Προτάσεις του “Ενεργού Δημότη” για την αξιοποίηση των ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά

Για μια ακόμη φορά θα μιλήσουμε, θα διαμαρτυρηθούμε για τα πολύπαθα Λουτρά του Δήμου μας!!! Ήδη πρiν από λίγο καιρό απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, πλην τριών μονίμων εργαζομένων και παραιτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης εκτός από τον Αντιπρόεδρο και την κ. Μαρκέλλα Ταυρίδου, τα άλλα μέλη άλλαξαν 4 φορές. Πάνω σε όλα αυτά μαθαίνουμε ότι επιβλήθηκε νέο πρόστιμο 559.796,61 ευρώ για φορολογικές παραβάσεις (για την περίοδο από το 2010-2014)!!

Μετά την τελευταία μας επιστολή, πριν από έξι μήνες, με την οποία ζητούσαμε να προηγηθεί διαβούλευση με τους Δημότες και τους επιχειρηματίες της πόλης, να ακουστούν απόψεις, προτάσεις και προοπτικές, ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα προσχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση και εκδήλωση για το θέμα των Λουτρών, που δυστυχώς ακόμα περιμένουμε!! Δεν μπορεί να αποκλείεται η συμμετοχή του λαού και των επιχειρηματιών, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν όσο μπορεί και όπου μπορεί ο καθένας!!

Πριν από τρεις μήνες μας δόθηκε (μέσω e-mail) η μελέτη  «businessplan» (;) για την αξιοποίηση των Λουτρών. Η μελέτη κάνει μια αχρείαστη ιστορική διαδρομή πολλών σελίδων περί «ανέμων και υδάτων» (έστω ιαματικών), με πολλές ιστορικές και άλλες ανακρίβειες (σε σημείο της μελέτης αναφέρεται η λέξη νησί για την περιοχή μας!!!) και καταλήγει σε κάποιες προτάσεις για την επιχείρηση οι οποίες καταλήγουν σε μία στην ουσία πρόταση με τρείς εναλλακτικές προτάσεις όσον αφορά τον χρόνο μίσθωσης: με λίγα λόγια τα Λουτρά νοικιάζονται για 10 ή 15 ή 20 χρόνια προς 13.000€ ή 15.000€ ή 15.000€ αντίστοιχα το μήνα. Τα παραπάνω αφορούν όλες τις εγκαταστάσεις: Λουτήρες, 4 δεξαμενές, αναψυκτήριο, ταβέρνα, αίθουσα, μαγειρεία, πισίνες, γυμναστήριο, γήπεδα, τα 86 στρέμματα της σημερινής εγκατάστασης, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο των 600 στρεμμάτων, που δίνεται σαν προίκα στον ενοικιαστή!!!!

Με το ενοίκιο δηλαδή των 13.000 € η δημοτική αρχή πρέπει να καλύψει τα φέσια τόσων χρόνων και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Μόνο το τελευταίο πρόστιμο της εφορίας, θα θέλει κάποια χρόνια να το αποπληρώσει, δεσμεύοντας όλες τις διοικήσεις και υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου.

Μετά από συνεχή πίεση από μεριάς μας στις 9-2-18 έγινε σύσκεψη/ενημέρωση για τις δημοτικές παρατάξεις στο Δημαρχείο από τους μελετητές, τον κ. Δήμαρχο και τον Γ. Γραμματέα του Δήμου. Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν ότι ενώ το θέμα αφορούσε τα Λουτρά στη σύσκεψη ενημέρωσης δεν παρίστατο κανένα μέλος του ΔΣ των Λουτρών, ο δε κ. Καραγιάννης απεχώρησε από αυτήν σε μισή ώρα. Οι καλοπληρωμένοι μελετητές με τον τρόπο που γράφουν για την επιχείρηση την απαξιώνουν ακόμα περισσότερο και κατεβάζουν την εμπορική της αξία, ενώ προτείνουν ανεδαφικά πράγματα για δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου που κατασκευαστικά θα κοστίσει 48.000 η κλίνη!!! Ονειρεύονται μια ΕΛΟΥΝΤΑ στο Λαγκαδά!!!

