Τα οκτώ «διαμάντια» του Στρυμονικού κόλπου

Έκτος σε αριθμό Γαλάζιων Σημαιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο δήμος Βόλβης επιβραβεύεται και φέτος για τις οργανωμένες παραλίες του

Για μια ακόμα χρονιά ο δήμος Βόλβης αναδεικνύεται σε μια από τις περιοχές με τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες της Ελλάδας, καθώς οκτώ οργανωμένες ακτές του σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό, απέσπασαν το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2017.

Οι ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας), διακρίθηκαν και το 2017, όχι μόνο για την «εξαιρετική ποιότητα των νερών τους –απαραίτητη προϋπόθεση-, αλλά και για άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, όπως: ασφάλεια λουομένων και πληροφόρηση επισκεπτών, καθαριότητα και οργάνωση ακτής και παράκτιου χώρου, προστασία φυσικού πλούτου, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», για το 2017, ανάμεσα σε 96 δήμους απ’ όλη την Ελλάδα, ο δήμος Βόλβης είναι 6ος δήμος σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2ος (μετά τον δήμο Βόλου) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική, ενώ κατέχει τη 17η θέση πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες Γαλάζιες σημαίες από τον δήμο Βόλβης, έχουν μόνο η Κρήτη (6 δήμοι), η Χαλκιδική (4 δήμοι), 5 μεγάλα νησιά και ο δήμος Βόλου.

Οι οργανωμένες ακτές του δήμου Βόλβης, με την επαναλαμβανόμενη διεθνή αναγνώριση των προσφερόμενων υπηρεσιών, της ασφάλειας και των καθαρών νερών τους, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Μάλιστα, εντός του 2017 θα αρχίσει η υλοποίηση του ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος Access2Heritage, βάσει του οποίου, 4 ακτές με Γαλάζια Σημαία σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό, θα γίνουν πλήρως προσβάσιμες σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, χημικές τουαλέτες, ειδικά ντους, επιγραφές για άτομα με προβλήματα όρασης κλπ).

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, δήλωσε: «Με την σημαντική αυτή διάκριση, αποδεικνύεται για έβδομο κατά σειρά χρόνο, η υψηλή ποιότητα του φυσικού πλούτου των ακτών μας, που τις καθιστούν ιδανικές για αναψυχή. Επιπρόσθετα, η βράβευση οκτώ ακτών με Γαλάζια Σημαία, αντανακλά σε όλους εκείνους τους μόνιμους κατοίκους, τους Έλληνες παραθεριστές και τους ξένους επισκέπτες, που συμβάλλουν έμπρακτα στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, και στους οποίους απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ο κινητήριος μοχλός αυτής της πανελλήνιας αναγνώρισης, είναι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του δήμου Βόλβης, καθώς συστηματικά διατηρούν το άριστο επίπεδο οργάνωσης στις παραλίες της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού. Σε αυτή τη συλλογική επιτυχία, μεγάλο μερίδιο ανήκει σε συλλόγους, φορείς, σχολικές μονάδες, και εκατοντάδες εθελοντές, για τις διάφορες εκστρατείες καθαριότητας ή ανάπλασης ακτών, που έφεραν σε πέρας μέσα στη χρονιά, αλλά και στους επιχειρηματίες-επαγγελματίες του τουρισμού, για την πολύτιμη συνδρομή τους. Το φυσικό κάλλος, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και φροντίδα του δήμου είναι η συνταγή της επιτυχίας, γι αυτή την αναγνώριση.

Αυτά τα οκτώ «διαμάντια» του Στρυμονικού κόλπου, αποτελούν μια ένδειξη της αδιαπραγμάτευτης βούλησης του δήμου Βόλβης, να προστατεύσει με κάθε τίμημα το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, τη σημαντικότερη ίσως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Μαζί με τις θερμές ευχαριστίες μου, απευθύνω έκκληση, σε όλους τους κατοίκους, τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες μας, να περιφρουρήσουν αυτές τις παραλίες, συμβάλλοντας στη διατήρησή τους.

Οι ακτές του Στρυμονικού κόλπου, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες παραθεριστές και ξένους τουρίστες, χωρίς να ανήκουν στις πολυδιαφημισμένες περιοχές της πατρίδας μας. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία, θα συνδράμει τόσο στην υλοποίηση βασικών υποδομών, όσο και στην προβολή σε εσωτερικό και εξωτερικό. Ελλάδα δεν είναι μόνο τα κοσμοπολίτικα νησιά μας ή οι προβεβλημένοι αρχαιολογικοί μας χώροι. Υπάρχουν πολλές περιοχές, όπως ο δήμος Βόλβης, τους οποίους οφείλουμε να αναδείξουμε, με πολλαπλό όφελος, και κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω της αύξησης των απασχολούμενων με τον τουρισμό».

Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και 63 χώρες-μέλη παγκοσμίως. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και ΕΕ, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.

Η Διεθνής Επιτροπή το 2017 βράβευσε 486 ακτές και 12 μαρίνες στην Ελλάδα (430 ακτές και 9 μαρίνες το 2016), τοποθετώντας την χώρα μας στην 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες.

Πανελλαδικά η κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2017 έχει ως εξής ανά δήμο: Αγίου Νικολάου (27«Γαλάζιες Σημαίες»), Ρόδου (25), Κασσάνδρας (21), Ζακύνθου και Νέας Προποντίδας (18), Αριστοτέλη (16), Σιθωνίας (14), Κεφαλονιάς και Χερσονήσου (13), Χανίων, Βόλου και Λέσβου (11), Αποκορώνου, Ρεθύμνου, Σητείας και Κέρκυρας (10), Βόλβης, Κω και Λευκάδας (8).

dimosvolvis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.