Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της δημοκρατίας

Το εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνει τη δυνατότητα στον νικητή των εκλογών του 2ου γύρου να εκλέγει το 60% των συμβούλων, έστω και αν στον 1ο γύρο, που απεικονίζεται η πραγματική θέληση των πολιτών, έλαβε για παράδειγμα μόλις το 20% των ψήφων. Έτσι γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο Δημοτικό ή Περιφερειακό συμβούλιο, παρότι εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των πολιτών, αποτελεί δηλαδή μειοψηφία στην κοινωνία.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας μας, ο Δήμος Αθηναίων, και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (ΕΔΡΕΣ 49)

1ος ΓΥΡΟΣ 2ος ΓΥΡΟΣ ΕΔΡΕΣ
Καμίνης 21,06% 51,42% 29
Σακελλαρίδης 20,00% 48,58% 5

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΔΡΕΣ 51)

1ος ΓΥΡΟΣ 2ος ΓΥΡΟΣ ΕΔΡΕΣ
Κατσιφάρας 23,06% 50,50% 31
Κατσανιώτης 19,85% 49,50% 5

Από τους παραπάνω πίνακες είναι πιστεύω προφανές ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα έχουμε απόλυτη νόθευση της λαϊκής εντολής κάτι που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά αποτελεί και παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 52 του συντάγματος με τίτλο «Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης» αναφέρεται ότι «H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση…».

Επομένως η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ισότιμη έκφραση όλων των πολιτών και τη δίκαιη αντιπροσώπευση όλων των υποψηφίων.

Πέρα από τα παραπάνω πιστεύω ότι με την απλή αναλογική δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συναίνεση με γνώμονα το κοινό καλό.

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος, Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc], πρώην Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας και ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

agriniopress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.