Ξεκινά ο αλιευτικός τουρισμός

βαρκαΟι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας του αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, κατόχους επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, που επιθυμούν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό παράλληλα με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, καθορίστηκαν με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού. Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει τα ακόλουθα:

Άρθρο 2
Αρμόδιες Αρχές
1. Αρμόδια Αρχή για την υποβολή αιτήματος αναγγελίας για την έναρξη της διενέργειας αλιευτικού τουρισμού είναι η Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας που τηρεί τον φάκελο του σκάφους.

2. Η Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας συνεργάζεται με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, για την έγκριση της διενέργειας αλιευτικού τουρισμού.

Άρθρο 3
Προϋποθέσεις διενέργειας αλιευτικού τουρισμού
1. Υπό την προϋπόθεση τήρησης των διατάξεων της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε αλιευτικά σκάφη, εκείνα που διενεργούν αλιευτικό τουρισμό υποχρεούνται να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να έχουν ολικό μήκος μέχρι 15 μέτρα.
β) Να είναι εφοδιασμένα με επαγγελματική άδεια αλιείας με εργαλεία εκτός της Τράτας βυθού με δίχτυα (Μηχανότρατα) και του Γρίπου που σύρεται από σκάφος (βιντζότρατα).

γ) αα) Να πληρούν τις προϋποθέσεις των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.δ. 917/1979 (Α΄ 257), το Π.δ. 918/1979 (Α΄ 257), το Π.δ. 270/1988 (Α΄ 120), την αριθμ. 2122/01/2000/11−02−2000 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 231) με την οποία εγκρίθηκε ο αριθμ. 23 Γενικός Κανονισμός Λιμένα όπως ισχύει ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση των πλόων, καθώς και το Π.δ. 399/1980 (Α΄ 110) για θέματα γραμμής φόρτωσης. ββ) Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Π.δ. 399/1980:

ααα) σημαίνεται επί του σκάφους η γραμμή φόρτωσης, χωρίς να εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό γραμμής φόρτωσης, ενώ γίνεται μνεία για το ύψος εξάλων στο σχετικό εδάφιο «Εντολές−Οδηγίες» του αντίστοιχου κατά περίπτωση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας,

βββ) δύναται να μειώνεται αναλογικά, υπό τις προϋποθέσεις του Π.δ. 399/1980, το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων (ρελιών) στα σημεία που παρεμποδίζουν την αλιευτική δραστηριότητα, γγγ) αν πρόκειται για παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη, λόγω του μικρού ύψους εξάλων αυτών, δύναται να_εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 55 του Π.δ. 399/1980 εφόσον το πλοίο εμπίπτει στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 23, όπως ισχύει.

δ) Το πείραμα ευστάθειας που προβλέπεται στο Π.δ. 918/1979, διενεργείται με τον αλιευτικό εξοπλισμό του πλοίου σε κατάσταση χρήσης του. ε) Να παραλαμβάνουν μέχρι 12 επιβάτες στ) Να είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό αξιοπλοΐας (Πιστοποιητικό Ασφαλείας, Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης, Άδεια Εκτέλεσης Πλόων κατά περίπτωση) όπου αναγράφονται: αα) ο αριθμός των επιβατών που μπορούν να παραλαμβάνουν, ββ) η έκταση των πλόων, και γγ) οι σχετικές «Εντολές − Οδηγίες» χωρίς να απαιτείται η έκδοση ειδικών ή άλλων πιστοποιητικών.

ζ) Να υπάρχει ειδικός χώρος παραμονής για το σύνολο των επιβατών, ώστε να είναι ασφαλείς κατά την διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας ενώ ταυτόχρονα να μην την παρεμποδίζουν.

2.α) Κατά τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού οι επαγγελματίες αλιείς ή σπογγαλιείς προβαίνουν σε επίδειξη τεχνικών αλιείας ή σπογγαλιείας, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική αλιευτική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τις αλιευτικές μεθόδους και εργαλεία τα οποία καθορίζονται στην επαγγελματική άδεια του σκάφους, με εξαίρεση την Τράτα βυθού με δίχτυα (Μηχανότρατα) και το Γρίπο που σύρεται από σκάφος (Βιντζότρατα). Η άδεια αλιείας του σκάφους περιλαμβάνει και τα αλιευτικά εργαλεία με τα οποία επιτρέπεται να αλιεύουν οι επιβάτες τουρίστες.

