Το ιστορικό φοίτησης των παιδιών από την δομή Βαγιοχωρίου στο σχολείο της Νυμφόπετρας

Η αμνησία είναι κακό πράμα, και δυστυχώς ο κόσμος “ξεχνάει πολύ γρήγορα”. Πιο κακό όμως το να εκμεταλλεύεται κάποιος αυτήν την “αμνησία” του κόσμου για δικό του όφελος…

Μία τέτοια περίπτωση είναι και το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την φοίτηση των παιδιών της δομής Βαγιοχωρίου στο ανενεργό δημοτικό σχολείο της Νυμφόπετρας. Ας θυμηθούμε όμως κάποια πράγματα, κάνοντας μία αναδρομή, πίσω στο χρόνο, για να φρεσκαριστούν λίγο οι μνήμες, όλων..

Το ιστορικό λειτουργίας του Δημοτικού Νυμφόπετρας έχει ενδιαφέρον, καθώς ήταν κλειστό από το 2010, όταν επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου είχαν γίνει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καθώς από το Υπουργείο Παιδείας κρίθηκε ότι είναι πολύ λίγος ο αριθμός των παιδιών που φοιτούσαν στο Δημοτικό σχολείο της Νυμφόπετρας.

Το 2019, το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης σε συμφωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να παραχωρηθεί το κλειστό σχολείο της Νυμφόπετρας για την φοίτηση των παιδιών της Δομής Βαγιοχωρίου, διότι τα 136 παιδιά (6 με 12 ετών) δεν θα χωρούσαν στο Δημοτικό του Προφήτη, χωριό στο οποίο είχαν καταγραφεί  αντιδράσεις το 2016 όταν θα φοιτούσαν εκεί τα παιδιά από την δομή Λαγκαδικίων. Ολόκληρο το 2020 τα παιδιά δεν παρακολούθησαν μαθήματα διότι… δεν δημοσιεύτηκε το απαιτούμενο ΦΕΚ.

Μέχρι εδώ όλα καλά, μέχρι που δημιουργήθηκαν αντιδράσεις συγκεκριμένων κατοίκων της Νυμφόπετρας, με επικεφαλής τον νυν Πρόεδρο της Γ.Δαμιανό , ο οποίος προχώρησε στην παρακάτω δημοσίευση στις 12 Φεβρουαρίου 2021 στο Facebook πυροδοτώντας τις αντιδράσεις και τα σχόλια που ακολούθησαν κάτω από την παρακάτω ανάρτηση.

 

Η διαδικασία από την αρχή

Στις 19 Νοεμβρίου 2019 το ΔΣ του δήμου Βόλβης με Ομόφωνη απόφαση του εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα προκειμένου να χειριστεί την υπόθεση λειτουργίας του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Νυμφόπετρας, με σκοπό την φοίτηση σε αυτό των παιδιών των προσφύγων-μεταναστών της Δομής Βαγιοχωρίου. Σχετικό έγγραφο δείτε το ΕΔΩ

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 το συμβούλιο της κοινότητας Νυμφόπετρας αποφάσισε ομόφωνα (παρόντες 3 μέλη απόντες 2 μέλη) κατά της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Νυμφόπετρας. Σχετικό έγγραφο δείτε το ΕΔΩ

Στις 6 Οκτωβρίου 2020 ο πρόεδρος της κοινότητας Νυμφόπετρας με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Βίλβης κ. Διαμαντή Λιάμα αναφέρει ότι οι κάτοικοι Νυμφόπετρας  απαιτούν να παρευρεθεί ο Δήμαρχος Βόλβης σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου. Δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την αποστολή του εγγράφου. Σχετικό έγγραφο δείτε το ΕΔΩ

Στις 9 Οκτωβρίου 2020 (δηλαδή μια ημέρα πριν την συγκέντρωση της παραπάνω πρόσκλησης) υπάρχει έγγραφο από την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας που ενημερώνει τον δήμο Βόλβης ότι για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη τα παιδιά από την δομή Βαγιοχωρίου θα φοιτήσουν στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Νυμφόπετρας. Σχετικό έγγραφο δείτε το ΕΔΩ

Στις  5 Ιανουαρίου 2021 ο πρόεδρος της κοινότητας Νυμφόπετρας με την σχετική παραπάνω ανάρτηση του στο facebook φαίνεται ότι υποστηρίζει τα παιδιά από την Δομή Βαγιοχωρίου να πάνε στο απογευματινό σχολείο Προφήτη.

