«Θα πεθάνεις σε 9 ημέρες»! Κατακλύστηκαν τα mail με επιστολή για τον Άγιο Νεκτάριο

agios-nektarios«Αν το μοιράσεις θα γίνεις πλούσιος, αν το αγνοήσεις μπορεί και να πεθάνεις». Αυτό είναι το μήνυμα ενός κειμένου που κυκλοφορεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια από χέρι σε χέρι προκαλώντας απορίες τόσο για το σκεπτικό του άγνωστου συντάκτη του όσο και γι αυτό των χιλιάδων(;) ανθρώπων που εξακολουθούν να το διακινούν.

“Μην τα πιστεύετε. Πρόκειται για ανευθυνότητες ορισμένων και για επικίνδυνες καταστάσεις”. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο βοηθός Επίσκοπος και πρώην εφημέριος Χρύσανθος Στελλάτος.

Μόνο που μέσω του συγκεκριμένου μηνύματος γίνεται μέχρι και απειλή ότι ο παραλήπτης θα πεθάνει αν αγνοήσει το μήνυμα. «Μα είναι δυνατόν; Να θέλει ο Άγιος Νεκτάριος τον θάνατο ανθρώπων»; αναρωτιέται ο π. Χρύσανθος. Για όποιον βέβαια στείλει το μήνυμα και σε άλλους υπάρχει και …ανταμοιβή! Και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Τι γράφει όμως το συγκεκριμένο μήνυμα;

«Αγιε Νεκτάριε πιστεύω σε σένα. Παρακαλούμε στέιλει μας υγεία, χαρά και ευτυχία στην οικογένειά μας. Ο Αγιος Νεκτάριος είναι γιατρός και γιατρεύει τις αρρώστιες. Αυτό το γράμμα γράφτηκε στις 30/10/1995 και πρέπει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Αγιος Νεκτάριος θα σε ανταμείψει σε 45 ημέρες. Πολλοί που το έγραψαν ανταμείφθηκαν. Αγιε Νεκτάριε πιστεύω σε σένα. Υγεία χαρά και ευτυχία δώσε μου. Αυτό το χαρτί έχει σταλεί για σένα για καλή τύχη. Το γνήσιο αντίγραφο είναι στην Αγγλία. Εχει δώσει το γύρο του κόσμου 9 φορές. Τώρα η τύχη έχει σταλεί σε σένα. Θα πάρεις καλή τύχη μέσα σε 4 ημέρες που θα λάβεις το γράμμα. Πρέπει να το στείλεις σε άλλους. Δεν είναι αστείο. Στείλε το αντίγραφο σε ανθρώπους που νομίζεις ότι χρειάζονται τύχη. Μην στείλεις χρήματα διότι η μοίρα δεν έχει τιμή. Μην κρατήσεις αυτό το γράμμα. Παρακαλώ. Στείλε 20 αντίγραφα του γράμματος και δες τι θα γίνει σε 4 ημέρες. Η αλυσίδα – παιγνίδι ήρθε από τη Βενεζουέλα και γράφτηκε από κάποιον ιεραπόστολο από τη Νότια Αμερική. Πρόσεξε τα ακόλουθα: Κάποιος πήρε την επιστολή το 1993 και είπε στη γραμματέα του να του κάνει 20 αντίγραφα και να τα ταχυδρομήσει. Λίγες ημέρες αργότερα κέρδισε στο λαχείο 2.000.000 δολάρια. Κάποιος άλλος πήρε την επιστολή και την ξέχασε. Την είχε στα χέρια του πάνω από 96 ώρες. Εχασε τη δουλειά του. Αργότερα βρήκε την επιτολή στο ταχυδρομείο και την ταχυδρόμησε σε 20 αντίγραφα. Λίγες μέρες μετά βρήκε μία πολύ καλύτερη δουλειά. Κάποιος πήρε την επιστολή και δεν πίστευε. Την πέταξε. 9 ημέρες μετά πέθανε. Παρακαλώ μην το αγνοήσεις. Δουλεύει».

Το λάθος της επιστολής

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε η επιστολή έχει και λάθος. Ενώ αρχικά υποστηρίζεται ότι γράφτηκε στις 30 Οκτωβρίου 1995 στη συνέχεια λέει για κάποιον στη Νότια Αμερική που βρήκε την επιστολή το 1993! Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο για τον οποίον γίνονται αυτές οι μαζικές επιστολές. Πάντως υπάρχουν αρκετοί αφελείς …που την πατάνε!

http://www.ekklisiaonline.gr

Είναι βέβαιο πως το περιεχόμενο του κειμένου θα αλλάξει κι άλλο τα επόμενα χρόνια καθώς το «Γράμμα του Αγίου Νεκταρίου», ένας γνήσιος αστικός μύθος, κυκλοφορεί ακόμα μέσω e-mail, φωτοτυπιών, sms κ.τ.λ..

Το «Γράμμα» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα, μικρό φαινόμενο σύγχρονου συγκρητισμού, το οποίο εξαπλώνεται με ευκολία χάρη στο διευρυμένο ηλεκτρονικό δίκτυο διάδοσης πληροφοριών παγκοσμίως.

Ένα κράμα δοξασιών, μαγικών πρακτικών, θρησκευτικών αντιλήψεων και ψευδοεπιστημονικών μεθόδων που εκφράζει τη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι σε άγνωστους παράγοντες, όπως η τύχη αλλά και προδίδει το φόβο του για ένα μέλλον το οποίο, παρ’ όλες τις προόδους της επιστήμης, παραμένει εξαιρετικά αστάθμητο.

Οι αστικοί μύθοι είναι πολύτιμοι για τον ειδικό επιστήμονα. Μέσα από αυτούς, όσο απίστευτοι, ανόητοι ή κατακριτέοι και αν φαίνονται, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την εποχή μας.

Τυρίκος Εργάς Γιώργος (φιλόλογος με D.E.A. στη Συγκριτική Λογοτεχνία, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.