Τους πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι επισκέφθηκαν σήμερα οι Βάσω Πολυζωίδου και Γιάννης Δελής
Τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι αφίξεις προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου και τη Σάμο στον προσωρινό καταυλισμό που άρχισε να επαναλειτουργεί τον Ιούλη, στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη. Στον καταυλισμό μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 400 άτομα και ήδη έχει φτάσει στα όριά του. Μέχρι προχθές φιλοξενούνταν 427 (από τα οποία 170 παιδιά) και χθες αναχώρησαν 29 άτομα με προορισμό άλλες δομές στη Νέα Απολλωνία κ.α. όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι κάπως καλύτερες.
Τον καταυλισμό στο Βαγιοχώρι επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, την Βάσω Πολυζωίδου, δημοτική σύμβουλο Βόλβης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και άλλα στελέχη της ΚΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του Κόμματος.
Συνομίλησαν με τους πρόσφυγες, που στην πλειοψηφία τους είναι από τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του χώρου, από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Στρατό και την Αστυνομία.
Ο καταυλισμός στο Βαγιοχώρι ανακοινώθηκε ότι επαναλειτουργεί προσωρινά με στόχο να λειτουργήσει ως χώρος μετεγκατάστασης για άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Καβάλα κλπ.) και να κλείσει στο τέλος του Οκτώβρη. Στη βάση αυτή και πάλι οι υποδομές που στήθηκαν για τη φιλοξενία των προσφύγων είναι πρόχειρες. Πρόσβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάρχει 3 φορές την ημέρα, στο κοντινό χωριό δεν υπάρχει ούτε περίπτερο, πόσο μάλλον κάποια κατάσταση για την προμήθεια ειδών καθημερινής διαβίωσης, ενώ ακόμη και η πρόσβαση στο χώρο είναι επικίνδυνη καθώς δεν έχει γίνει καμία διαμόρφωση για την ασφαλή πρόσβαση στο χώρο, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και δεν υπάρχει ούτε η αναγκαία κυκλοφοριακή σήμανση.
Οι πρόσφυγες διαμένουν σε μεγάλες σκηνές, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της ημέρας η παραμονή σε αυτές να είναι ανυπόφορη λόγω ζέστης και το βράδυ λόγω κρύου. Στη διάρκεια της ημέρας, μικροί και μεγάλοι αναζητούν τον ίσκιο ενός δέντρου για να ξαπλώσουν. Υπάρχουν 17 χημικές τουαλέτες για τους άνδρες και άλλες τόσες για τις γυναίκες και 17 ντους για τους άνδρες και άλλα τόσα για τις γυναίκες, όμως δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τα νερά να κυλάνε στο χώρο, σε ορισμένα σημεία να είναι στάσιμα και να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται ότι δεν επαρκούν ούτε οι υποδομές ούτε το ζεστό νερό.
Διαμαρτύρονται και για την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του φαγητού, την τροφοδοσία του οποίου έχει αναλάβει ο Στρατός. Σε ό,τι αφορά την ιατρική κάλυψη γίνεται από γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Στρατού και μιας ΜΚΟ που μοιράζονται ανάμεσα σε Βαγιοχώρι και Νέα Απολλωνία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κλιμακίου του ΚΚΕ τουλάχιστον τρεις πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν ότι έχει διαγνωστεί πως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, όμως η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο καθυστερεί στα γραφειοκρατικά γρανάζια.
Οι περισσότεροι έφτασαν στο Βαγιοχώρι, μετά από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στη Μόρια ή τη Σάμο, με την ελπίδα και την υπόσχεση ότι θα εγκατασταθούν σε διαμερίσματα ή σε δομές φιλοξενίας όπου οι συνθήκες είναι κάπως πιο ανθρώπινες. Τώρα βλέπουν ορατό τον κίνδυνο για νέα πολύμηνη παραμονή τους σε πρόχειρο καταυλισμό και ζητούν γρήγορη μετεγκατάσταση. Όπως είπε ένας Σύρος πρόσφυγας, «θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να δουλέψουμε για να ζήσουμε, δεν θέλουμε να μας έχουν εγκλωβισμένους σε καταυλισμούς και να μας ταΐζουν».
Ο Γιάννης Δελής τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει για άλλη μια φορά την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στο συγκεκριμένο χώρο και κυρίως την αναγκαιότητα άμεσης μετεγκατάστασής τους σε άλλες δομές με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και στη συνέχεια την προώθησή τους στους τόπους προορισμού τους.
902.gr