5 Ιανουαρίου 2021 Το αρχικό ΦΕΚ προέβλεπε ότι τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στη δομή του Βαγιοχωρίου θα φοιτούσαν στο σχολείο του Προφήτη με απογευματινή βάρδια, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός παιδιών (147), σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξε τον σχεδιασμό.
«Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί ο συνωστισμός 147 παιδιών στο σχολείο του Προφήτη θα ήταν επικίνδυνος εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε και πιο εύρυθμη λειτουργία για τον Προφήτη με τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στη Νυμφόπετρα», αναφέρει περιληπτικά ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας στην συνεδρίαση του ΔΣ. Σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Στις  21 Ιανουαρίου 2021 ξεκινάει η φοίτηση των μαθητών της δομής Βαγιοχωρίου στο σχολείο της Νυμφόπετρας,  χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, πλην μερικών, έχοντας ως κύριο ενορχηστρωτή τον κοινοτάρχη της Νυμφόπετρας, ο οποίος επιδίδεται, σε διαρκείς οχλήσεις για επίδειξη εγγράφων, φωτογραφήσεις των λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών για να μη χρησιμοποιούνται ως μέσο μεταφοράς και Ελλήνων μαθητών, αναφορές σε μέσα ενημέρωσης σε «λαθρομετανάστες», επίκληση μετάδοσης του κορονοϊού και εξώδικα στον δήμαρχο Βόλβης κ. Δ.ιαμαντή Λιάμα.

Σε απάντηση, ο διοικητής της δομής κ. Τσαούσης έκανε αναφορές στην αστυνομία με αποτέλεσμα να επιληφθεί –με ενεργό ενδιαφέρον– το τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας.

Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο ΕΔΩ με δηλώσεις του διοικητή δομής Βαγιοχωρίου κ. Γ.Τσαούση.

Αναδρομή στο παρελθόν

Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει, ότι ο Νυν Πρόεδρος Νυμφόπετρας ήταν ανάμεσα σε αυτούς, που πρωτοστατούσε στα γεγονότα του 2016 στον Προφήτη, και είχε προτείνει τότε να λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο της Νυμφόπετρας, ως σχολείο μεταναστών, για να μην «έρθουν σε επαφή» με τα παιδιά του Προφήτη.

Το 2016 σαν μέλος της Επιτροπής Γονέων Δημοτικού Σχολείου Προφήτη ο κ. Γ.Δαμιανού , ήταν αυτός που πρότεινε την χρησιμοποίηση ανενεργών σχολικών κτιρίων για την πραγματοποίηση των μαθημάτων στα παιδιά των προσφύγων δηλαδή αυτό της Νυμφόπετρας. Δείτε σχετικό έγγραφο ΕΔΩ. Μάλιστα όπως φαίνεται και στα δυο παρακάτω βίντεο πρωταγωνιστεί  με ζήλο στα γεγονότα έξω από το δημοτικό σχολείο Προφήτη


Στις 17/10/2016 ενώ οι γονείς συνεχίζουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη, το ΔΣ Γονέων και κηδεμόνων στέλνει αίτηση υπόμνημα με θέμα ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Δ.Υ.Ε.Π. ΠΡΟΦΗΤΗ (σχετικό άρθρο ΕΔΩ) στο οποίο μέσα στην παράγραφο δ, αναφέρεται επί λέξει «δ.- Υπάρχουν σχολικές δομές στα όρια του Δήμου και μάλιστα εγγύτατα (σχολείο Νυμφόπετρας) που δεν χρησιμοποιούνται, παρότι είναι σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσαν να αποτελέσουν Δ.Υ.Ε.Π., με δυνατότητα λειτουργίας τους και τις πρωινές ώρες και για περισσότερες ώρες.

Για την Ιστορία μέλη του ΔΣ Γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Προφήτη ήταν τότε οι:

  • Αραμπατζή Δέσποινα – Προφήτης
  • Γαλανούσης Σταύρος – Προφήτης
  • Γερολάκου Αναστασία- Σχολάρι
  • Κορεζελίδου Σαββατούλα- Νυμφόπετρα
  • Κούτρη Αλεξάνδρα – Ευαγγελισμός
  • Σαρβανάς Βασίλης- Προφήτης
  • Ναούμ Χρήστος – Νυμφόπετρα

Επίλογος

Συνεπώς, στην ουσία, υλοποιήθηκε στην πράξη, η πρόταση του Νυν Πρόεδρου Νυμφόπετρας που είχε προτείνει το 2016 να λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο της Νυμφόπετρας, ως σχολείο μεταναστών, για να μην «έρθουν σε επαφή» με τα παιδιά του Προφήτη.

Είναι πολύ εύκολη η δημιουργία εντυπώσεων και καταστάσεων που αναστατώνουν μια τοπική κοινωνία, ειδικά όταν σχεδιάζεις την συνέχεια της «πολιτικής σου καριέρας», ποντάροντας σε μελλοντικούς ψήφους.

Όποτε μας βολεύει, και όπως βολεύει κύριε Πρόεδρε;

1 thoughts on “Το ιστορικό φοίτησης των παιδιών από την δομή Βαγιοχωρίου στο σχολείο της Νυμφόπετρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.