι ίδιοι οι Δημότες, αλλά και εμείς, σε μία προσπάθεια να διαφωτίσουμε τα δρώμενα της Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης δήμου Βόλβης.
Επειδή η συνέντευξη είναι μακροσκελής την χωρίσαμε σε τρεις (3) διαφορετικές ενότητες. (Ενότητα 1η Οικονομικά)

Ενότητα 2η: Ακαταλληλότητα νερού

ΕΡΩΤΗΣΗ – Υπάρχουν περιοχές που έχουν προβλήματα με την ποιότητα του νερού. Προβλήματα που πραγματικά χρονίζουν. Σε τι επίπεδο βρίσκεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων από πλευράς ΔΕΥΑ Βόλβης και υπάρχει δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων αυτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Πραγματικά υπάρχουν πολλές περιοχές του δήμου μας όπου ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να πιει κατάλληλο ποιοτικά ή και ποσοτικά νερό. Αυτό είναι αντιληπτό και κατανοητό, όμως σαν ΔΕΥΑΒ, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τα διορθώσουμε όλα ταυτόχρονα λόγο έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων.

Όπως βλέπετε, πάλι καταλήγουμε στο οικονομικό, και βλέπουμε πόσο απαραίτητη είναι η ρευστότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ – Το πρόβλημα της καταλληλότητας του νερού στην Νυμφόπετρα εμφανίστηκε πριν αναλάβετε τα καθήκοντα σας ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ. Πιστεύετε ότι αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε, μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Όντως το ζήτημα που προέκυψε στην Νυμφόπετρα συνέπεσε χρονικά με την αλλαγή της προεδρίας της ΔΕΥΑΒ, όμως αυτό δεν είχε κάποια αρνητική επιρροή στην επίλυση του προβλήματος. Δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία.

Όλα τα δείγματα  έδειξαν ακατάλληλο νερό και με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος η ΔΕΥΑΒ προχώρησε σε ανόρυξη  νέας γεώτρησης στην περιοχή του Προφήτη.

Με το νέο δίκτυο που κατασκευάστηκε από τον Προφήτη έως την Νυμφόπετρα στάλθηκε κατάλληλο ποσοτικά και ποιοτικά νερό στην δεξαμενή της Νυμφοπετρας. Τον πρώτο καιρό το νερό της νέας γεώτρησης παρουσίαζε προβλήματα, ποιοτικά προβλήματα, τα οποία όμως  ξεπεράστηκαν και με τις αναλύσεις νερού  που κάναμε τον Σεπτέμβριο του 2019 διαπιστώθηκε η πλήρης καταλληλότητα του νερού.

ΕΡΩΤΗΣΗ – Το πρόβλημα της Μικροκώμης ήταν χρονικά το δεύτερο εν σειρά που παρουσιάστηκε, σχεδόν ταυτόχρονα με της Νυμφόπετρας. Πιστεύετε ότι μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο και με πιο άμεσα αποτελέσματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Γνώριζα ότι  σε κάποιες περιοχές υπήρχε πρόβλημα με φθόριο, με νιτρικά αλλά με ουράνιο δεν το ήξερα και ούτε το περίμενα. Όταν λοιπόν προέκυψε το πρόβλημα με τα υπερβολικά ποσοστά ισοτόπων ουρανίου στην Μικροκώμη δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο, έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα και άμεσα, δίνοντας μία προσωρινή λύση.

ΕΡΩΤΗΣΗ – Είχε δημοσιευθεί τότε Δελτίο Τύπου έχοντας ως αφορμή την συνάντηση σας με την 3E  και την χειρονομία της επιχείρησης προς τους κατοίκους της Μικροκώμης. Κάνατε κάποιες άλλες ενέργειες για την οριστική επίλυση του προβλήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Πράγματι, για την Μικροκώμη ζητήσαμε και λάβαμε χορηγία από την εταιρία COCA-COLA 3E, στους οποίους θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ευγενική προσφορά τους, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάλυψε τις ανάγκες του οικισμού με εμφιαλωμένα νερά.

Στην συνέχεια σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, συγκεκριμένα με τον καθηγητή τον κ. Κουτσογιάννη λήφθηκαν και  εξετάστηκαν δείγματα νερού από όλες τις γεωτρήσεις του οικισμού, και από ένα μικρό οικιακό φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης που προϋπήρχε στο ιατρείο του χωριού. Από την εξέταση των δειγμάτων ανακαλύφθηκε ότι όλες οι γεωτρήσεις της Μικροκώμης ήτανε προβληματικές και ακατάλληλες λόγο των μεγάλων ποσοστών ισοτόπων ουρανίου, μαγγανίου και άλλων ακατάλληλων στοιχείων. Όλες οι γεωτρήσεις είχανε ακατάλληλο νερό, εκτός από την παροχή νερού του ιατρείου όπου εκεί το φίλτρο της  αντίστροφης ώσμωσης κατάφερνε να συγκρατεί τα περισσότερα από τα ακατάλληλα στοιχεία. Έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσουμε στην προμήθεια ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας και εμπλουτισμού με φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης η οποία μονάδα έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί και να  φιλτράρει έως 25 κυβικά νερού ημερησίως, ποσότητα υπεραρκετή για τους κατοίκους του οικισμού, αν βέβαια δεν γίνεται αλόγιστη  χρήση του νερού!

Ο οικισμός της Μικροκώμης πλέον έχει ένα από τα καλύτερα , αν όχι το καλύτερο, ποιοτικό νερό της περιοχής μας .