Εκεί αφού ασκήσαμε την κριτική μας, τις αμφιβολίες και κάναμε τις προτάσεις μας, δήλωσε ο γεν. γραμματέας ότι θα προβεί ο δήμος σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Λουτρά το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρασαν όμως σχεδόν τρεις μήνες και ακόμη τίποτε!!

Παράλληλα είδαμε την τραγική επιπολαιότητα του Δήμου, ο οποίος στην πρόσφατη αναγνώριση των Λουτρών κατάφερε το αμίμητο, να περιορίσει την δυνατότητα και τη δυναμικότητα των Λουτρών Λαγκαδά αφού, αγνοώντας την ιστορία και δεκάδες δημοσιεύματα και μετρήσεις των ειδικών επιστημόνων, αναγνώρισε απλά και μόνο την γεώτρηση και όχι όλο το γεωθερμικό πεδίο, ούτε καν τον περιβάλλοντα γεωθερμικό χώρο και φυσικά αντί να δηλώσει την τρομερή δυνατότητα των πηγών μας, περιορίστηκε μόνο στα 30 κυβικά νερού ανά ώρα (ενώ αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τα 400-500 κυβικά ανά ώρα). Ακόμα ενώ χρόνια τώρα όλοι οι ειδικοί μιλούν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών μας, η πρόσφατη άδεια, που έβγαλε η διοίκηση Καραγιάννη, περιόρισε σημαντικά τις παρεχόμενες θεραπευτικές ιδιότητες από δέκα σε δύο.

Μέχρι τον Γενάρη του 2017, δηλαδή πριν την αναγνώριση, όλοι μας γνωρίζαμε ότι το ιαματικό νερό των λουτρών Λαγκαδά ενδείκνυται για νεφροπάθειες, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και δερματοπάθειες και πολλές άλλες παθήσεις. (Σε κρατικές δημοσιεύσεις π.χ. «Τα μεταλλικά ύδατα Λαγκαδά» Αθήναι 1925, μελέτη της Γεωλογικής υπηρεσίας Ελλάδος και στο βιβλίο του ΕΟΤ (1966) καθώς και σε όλα τα έντυπα των λουτρών Λαγκαδά αναφέρονται οι θεραπευτικές ενδείξεις που μπορεί ο καθένας μας να διαβάσει για το αληθές του λόγου μας).

Η όποια θετική εικόνα που πήγε να δημιουργηθεί σε κάποια περίοδο με την προβολή των αρχαιοτήτων, θάφτηκε κάτω από τον κουρνιαχτό των κατοπινών σκανδάλων, που φρέναραν αισθητά την επιχείρηση.

Αυτό που τους απόμεινε λοιπόν είναι η ιδιωτικοποίηση, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ, αλλά με λογικές θέσεις, λογικές προτάσεις και λογικά κέρδη για τον Δήμο. Αυτό το τονίζουμε γιατί ο κ. Καραγιάννης έχει μια τάση να χαρίζει εκτάσεις του Δήμου ΔΩΡΕΑΝ, σε όποιον θέλει κατά την δική του βούληση, λες και διαχειρίζεται ατομική περιουσία του!!!

Στο τελευταίο Δ.Σ. των Λουτρών αποφασίστηκε να δοθεί σε δημοπρασία το αναψυκτήριο και η πισίνα με το κυλικείο της όπως και ο χώρος των παιχνιδιών για ένα συν ένα χρόνο!! Δηλαδή πέρασαν τρεισήμισι χρόνια χωρίς να έχουμε σωστές παροχές εστίασης και αναψυχής στα Λουτρά μας και τώρα ξαφνικά ενώ πριν δεν μπορούσαν τώρα μπορούν και δημοπρατούν για ελάχιστο διάστημα τους παραπάνω χώρους !!

Κύριοι της σημερινής διοίκησης όλοι οι δημότες είμαστε εξοργισμένοι με τη σημερινή εικόνα των Λουτρών μας, ο εξωτερικός χώρος έχει εικόνα εγκατάλειψης, τα Λουτρά αυτή την περίοδο έπρεπε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να δεχτούν σχολεία και επισκέπτες. Όμως σήμερα το ξενοδοχείο, το αναψυκτήριο, το ουζερί, η αίθουσα εκδηλώσεων όλα είναι κλειστά. Οι λουτρικές εγκαταστάσεις είναι όπως παρελήφθησαν χωρίς καμία βελτίωσηή έστω μικρή ανάπτυξη με λίγα χρήματα ή οποία είναι όμως αναγκαία !!

