Σταυρός: Εκδήλωση διαμαρτυρίας

metallia3Δημότες, πολίτες του Δήμου Βόλβης, Ο Δήμαρχος του δήμου Βόλβης ΛΙΑΜΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ και η Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στην μεταλλουργία Χρυσού και εξόρυξης χαλκού σας καλούν στην

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
που θα πραγματοποιηθεί στο ΗΡΩΟΝ του Σταυρού
την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 και ώρα 11:00 π.μ .

Η καταστροφική επένδυση μεταλλουργίας Χρυσού και εξόρυξης χαλκού της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ στην Χαλκιδική προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και με ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στην ζωή των κατοίκων.

Η περιοχή μας πλήττεται ήδη από την όλη δραστηριότητα.

Πλήθος φορτηγών βαρέου τύπου διέρχονται καθημερινά από τους οικισμούς μας μεταφέροντας τοξικά και επικίνδυνα υλικά (πχ συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη) και όχι μόνο.

Έχουμε ήδη σαν δήμος και πολιτεία αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Δεν μας χρειάζονται και άλλα.

Και μόνο η εικόνα διέλευσης δεκάδων φορτηγών με τοξικά φορτία, προκαλεί ειρωνικά σχόλια των τουριστών και ερωτηματικά για το αν επισκέπτονται τουριστική ή βιομηχανική περιοχή και ανεπανόρθωτη ζημιά στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα της περιοχή μας.

Το οδόστρωμα έχει υποστεί τέτοια ζημιά που θυμίζει περισσότερο τριτοκοσμική χώρα και ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων μεγαλώνει.

Τα τρία ατυχήματα με τα συγκεκριμένα φορτηγά στα όρια του Δήμου μας, έδειξαν σε όλους μας τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια δραστηριότητα για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, για το ευαίσθητο και προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες (NATURA, RAMSAR) οικοσύστημα και για το επίσης ευαίσθητο τουριστικό προϊόν που διαθέτει η περιοχή μας και αποτελεί το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη προοπτική της ανάπτυξή της.

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ. Δεν θα τους επιτρέψουμε άλλο να συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες και να νομίζουν ότι μπορούν να τσαλαπατούν κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοπρέπειας διαβίωσης των πολιτών μας.

Ζητάμε να σταματήσει η καταστροφική επένδυση της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ.
Ζητάμε να σταματήσει η διέλευση των φορτηγών της από τους οικισμούς μας.
Όχι κι άλλη υποβάθμιση του τόπου μας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.

Το ιστορικό

Ατύχημα 1ο

Περιβαλλοντικό ατύχημα είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στην περιοχή Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Φορτηγό της Ελληνικό Χρυσός που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων στην ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης σταμάτησε λόγω μηχανικής βλάβης σε κοντινό βουλκανιζατέρ για επιδιόρθωση. Από το ατύχημα όμως που υπέστησαν τα ελαστικά του φορτηγού μετακινήθηκε το φορτίο, άνοιξε η πόρτα και οι αρσενοπυρίτες έπεσαν στο έδαφος.  Να σημειωθεί ότι πρόκειται για επικίνδυνα υλικά τα οποία υπόκεινται στις διατάξεις της Οδηγίας SEVEZO  για τα βιομηχανικά απόβλητα και την επιμόλυνση πληθυσμού και μεγάλης έκτασης γης. Λίγες μέρες μετά ο Δήμος Βόλβης αποφάσισε να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να απαγορευτεί η διέλευση φορτηγών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μέσα από τα όρια του δήμου ενώ κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ατύχημα 2ο

Ατύχημα σε φορτίο της εταιρείας είχε προκληθεί στις 5 Οκτωβρίου 2013 όταν ο καπετάνιος του πλοίου paris.gr της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός  αρνήθηκε να φορτώσει containers με φορτίο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός καθ`ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών. Συγκεκριμένα ενώ είχαν φορτωθεί τα 28 από τα 128 container με τους αρσενοπυρίτες διαπιστώθηκε η διαρροή υγρών τοξικών, το φορτίο ξεφορτώθηκε στο λιμάνι και από εκεί μεταφέρθηκε με φορτηγά σε χώρο όπου η εταιρεία τα αποθηκεύει προσωρινά.

Επρόκειτο πάλι για συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός που περιήχαν τοξικά υλικά λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε αρσενικό άκρως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα συμπυκνώματα μετάλλων αποθηκεύονταν στις λίμνες τελμάτων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα και μεταφέρονταν στην ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Το πλοίο της MSC τα μετέφερε μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και από εκεί με μεγαλύτερα πλοία μεταφέρονταν στην Κίνα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειικού οξέως.

Ατύχημα 3ο

Ατύχημα σε φορτηγό που κουβαλούσε κοντέινερ της Ελληνικός Χρυσός με υλικό από τις εγκαταστάσεις της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2013 στην παλιά εθνική οδό από την Ρεντίνα προς την Θεσσαλονίκη.

Τα λάστιχα του φορτηγού πήραν φωτιά ενώ όταν ο οδηγός αντιλήφθηκε τι συμβαίνει αποσυνέδεσε τον τράκτορα από το υπόλοιπο φορτηγό.

