Υπερβάσεις ως προς τον φώσφορο  και το Νικέλιο στην λίμνη Βόλβη

limni-volvi2Ερώτηση για την ανησυχητική χημική και οικολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σημαντικά υδάτινα σώματα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και οι ποταμοί Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η βουλευτής επικαλείται στοιχεία του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας που δημοσιεύτηκαν και στη 10η Ετήσια Έκθεση Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας 2013-2014 της WWF Ελλάς και καταμαρτυρούν τη σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, κατά παράβαση της Οδηγίας – Πλαίσιο για το Νερό, του βασικού ευρωπαϊκού κειμένου για την προστασία των υδατικών πόρων.

Σύμφωνα με τα ως άνω στοιχεία, από τα 110 επιφανειακά υδάτινα σώματα της Κ. Μακεδονίας, 16 βρίσκονται σε χημική κατάσταση «κατώτερη της καλής» και 29 βρίσκονται σε «μέτρια» και «ελλιπή» οικολογική κατάσταση. Στα τελευταία περιλαμβάνονται τμήματα του Γαλλικού, του Λουδία, του Αξιού, του Νέστου, του Έβρου, του Στρυμόνα και του Αλιάκμονα αλλά και τμήματα που ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές, όπως η Βόλβη και η Κορώνεια. Όσον αφορά τα υπόγεια υδάτινα σώματα,  8 και 6 από 34 υδάτινα σώματα της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε «κακή» χημική και «κακή» ποσοτική κατάσταση αντίστοιχα, εμφανίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό υποβάθμισης σε σχέση με τα υπόλοιπα υδατικά διαμερίσματα.

Παρατηρούνται, ακόμα, υπερβάσεις σε χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα π.χ. υπερβάσεις των συγκεντρώσεων του ολικού φώσφορου και νιτρωδών σε όλους σχεδόν τους σταθμούς των ποταμών Αξιός, Λουδίας και Γαλλικός, του Σελήνιου σε σταθμό του Λουδία του ολικού φώσφορου, της χλωροφύλλης αλλά και του Νικελίου στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, ενώ στην Κορώνεια παρατηρούνται επίσης υπερβάσεις ως προς τα αμμωνιακά και το διαλυμένο οξυγόνο, το Αρσενικό και το Χαλκό.

Ιδίως όσον αφορά τον Αξιό, εισέρχεται στη Μακεδονία από την πΓΔΜ με ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα, λόγω της απευθείας διάθεσης μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων καθώς και απορροών βιομηχανικής δραστηριότητας που διενεργείται στη γείτονα χώρα.

Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός των υδάτινων σωμάτων των οποίων η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «άγνωστη», γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι η παρακολούθηση και διαχείριση είναι αδύνατη, λόγω έλλειψης των σχετικών δεδομένων.

Εντύπωση προκαλεί και η «εξαίρεση» πολλών υδάτινων σωμάτων από τους στόχους της Οδηγίας για το λόγο ότι είναι μη εφικτή η συμμόρφωση μέχρι το τέλος του 2015. Στην κατηγορία αυτή έχουν υπαχθεί 26 υδάτινα σώματα της Κ. Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων οι βαρύτερες περιπτώσεις διαχρονικής υποβάθμισης, όπως είναι η Κορώνεια και η Βόλβη, ενώ παράταση προθεσμίας μέχρι το 2021 έχει δοθεί στα εκβολικά συστήματα Αλιάκμονα, Λουδία, Αξιού, παρόλο που ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

«Η προσπάθεια μετάθεσης της προστασίας και διαχείρισης των πλέον ευάλωτων υδατικών συστημάτων στο μέλλον οδηγεί με βεβαιότητα στην περαιτέρω υποβάθμισή τους και, ενδεχομένως, στην απώλειά τους, όπως προδιαγράφεται ήδη για την Κορώνεια» καταλήγει η κ. Μάρκου και ζητά απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 − sixteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.