Τι ζητάμε και τι προτείνουμε:

-Να σταματήσει επιτέλους η συνεχής απαξίωση των Λουτρών.

-Να λάβετε υπόψιν ότι για να μπει επενδυτής στα Λουτρά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία το λιγότερο, ως τότε τι θα κάνουν τα Λουτρά ; θα λειτουργούν με 3 άτομα προσωπικό και με τη λογική «όσα πάνε κι όσα έρθουν;» και περαιτέρω απαξίωση;

-Πρέπει η διοίκηση να αναλάβει δράσεις ανάκαμψης και σωστής λειτουργίας, με ειδικό προσωπικό.

-Χρειάζεται νοικοκύρεμα στα οικονομικά και σταθεροποίηση στα χρέη. Δεν μπορεί μια επιχείρηση τριών εργαζομένων να πληρώνει 2 μισθούς σε Πρόεδρο και αντιπρόεδρο, τι διοικούν ξενοδοχειακή μονάδα στη Χαλκιδική;

-Να προχωρήσει ο Δήμος την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που υποσχέθηκε.

-Να εξετασθούν και άλλες προτάσεις για την αξιοποίηση των Λουτρών αφού υλοποιηθεί και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες και επιμένουμε να μην δοθούν όλες οι παράπλευρες εκτάσεις του Δήμου!!

-Να γίνει η προσπάθεια ώστε η ανάπτυξη των Λουτρών να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με την προτροπή του αντίστοιχου υπουργείου!!

-Να προσπαθήσει με μελέτες και προγράμματα να δώσει ο Δήμος ή ό επενδυτής που ίσως προκύψει στο κεντρικό κτίριο των Λουτρών την παλιά αρχοντική του όψη!!

-Προτείνουμε μέχρι να μπει επενδυτής με διεθνή διαγωνισμό, να ενοικιαστούν το αναψυκτήριο, το γυμναστήριο, το ουζερί, η πισίνα, με τιμές ανταγωνιστικές, για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος της προσφοράς.

-Να παραχωρηθεί έναντι ενοικίου χώρος, ώστε να δημιουργηθούν δράσεις που έχουν σχέση με τον αθλητισμό.

-Να γίνει άμεσα μια προσπάθεια ολοκλήρωσης του πρώτου ορόφου του ξενοδοχείου.

-Να διερευνηθεί η δυνατότητα ενοικίασης χώρου εκτός των λουτρικών εγκαταστάσεων, από ιδιώτες, για δημιουργία χώρων spa ή χαλάρωσης με ειδικά αναπαυτήρια και εντευκτήρια ή και άλλα φυσικοθεραπευτήρια που θα λειτουργούν ολοήμερα.

-Να ενοικιαστούν οι χώροι των μαγειρείων στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά για τα μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

-Να δημιουργηθεί ΚΕΚ ή πρόγραμμα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ βοηθών φυσικοθεραπείας ή Λουτρονόμων ώστε να έχουμε πλέον εξειδικευμένο προσωπικό στην πόλη μας που θα βρίσκει εργασία και σε άλλες λουτροπόλεις.

-Να επιχειρηθεί με το υπαλληλικό προσωπικό αναβάθμιση του χώρου και ανάδειξη της ομορφιάς του με πράσινο και φυτικό διάκοσμο.

-Να πραγματοποιηθεί στροφή και σε άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αποφέρουν κέρδος, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο κατασκηνωτικός τουρισμός, ο σχολικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός-διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων-, και βεβαίως ο συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός.

Τέλος με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ισολογισμών η επιχείρηση δείχνει μια ανεκτή έστω λειτουργία και κάποια έσοδα, ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο λειτουργίας (37.700 ευρώ το μήνα).

Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο κ. Δήμαρχος έχει ευθύνη για την εικόνα, το κέρδος, τις ζημίες και το μέλλον της επιχείρησης !!

lagadas.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.