Τότε φόβοι εκφράστηκαν από κατοίκους της περιοχής στο ενδεχόμενο το ατύχημα να ήταν πιο σοβαρό αν σημειωνόταν ανάφλεξη του υλικού κοντά σε κατοικημένη περιοχή (Σταυρός) ή κοντά στο στρατόπεδο της Ρεντίνας, περιοχές απ`όπου και πέρασε.

http://soshalkidiki.wordpress.com

Αρχική Σελίδα

2 thoughts on “Σταυρός: Εκδήλωση διαμαρτυρίας

  1. Την άνοδο της θερμοκρασίας περίμενε, όπως φαίνεται, ο Δήμος Βόλβης για να προβάλει την άνοδο της… ευαισθησίας του σε οικολογικά ζητήματα!

    Από τις 24 Ιουνίου βρισκόταν σε εκκρεμότητα η υλοποίηση του τελεσιγράφου που εξέδωσε, υπό μορφή ψηφίσματος δημοτικού συμβουλίου, περί μονομερής λήψης μέτρων μέσα σε μία εβδομάδα (δηλ. την 1η Ιουλίου), αν και εφόσον η πολιτεία στην οποία απευθύνονταν η προειδοποίηση δε σταματούσε τη νόμιμη διέλευση φορτηγών οχημάτων Δ.Χ. με κατεύθυνση προς και από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας!!!

    Με νεότερη ανακοίνωση του ο Δήμος Βόλβης (γραμμένη πάντως σε ηπιότερο ύφος από εκείνη του τελεσιγράφου) ενημερώνει πως διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 11 πρωί της Τετάρτης 30 Ιουλίου στο Ηρώο του Σταυρού με κύριο αίτημα την άμεση διακοπή της διέλευσης των φορτηγών, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μεταφέρουν “επικίνδυνα” υλικά…

    Φανταζόμαστε πως αυτή η μηνιαία καθυστέρηση που σημειώθηκε, ως προς την υλοποίηση του τελεσιγράφου, θα οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος Βόλβης βρήκε… λύσεις με όλα τ’ άλλα προβλήματα που κάνουν από δύσκολη έως αφόρητη τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών του Σταυρού και άφησε για το τέλος το πιο “καυτό” του πρόβλημα.

    Δηλαδή βρήκε… λύσεις έτσι ώστε να μην διέρχονται μέσα από τον οικισμό του Σταυρού και άλλα φορτηγά δημοσίας χρήσεως που μεταφέρουν καύσιμα, αέριο, άλλα εύφλεκτα υλικά, βαρέα αντικείμενα, όπως μηχανολογικό εξοπλισμό και φυσικά βοθρολύμματα…

    Το αναφέρουμε αυτό καθώς στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλβης γίνεται λόγος για φόβο πρόκλησης ατυχημάτων, επιβάρυνση και φθορές στο οδόστρωμα και παράλληλης διέγερσης αισθημάτων δυσμένειας στους τουρίστες του, ένεκα της εικόνας που σχηματίζεται προς εκείνους για το χαρακτήρα της περιοχής, που σε καμία περίπτωση δε θέλουν να λογίζεται ως βιομηχανική, αλλα αμιγώς τουριστική.

    Προφανώς, ο Δήμος Βόλβης εξασφάλισε τουλάχιστον μέχρι τέλος της θερινής σεζόν να μην υπάρχει καμία οικονομική δραστηριότητα στο λιμάνι του Σταυρού….

    Επιπλέον, θεωρούμε σίγουρο ότι έπεισε κάποιες επαγγελματικές τάξεις του οικισμού, δηλαδή για παράδειγμα. πρατηριούχους καυσίμων να μην κάνουν κανένα άλλο εφοδιασμό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αντίστοιχα και τους εργολάβους εκκενώσεως βόθρων κλπ.

    Από τον Οκτώβριο και βλέπουμε…

    Αν έχουν συμβεί όλα αυτά αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο Δήμο Βόλβης, που κατάφερε μέσα σ’ ένα μόλις μήνα να λύσει προβλήματα δεκαετιών…, βάζοντας τα γυαλιά σε άλλους δήμους.

    Σε αντίθετη περίπτωση, αν το πρόβλημα του δημοτικού συμβουλίου της Βόλβης είναι μόνο τα φορτηγά των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τότε μάλλον ταυτίζεται άκριτα με τις επικοινωνιακές επινοήσεις μιας αμφιλεγόμενης “antigold community”, που στα χρόνια της παρουσίας της δεν έχει πείσει σοβαρά, πλην εκείνων που έλκονται από το λαϊκισμό και την καταστροφολογία, ούτε καν για το οικολογικό υπόβαθρο της…

    Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο της Βόλβης να μη ξεχάσει να τιμήσει για την προσφορά προς τον τόπο και την κοινωνία όλους εκείνους που στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και πιο συγκεκριμένα το 1976 σταμάτησαν το έργο κατασκευής της παρακαμπτήριας οδού του Σταυρού.

    Έβλεπαν πολύ μπροστά…..

  2. Σύμφωνα με τον δήμαρχο η σημερινή διαμαρτυρία ήταν συμβολική, ενώ για περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων απόφαση θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 − nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.