Κλείνει άμεσα το καμπ Βαγιοχωρίου του δήμου Βόλβης

skines-vagioxoriΤο περιστατικό της επίθεσης των μεταναστών που μεταφέρονταν στο Βαγιοχώρι, (μέσα από πολλά άλλα) είναι ένα ηχηρό μήνυμα που έχει αποδέκτες το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και κάθε Αρμόδιο εμπλεκόμενο στο γαϊτανάκι της μεταφοράς και κατανομής τους. Τα κέντρα φιλοξενίας τύπου Γκουλάγκ όπως αυτό στο Βαγιοχώρι, στο Καβαλάρι, και στην Σίνδο δεν αποτελούν μόνο ντροπή και ταφόπλακα για τον πολιτισμό, αλλά συνάμα και υγειονομικές βόμβες για τοπικές κοινωνίες όπου έχουν στηθεί με απόλυτη προχειρότητα και ερασιτεχνισμό.

Εμείς προσωπικά δεν νιώθουμε καμία ανακούφιση, διαβάζοντας τις δηλώσεις του Ιωσήφ Αλεξανδρίδη , εκπροσώπου του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι κλείνουν μερικά Κέντρα φιλοξενίας. Περιμένουμε να δούμε στην πράξη την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιας και μέχρι στιγμής κάθε άλλο παρά φερέγγυοι έχουν αποδειχθεί. (Volvipress.gr)

Ποια Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων κλείνουν και ποια αναβαθμίζονται σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία

Τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία που πρόκειται να κλείσουν, να ενοποιηθούν αλλά και αυτά που θα αναβαθμιστούν, γνωστοποίησε ο Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στα κέντρα αυτά, όταν ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, διαμαρτυρήθηκε ότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση ότι έως τέλος Σεπτεμβρίου θα έκλειναν τρία κέντρα φιλοξενίας και ότι θα υλοποιούνταν η κυβερνητική απόφαση για ανακατονομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη, τα κέντρα φιλοξενίας που κλείνουν είναι:

– Καραμανλή, στα βυρσοδεψεία Σίνδου
– Οι αποθήκες στο Καλοχώρι
– Πρώην Frakaport στη Σίνδο, δίπλα στο βιολογικό
– Βιομηχανικό κτήριο Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο
– Sinatex, στο Καβαλάρι Λαγκαδά
– Βαγιοχώρι

Ακόμη, το κέντρο φιλοξενίας στο κτήριο της Alexyl στο Δερβένι θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το Πάσχα.

Παράλληλα, τα δύο κέντρα προσφύγων σε Νέα Καβάλα και Χέρσο Κιλκίς θα κλείσουν και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο, στο Χωρύγι Κιλκίς. Το συγκεκριμένο θα μπορεί να φιλοξενήσει από 800 έως και 1.200 άτομα.

Τα κέντρα που θα αναβαθμιστούν, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, είναι τα εξής:

– Softex
– Διαβατών
– Διώροφο κτήριο ΔΙΟΝ, στον κόμβο ΤΙΤΑΝ
– Βασιλικά (χωρητικότητας 1.200 ατόμων)
– Αλεξάνδρειας
– Βέροιας
– Γιαννιτσών
– Κτήμα Ηρακλή, στην Κατερίνη
– Πέτρας Ολύμπου
– Διώροφο κτήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Δράμα
– Πρώην κτήριο ΚΕΓΕ, στις Σέρρες (γίνονται ήδη εργασίες)

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Μουζάλα, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας της Κ. Μακεδονίας έχουν μειωθεί σε 16.000, από 23.000.
«Είμαστε η μοναδική χώρα που προσέφερε τροφή και στέγη σε 60.000 πρόσφυγες», σημείωσε ο ίδιος και τόνισε: «Μεταφέρουμε ήδη άτομα σε άλλες δομές. Έχουν δημιουργηθεί επίσης νέα κέντρα σε Σέρρες, Καβάλα και Δράμα, ενώ έχουν εντοπιστεί χώροι στη δυτική Μακεδονία».

Όπως είπε, υπάρχουν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έτοιμοι να φύγουν σε άλλες χώρες, ωστόσο καθυστερούν οι διαδικασίες από την Ευρώπη.

Προανήγγειλε, δε, την πρωτοβάθμια προενταξιακή εκπαίδευση για προσφυγόπουλα έως 12 ετών, αλλά και τη δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στα κέντρα προσφύγων.
Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν ενστάσεις και για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έθεσε θέμα υγιεινής στα σχολεία, τα οποία, όπως είπε, το πρωί θα λειτουργούν με Έλληνες μαθητές και το απόγευμα προσφυγόπουλα. Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι για το συγκεκριμένα θέμα δεν υπάρχει «ρατσιστική προσέγγιση». (voria.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.