Συνέντευξη του Δημάρχου Βόλβης κ. Λιάμα Διαμαντή, για την Τουριστική επένδυση στην Ασπροβάλτα

O Δήμαρχος του Δήμου Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, εξηγεί πώς, πότε και γιατί επελέγη η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην περιοχή, η οποία φθάνει τα 50.000.000 ευρώ

Ερώτηση: Κύριε Λιάμα, μια πολύ σημαντική τουριστική επένδυση αποφασίστηκε από τον Δήμο Βόλβης, που θα αλλάξει ολόκληρη την οικονομία του Δήμου και του Στρυμονικού κόλπου. Αρχικά πείτε μας ποιος είναι ο επενδυτής, πως βρέθηκε, αλλά και πόσο σίγουρη είναι αυτή η επένδυση;

Πρόκειται για από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μας, η οποία φθάνει τα 50.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κατατεθειμένο προϋπολογισμό της. Επενδυτής είναι μια εταιρία, με Ελληνοαμερικανούς ιδιοκτήτες, η οποία εδρεύει στην Καλαμάτα και η οποία διέγνωσε την ευκαιρία δημιουργίας μιας πλήρως ανεπτυγμένης ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, με λειτουργία ενός πρωτοποριακού θεματικού πάρκου και δραστηριοτήτων αναψυχής, στην περιοχή της Ασπροβάλτας.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του δήμου Βόλβης, καθώς με στρατηγικό σχέδιο και σύστημα τα τελευταία χρόνια, δημιουργήσαμε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν (ενδεικτικά αναφέρω τις 8 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές μας, τις περισσότερες εκτός Χαλκιδικής και Βόλου στην ηπειρωτική Ελλάδα) με αποτέλεσμα την γεωμετρική αύξηση προσέλευσης Ελλήνων και ξένων τουριστών στα θέρετρα μας.

Έπειτα από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος, αρχικά η Δημοτική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου και έπειτα το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, προκήρυξαν διαγωνισμό για την εκμίσθωση ακινήτου, ο οποίος διασφαλίζει –υπέρ του δέοντος θα έλεγα- τα συμφέροντα των πολιτών του δήμου, αλλά και ευνοεί ευρύτερα όλη την περιοχή, φυσικά και του νομού Σερρών.

Προβλέπεται συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου (πχ έως τις 31/12/2021 θα πρέπει να λειτουργεί –έστω μερικώς- το συγκρότημα). Δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ότι δεν θα υλοποιηθεί και ίσως ταχύτερα από το προβλεπόμενο.

Ερώτηση: Στην διακήρυξη του έργου είδαμε πως ο ίδιος ο Δήμος θα παίρνει ουσιαστικά ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ ετησίως. Προφανώς το ζήτημα για τον Δήμο δεν ήταν τα όποια έσοδα, αλλά η ανάπτυξη όλης της περιοχής;

Σε σχέση με τα άμεσα οικονομικά οφέλη δεν προβλέπεται μόνο η καταβολή του ετήσιου ενοικίου των 50.000 ευρώ, αλλά και ποσοστού επί των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων της συνολικής μονάδας, ποσό που φυσικά όταν θα αναπτυχθεί πλήρως η επένδυση αναμένεται να είναι υψηλό.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, τα πραγματικά πολλαπλασιαστικά οφέλη θα προκύψουν από την ύπαρξη μιας τέτοιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και ενός πολυθεματικού πάρκου, πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Φυσικά, οι δημότες θα έχουν και άλλα οφέλη, όπως τη δέσμευση για δωρεάν είσοδο στο θεματικό πάρκο όλων των σχολείων του δήμου Βόλβης, την υποχρέωση για δωρεάν παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου της μονάδας στον δήμο, για πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.,

Ερώτηση: Η ανησυχία των κατοίκων της Σερραϊκής ακτής είναι αν θα μπορούν να περάσουν μέσα από τον χώρο του ξενοδοχείου για να κάνουν το μπάνιο τους. Αλήθεια εξασφαλίστηκε η πρόσβασή τους;

Η πρόσβαση στον αιγιαλό, καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις λεπτομερειακά και φυσικά δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση σε ότι προβλέπει η νομοθεσία. Η επένδυση αυτή γίνεται για να φέρει κόσμο, αρμονικά ενταγμένη σε μια περιοχή και όχι φυσικά για να διώξει επισκέπτες.

