Ζώνη υγειονομικής επιτήρησης 20 χιλιομέτρων γύρω από τα Βρασνά

epitirisiΠριν ακριβώς από 24 ώρες δημοσιεύσαμε μια αποκλειστική είδηση, την οποία αναδημοσίευσε σε λίγα μόλις λεπτά το olathessaloniki.com , βάζοντας μάλιστα και ενεργό σύνδεσμο προς την αρχική είδηση μας. Η είδηση αφορούσε το κρούσμα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών που παρουσιάστηκε στα Βρασνά.

Σήμερα έκπληκτοι διαβάζουμε την αναδημοσίευση της είδησης από πάρα πολλές ιστοσελίδες με κάποια επιπλέον “σάλια” χωρίς καμία αναφορά προς την πηγή της είδησης. Και καλά άντε όλες οι άλλες ιστοσελίδες. Μία όμως, από τις άλλες δύο τοπικές ιστοσελίδες του δήμου Βόλβης, τόσο κόμπλεξ έχουν με τις ανακοινώσεις μας;  Θα τονίσουμε επιπλέον, για κάποιους άσχετους, πως δεν υπάρχουν Άνω Βρασνά. Υπάρχει η Δημοτική Κοινότητα Βρασνών στην οποία ανήκουν τα Βρασνά τα Νέα Βρασνά και η Παραλία Βρασνών. Επίσης η επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Βόλβης δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά πάρα πολλούς κτηνοτρόφους της περιοχής. Ας την κλείσουν την ριμάδα να γλυτώσουν και κάποια χιλιάρικα για την συντήρηση της.

Δεν θα επεκταθούμε άλλο. Ας δούμε τις σημερινές εξελίξεις.

Στα Βρασνά έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θανατώθηκε σήμερα όλο το κοπάδι κάτω από ένα πρωτοφανή συντονισμό διάφορων υπηρεσιών. Ο χώρος απολυμάνθηκε και θάφτηκαν όλα τα ζώα με τέτοιες προϋποθέσεις και ενέργειες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση της ασθένειας. Ακόμη πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα μη μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Γύρω από το βουστάσιο έχει δημιουργεί μία ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων και μια ζώνη επιτήρησης 20 χιλιομέτρων σε ότι αφορά στη διακίνηση των ζώων του γάλακτος και του κρέατος. Τι σημαίνει αυτό; Μέσα στη ζώνη επιτήρησης (σχεδόν σε όλο τον δήμο Βόλβης) δεν μπορεί να σφαχτεί τίποτα για δύο μήνες από την εμφάνιση του κρούσματος στα σφαγεία των ζωνών. Σε ότι αφορά στο γάλα, αυτό θα στέλνεται για παστερίωση και θα δίνεται μόνον στο νομό Θεσσαλονίκης.

Μάθαμε επίσης ότι με επιστολή της προς το τμήμα Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου ζητά να σταλεί άμεσα κλιμάκιο της υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν έπειτα από το κρούσμα Οζώδους Δερματίτιδας Βοειδών στην περιοχή των Βρασνών. Ο δήμος Βόλβης θα κάνει κάτι γι αυτήν την περίπτωση; Ρωτάμε έχοντας σαν δεδομένο ότι στην ζώνη ευθύνης του υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις βοοειδών και μάλιστα υπάρχει και ελεύθερο κοπάδι βουβαλιών στην λίμνη Βόλβη.

Επίσης θα αναφέρουμε ότι το κρούσμα αυτό της οζώδους δερματίτιδας είναι το πρώτο στο νομό Θεσσαλονίκης.

volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.