β) Ο αλιευτικός εξοπλισμός πρέπει να είναι διευθετημένος κατά τέτοιο τρόπο επί του σκάφους ώστε να μην εμποδίζει την ελεύθερη και ασφαλή κίνηση των επιβαινόντων καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα επί αυτού.

γ) Οι επιβάτες − τουρίστες επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο με τα εργαλεία πετονιά, συρτή και καθετή, ο χειρισμός των οποίων πραγματοποιείται χειροκίνητα και όχι με μηχανική υποβοήθηση, καθώς και να συμμετέχουν, με ευθύνη του κυβερνήτη του σκάφους και κατά τη διενέργεια αλιευτικών δραστηριοτήτων, μόνο σε εργασίες από την εκτέλεση των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο η ασφάλειά τους.

δ) Η παραλαβή επιβατών για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής υπό τη σύναψη συμβάσεων ολικής ναύλωσης ή την εκτέλεση ημερήσιων θαλάσσιων ταξιδιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4256/2014 (Α΄ 92), απαγορεύεται. Άρθρο 4 Διαδικασία έγκρισης

1. Οι ενδιαφερόμενοι αλιείς υποβάλλουν αίτημα για την αναγγελία έναρξης διενέργειας αλιευτικού τουρισμού στην Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας που έχει καταχωρήσει το επαγγελματικό αλιευτικό ή σπογγαλιευτικό σκάφος στα οικεία Μητρώα της, η οποία συνοδεύεται με τα κατωτέρω απαιτούμενα δικαιολογητικά και βεβαιώσεις συναρμόδιων υπηρεσιών:
α) Αίτηση του ιδιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους στην οποία αναγράφονται τα αλιευτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιβάτες−τουρίστες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

β) Φωτοαντίγραφο της επαγγελματικής άδειας αλιείας του σκάφους σε ισχύ.
γ) Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού ασφαλιστικής κάλυψης για αστική ευθύνη, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4256/2014 (Α΄ 92). 2. Η αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αφού ελέγξει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 και διαπιστώσει ότι είναι πλήρη, καταχωρεί την έγκριση εντός πέντε (5) ημερών στα στοιχεία του σκάφους και του ενδιαφερόμενου πλοιοκτήτη σε βάση δεδομένων μέσω του συστήματος Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης τις Αλιείας (ΟΣΠΑ) προκειμένου να ενημερώσει τη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Το αλιευτικό σκάφος υποχρεούται όπως τηρεί τους προβλεπόμενους από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία κανόνες σχετικά με την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, τη στελέχωση, την υγιεινή και την καταλληλότητα του αλιευτικού σκάφους για την επιβίβαση επιβατών. Πριν την έναρξη της διενέργειας αλιευτικού τουρισμού, οι ενδιαφερόμενοι αλιείς ενημερώνουν εγγράφως την κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή σχετικά με την πρόθεση τους να διενεργήσουν τέτοιου είδους τουρισμό στην περιφέρεια δικαιοδοσίας τους.

Άρθρο 5
Κυρώσεις
Στους παραβάτες της παρούσας απόφασης, πέραν των λοιπών ποινικών, διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων της εκάστοτε κείμενης νομοθεσίας, επιβάλλονται:
α) εφόσον πρόκειται για παραβάσεις σε θέματα αλιευτικού τουρισμού και αλιευτικής νομοθεσίας, οι κυρώσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 182 του Ν. 4070/ 2012, όπως ισχύει,
β) εφόσον πρόκειται για παραβάσεις σε θέματα αλιευτικής νομοθεσίας, οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Καν. (ΕΚ) 1224/2009 του Συμβουλίου σε συνδυασμό με τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 11 του Ν.δ. 420/1970 (ΦΕΚ 27 Α΄) όπως ισχύει.

Άρθρο 6
Μεταβατικές διατάξεις
Η εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 4 αρχίζει την 1−6−2015. Ειδικά μέχρι την 31−5−2015, η αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αφού ελέγξει τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 του ιδίου άρθρου και διαπιστώσει ότι είναι πλήρη, ενημερώνει σχετικά τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 7
Έναρξη εφαρμογής
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά σε ειδικότερες διατάξεις αυτής.

Πηγή :www.rodiaki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.