Γιατί οι γυναίκες προσφέρουν σεξουαλική εργασία στους δρόμους;

ginekes-pezodromioΣύμφωνα με μια νέα μελέτη, η περιορισμένη υποστήριξη, η άσχημη κατάσταση διαβίωσης, ακόμα και η ανία είναι κάποιοι από τους λόγους που εμποδίζουν τις γυναίκες που εργάζονται ως σεξουαλικά εργαζόμενες να διακόψουν ή να αλλάξουν εργασία.

Οι ερευνητές μάλιστα βρήκαν ότι ένα μεγάλο εμπόδιο που δεν άφηνε τις γυναίκες να αποχωρίσουν από τη σεξουαλική εργασία ήταν η πεποίθηση ότι δεν είχαν κάτι σημαντικό να κάνουν.

Στους ερευνητές μίλησαν σεξουαλικά εργαζόμενες που αποφάσισαν να αλλάξουν επάγγελμα με τη βοήθεια της παρέμβασης που ονομάστηκε U-TurnWomen’sProject.

Η ανία βρέθηκε να είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κρατούσε τις γυναίκες να εργάζονται στο δρόμο. Οι ερευνητές μάλιστα επισήμαναν ότι οι γυναίκες αυτές χρειάζονταν βοήθεια προκειμένω να βρουν κάποια δραστηριότητα που να έχει νόημα για αυτές. Είναι σημαντικό λοιπόν να εκπαιδευτούν σε δραστηριότητες που θα τους παρέχουν μια θετική προοπτική μέσα στο γενικό κλίμα της αρνητικότητας, στο οποίο ζουν.

Μέχρι σήμερα λίγα ήταν γνωστά για την καθημερινότητα και τις ανάγκες των σεξουαλικά εργαζομένων. Η μελέτη είχε σκοπό να αποκαλύψει αυτό που βοηθά τις γυναίκες να επιλέξουν μια ασφαλέστερη ζωή ή να μεταβούν από τη σεξουαλική εργασία στους δρόμους, σε ένα άλλο επάγγελμα. Το βήμα αυτό παίρνει στις περισσότερες γυναίκες περίπου 7 χρόνια να το κάνουν.

Οι γυναίκες της μελέτης αναγνώρισαν ότι οι εργαζόμενοι στο Project δεν ήταν επικριτικοί και παρείχαν πρακτική και συναισθηματική βοήθεια. Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες όμως που τις έκριναν με ευκολία ήταν στην πραγματικότητα βλαπτικές. Πολλές από τις γυναίκες μάλιστα, είχαν πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και βίωναν έντονο στιγματισμό από κάποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Άλλα ευρήματα έδειξαν ότι οι αλλαγές στην πολιτική διαμονής των σεξουαλικά εργαζομένων δημιούργησαν σε πολλές το αίσθημα εγκλωβισμού σε ξενώνες, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην ανταπόκριση των τοπικών άρχων και την παροχή υπηρεσιών.
Η μελέτη η οποία διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες που παρείχαν σεξουαλική εργασία στο δρόμο, κατέληξε στις παρακάτω συστάσεις:

-Αποποινικοποίηση των γυναικών που προσφέρουν σεξουαλική εργασία στο δρόμο.

-Εξειδίκευση αστυνομικών μονάδων που θα τους παρέχουν προστασία στις σεξουαλικά εργαζόμενες.
– Διαβεβαίωση των γυναικών ότι η παρεχομένη φροντίδα θα συνεχίσει να υφίσταται.

-Ισχυροποίηση των τοπικών συνεργασιών ανάμεσα στους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης και στους φορείς της πολιτείας.

Συχνά ο κινηματογράφος και τα μπεστ σέλερς δίνουν μια εντύπωση αναφορικά με τη σεξουαλική εργασία πολύ απόμακρη από την πραγματικότητα. Η σεξουαλική εργασία όχι μόνο δεν σχετίζεται με την πολυτελή ζωή, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνη. Οι ερευνητές τονίζουν πόσο σημαντικό είναι η κοινή γνώμη να μη στιγματίζει τους σεξουαλικά εργαζόμενους και η πολιτεία να αποποινικοποιήσει τις γυναίκες που προσφέρουν σεξουαλική εργασία στους δρόμους. Οι γυναίκες αυτές πρέπει να νιώσουν ασφαλείς, να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να εκπαιδευτούν σε νέες δραστηριότητες που θα δώσουν νόημα στη ζωή τους.

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 − 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.