ΕΡΩΤΗΣΗ – Το Βαγιοχώρι, είχε για πολλά χρόνια πρόβλημα με την υπερβολική ποσότητα φθορίου στο νερό, και παράλληλα υπάρχει εκεί μία δομή δυναμικότητας 800 ατόμων. Αυτή την στιγμή τι γίνεται με το νερό στο Βαγιοχώρι; Επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλου το πληθυσμού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Πράγματι, το Βαΐοχωρι ήταν η Τρίτη «προβληματική» περιοχή όπου και εκεί το νερό  ήταν ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα , λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας σε φθόριο.

Εκεί σε συνεργασία με τον Δήμο  και τον Στρατό καταφέραμε να στηθεί η νέα γεώτρηση και η μονάδα επεξεργασίας με φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης για όλο τον οικισμό και όχι μόνο για την δομή των μεταναστών.
Πλέον μετά και από την λήψη των αποτελεσμάτων καταλληλότητας του νερού, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι και οι τρεις αυτοί οικισμοί έχουν πλέον κατάλληλο ποιοτικά και ποσοτικά νερό.

ΕΡΩΤΗΣΗ – Πέρα από αυτούς τους 3 οικισμούς όπου δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα της ακαταλληλότητας του νερού, υπάρχουν και άλλες περιοχές, όπου εντοπίζονται ανάλογα προβλήματα. Η ΔΕΥΑΒ «έχει γνώση» αυτών των προβλημάτων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Έχουμε εντοπιστεί και χαρτογραφήσει τα ζητήματα ανά περιοχή, και θα αναφερθώ σε αυτά επιγραμματικά λόγω χώρου.

Στην Μεγάλη Βόλβη το νερό για πολλά χρόνια ήταν ακατάλληλο λόγω του ότι εντοπίζονταν ποσότητες  αρσενικού! Μετά τον έλεγχο των γεωτρήσεων προέκυψε ότι ενώ υπήρχε μια γεώτρηση η οποία ενώ είχε κατάλληλο νερό και θα μπορούσε να δώσει την λύση στο πρόβλημα, το νερό δεν επαρκούσε. Έτσι αποφασίσαμε να  κινηθούμε στην άμεση αντικατάσταση του αντλητικού συγκροτήματος με ένα νέο σύγχρονο, το οποίο πλέον δίνει κατάλληλο ποιοτικά και ποσοτικά  νερό για όλους τους κατοίκους της Μεγάλης Βόλβης

Στον Άνω Σταυρό είχαμε  προβλήματα με την υδροδότηση και την επάρκεια του νερού. Μετά από εξονυχιστικό έλεγχο διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε σωστή λειτουργία του αντλητικού συγκροτήματος , το οποίο αντικαταστάθηκε πλέον με νέο σύγχρονο και κατάλληλο αντλητικό συγκρότημα για τα δεδομένα των υδρευτικών αναγκών του χωριού. Επί των πλείστον  ψάξαμε και βρήκαμε ότι υπήρχε ένα προβληματικό δίκτυο το οποίο υδροδοτούσε την υδατοδεξαμενή του χωριού από την πηγή του Κρυονεριου. Το δίκτυο είχε μεγάλες απώλειες τις οποίες και επιδιορθώσαμε και τώρα συντηρούμε την πηγή ώστε να γίνεται καλύτερη υδρομάστευση .

Πιστεύουμε ότι σύντομα θα αυξηθεί κατά πολύ η επάρκεια του νερού του Άνω Σταυρού .

ΕΡΩΤΗΣΗ – Βλέποντας όλα αυτά τα προβλήματα, ποια θα είναι η επόμενη γενικά κίνηση σας για την επίλυση τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Επειδή όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα ήταν και είναι πολλά και παράλληλα πολυδιάστατα αποφασίσαμε να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος  καταλληλόλητας και επάρκειας σε όλους τους οικισμούς. Ο έλεγχος θα γίνει από πιστοποιημένη εταιρεία η οποία θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού, που έχει ήδη ξεκινήσει. Θεωρώ ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει , θα έχει βγει ο ανάδοχος και  θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των ποιοτικών αναλύσεών .

ΕΡΩΤΗΣΗ – Μια τελευταία ερώτηση αν και είναι εκτός θέματος κ Γκολιδάκη και σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ο Βιολογικός καθαρισμός είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί καιρό με διάφορα προβλήματα την επικαιρότητα. Υπάρχουν δύο (2) ΕΕΛ στην επικράτεια του Δήμου Βόλβης. Σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Πράγματι ένα ακόμα μεγάλο θέμα ήτανε η λειτουργία των δυο ΕΕΛ του Δήμου μας της Ασπροβαλτας και της Ν. Μαδυτου όπου βρήκαμε μεγάλα προβλήματα, τα οποία οφείλονταν στην κακή ή καλύτερα στην ανεπαρκή  συντήρηση. Πλέον έχουμε ολοκληρώσει την συντήρηση του Βιολογικού και του αντλιοστασίου ακαθάρτων της Μαδύτου. Μπορείτε να δείτε σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΒ.

Πρόσφατα ξεκινήσαμε με το αντλιοστάσιο ακαθάρτων και την συντήρηση του  βιολογικού της Ασπροβάλτας με παράλληλη ενίσχυση της λειτουργίας του με νέα σύγχρονα στοιχεία επεξεργασίας λυμάτων, με ειδικά βακτήρια και μικροοργανισμούς τα οποία θα επαναφέρουν τον βιολογικό στα καλύτερα επίπεδα επεξεργασίας λυμάτων.


Σημειώσεις:

  • Διαβάστε την Ενότητα 1η: Οικονομικά
  • Ακολουθεί η τρίτη και τελευταία ενότητα της συνέντευξης με τίτλο Επενδύσεις

volvipress.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.