Ερώτηση: Πως αποφασίστηκε η δημιουργία του θεματικού πάρκου για την αρχαία Ελλάδα, και πόσο πιστεύεται ότι θα αλλάξει αυτή η επένδυση την περιοχή;

Η δημιουργία θεματικού πάρκου για την αρχαία Ελλάδα, αποτελούσε μια πολύ έξυπνη πρόταση του επενδυτικού σχήματος και μάλιστα πρόκειται για κάτι που λείπει από την χώρα μας. Σε πολλά κράτη που έχουν πολλά μνημεία, όπως πχ η Ταϊλάνδη, υπάρχουν αντίστοιχα θεματικά πάρκα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν σε μικρογραφία αξιοθέατα απ’ όλη την χώρα. Ελπίζω ότι αυτό το θεματικό πάρκο θα αποτελέσει από μόνο του, αυτόνομο αξιοθέατο, ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μάλιστα, ευελπιστώ ότι η επιτυχία του θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες παρόμοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε άλλες περιοχές του δήμου Βόλβης, όπου σας αποκαλύπτω ότι έχουμε ήδη δεχθεί ανάλογες κρούσεις, αλλά και γύρω μας. Είναι αυτονόητο, ότι το αρχαιολογικό θεματικό πάρκο, όχι μόνο θα «δέσει» ιδανικά με τον γειτονικό στην Ασπροβάλτα, αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, αλλά ίσως να βοηθήσει και στην ταχύτερη αξιοποίηση του Λόφου Καστά, προς όφελος όλης της περιοχής μας.

Ερώτηση: Όταν λέει η μελέτη για δημιουργία «πάρκου αναψυχής» στο ξενοδοχειακό συγκρότημα σε τι ακριβώς αναφέρετε;

Το πάρκο αναψυχής, σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια, συνίσταται στη δημιουργία δραστηριοτήτων αναψυχής και διασκέδασης των επισκεπτών, μέσω ανάπτυξης εγκαταστάσεων, δράσεων και προγραμμάτων εναλλακτικού, συνεδριακού, αθλητικού, εκκλησιαστικού, μαθητικού, ιατρικού τουρισμού και οικοτουρισμού.

Ερώτηση: Πόσο εύκολη θα είναι η πρόσβαση από το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην ίδια την Ασπροβάλτα και πως εξασφαλίσατε να μην ισχύει για τους πελάτες του ξενοδοχείου το all inclusive που έχει την έννοια του «όλα εντός τιμής»;

Να υπενθυμίσω ότι στην προκήρυξη περιέχεται και η υποχρέωση του μισθωτή «να καταστήσει εμπράκτως εύκολη την προσβασιμότητα στο χώρο του συγκροτήματος και συγκεκριμένα οφείλει ιδίοις εξόδους να διαμορφώσει τις οδούς, που οδηγούν από τον οικισμό της Δ.Κ. Ασπροβάλτας και καταλήγουν στο μίσθιο-μελλοντικό συγκρότημα, από και προς αυτό και από όλες τις πλευρές και κατευθύνσεις, προκειμένου για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών». Ιδιαίτερη πρόβλεψη έγινε στη μη παροχή υπηρεσιών all inclusive, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι λοιπόν, επί ποινή καταγγελίας της σύμβασης, απαγορεύεται η διάθεση ανάλογων «πακέτων» στην εγχώρια ή αλλοδαπή αγορά.

Ερώτηση: Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο μισθωτής, κατά την εκτέλεση και λειτουργία του έργου, οφείλει να αξιοποιήσει εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, προερχόμενο από τον δήμο Βόλβης, που διαμένει μόνιμα στον δήμο ή προέρχεται από αυτόν. Αυτός ήταν και ο στόχος σας;

Πράγματι θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο. Αρχικά οι επενδυτές δεσμεύτηκαν κατά την εκτέλεση, αλλά και κατά τη λειτουργία του έργου, να αξιοποιήσουν κατ’ ελάχιστο σε ποσοστό 80% εργατοτεχνικό προσωπικό (ειδικοτήτων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) προερχόμενο και μόνιμα διαμένων στο δήμο Βόλβης. Παράλληλα, δεσμεύεται να αξιοποιήσει και επιστήμονες (πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης) από τον δήμο Βόλβης.

Είναι φανερό, ότι όχι μόνο θα αποτελέσει μια πολύτιμη ανάσα στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και θα ωθήσει ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους, να παραμείνουν στον τόπο τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η πολύ μεγάλη τουριστική επένδυση, θα προσφέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα και στις γειτονικές περιοχές, όπως είναι ο νομός Σερρών, καθώς ανοίγει δρόμος συνεργασίας σε προμηθευτές, κοντινούς τουριστικούς προορισμούς (πχ Αμφίπολη, σπήλαιο Αλιστράτης).

Διαβάστε επίσης: Μοναδική ευκαιρία τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την Ασπροβάλτα

Social.Profile

https://www.e-vima.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fifteen − fourteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.