Τέλος εποχής για τους αλλοδαπούς εργάτες γης;

αλλοδαποί εργάτεςΈκπληκτο έμεινε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης στη Λάρισα όταν μετά την αγγελία που δημοσίευσαν ζητώντας εργάτες γης συγκέντρωσαν σε λίγες μόνο ημέρες 400 βιογραφικά. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όμως άλλη και αφορούσε την καταγωγή των ενδιαφερομένων. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να λένε πολλοί ότι οι Έλληνες άνεργοι δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν στα χωράφια, όμως οι Θεσσαλοί απέδειξαν το αντίθετο με την συντριπτική πλειοψηφία των βιογραφικών (350) να είναι Ελλήνων συμπολιτών μας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Δημήτρης Λεωνιδάκης «το ημερομίσθιο (εργόσημο) που δίναμε για 8 ώρες εργασίας (με μισή ώρα διάλειμμα για κολατσιό) είναι 30 ευρώ. Στη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί εργάτες της περιοχής, απαίτησαν τα ίδια χρήματα για 7,5 ώρες».

Και προσθέτει: «Δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο ότι επέλεξαν μια περίοδο κατά την οποία οι δουλειές είναι στο φόρτε τους. Και επειδή σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή των φρούτων, μια κρίσιμη περίοδος που δεν επιτρέπει ούτε μια εργατοώρα χαμένη».

Ως εκ τούτου – σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Λεωνιδάκης – στο Δ.Σ. αποφασίσαμε να μην ενδώσουμε στις «πιέσεις» των αλλοδαπών εργατών, αλλά να μεριμνήσουμε για νέο προσωπικό.

«Στην αγγελία που δημοσιεύσαμε ανταποκρίθηκαν 400 άνθρωποι εκ των οποίων οι 350 ήταν Έλληνες. Μάλιστα ήδη περίπου 45 άνθρωποι έχουν ξεκινήσει την εργασία. Οι εργάτες αυτοί θα εργάζονται στα χωράφια μας μέχρι 10 – 15 Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς εργάτες γης που απασχολούσαμε μέχρι σήμερα στα χωράφια μας προέκυψε διότι ουσιαστικά ζήτησαν έμμεσα αύξηση ημερομισθίου», τονίζει ο Πρόεδρος του Α.Σ. στον ΑγροΤύπο.

Και συμπληρώνει: «Σίγουρα οι Έλληνες δεν ανταποκρίνονταν σε τέτοιου είδους εργασίες. Σήμερα όμως από ότι φαίνεται τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γυρνούν στα χωράφια. Αυτό που μας εντυπωσίασε εκτός από τις ηλικίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι απευθύνθηκαν σε εμάς μετά την αγγελία άνθρωποι διαφόρων μορφωτικών επιπέδων. Ζήτησαν δουλειά ακόμα και απόφοιτοι πανεπιστημίων. Ακούσαμε πραγματικά διάφορες ιστορίες ανθρώπων. Βιοτέχνες, οικοδόμοι οι οποίοι λόγω της κρίσης έχουν μείνει άνεργοι. Τις προσλήψεις τις κάνει ο κάθε παραγωγός όχι ο συνεταιρισμός και πληρώνει μεροκάματο με εργόσημο».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.