Δήμος Λαγκαδά προς Δήμο Βόλβης – Ανακαλέστε!

vaiz1

Απίστευτο μπάχαλο σημειώνεται αναφορικά με τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, με τους δήμους Βόλβης και Λαγκαδά να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη νέα δομή που χωροθετείται σε έκταση που βρίσκεται μεταξύ των δύο περιοχών.

Οι αντιδράσεις στον Λαγκαδά οξύνονται κυρίως για το γεγονός ότι στα Λαγκαδίκια στήνεται ήδη από το στρατό και αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες κέντρο προσφύγων, το οποίο θα εποπτεύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.  Ως εκ τούτου, ο δήμος και κάτοικοι δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν τη λειτουργία ακόμα ενός κέντρου στην ίδια περιοχή.

Το πράσινο φως για τη χωροθέτηση του νέου κέντρου στο Βαγιοχώρι, δίπλα από το παλιό σχολείο του οικισμού, άναψε προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης, το οποίο υπερψήφισε (δύο κατά) την πρόταση του Διαμαντή Λιάμα. Η χωροθέτηση  του κέντρου στο Βαγιοχώρι αποτέλεσε την ιδανική λύση για το δήμο Βόλβης, καθώς στόχος του ήταν να αποτραπεί με κάθε τρόπο η δημιουργία δομής εντός του παραλιακού μετώπου.

Να ανακληθεί η απόφαση 

Η ανακοίνωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σφοδρή αντίδραση του δήμου Λαγκαδά, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης του γειτονικού δήμου. Όπως τόνισε μιλώντας ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ήταν μια εσφαλμένη απόφαση, καθώς ο χώρος μετά και από αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών, διαπιστώθηκε ότι ανήκει αποκλειστικά στο δήμο Λαγκαδά. Επιπλέον, όπως είπε, στα Λαγκαδίκια στήνεται ήδη το κέντρο προσφύγων για να λειτουργήσει και ως εκ τούτου δήμος και τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να δεχθούν και δεύτερη δομή για τους πρόσφυγες στην περιοχή τους. «Δεν μπαίνουμε στη λογική της αντιδικίας και της αντιπαλότητας, γιατί είναι δεδομένη η συνεργασία μας με το δήμο Βόλβης. Ωστόσο, μετά τη διαπίστωση ότι ο χώρος ανήκει στα διοικητικά μας όρια, ήμασταν υποχρεωμένοι να το ξεκαθαρίσουμε και να ζητήσουμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλβης και να σταματήσουν οι εργασίες στο Βαγιοχώρι» υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε ότι ο δήμος Λαγκαδά αναμένει παράλληλα από το γειτονικό δήμο να υποδείξει άλλο χώρο. Ανέφερε ακόμα ότι σχετικές επιστολές εστάλησαν τόσο στο δήμο Βόλβης όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Aμυνας Δ. Βίτσα, από τους οποίους ο δήμος Λαγκαδά περιμένει να τοποθετηθούν. 

Την Παρασκευή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είχε μεταβεί στον Δήμο Βόλβης όπου μάταια αναζήτησε τον Δήμαρχο ώστε να εξεταστούν σε αντιπαραβολή τα όποια νόμιμα έγγραφα έχει στην κατοχή του ο Δήμος Βόλβης που να αποδεικνύουν την κυριότητα της εν λόγο εκτάσεως, στην οποία βασίστηκε η πρόταση η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση στο ΔΣ Βόλβης.

Ο Δήμαρχος Βόλβης, παρ’ όλο που ενημερώθηκε για την επικείμενη επίσκεψη ήταν απών.

Η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου, δήλωσε ότι δεν έχει την δυνατότητα να προσκομίσει τα εν λόγο έγγραφα, πράγμα φυσιολογικό, μιας και δεν υπάρχουν. Τίθεται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα, το οποίο χρίζει απάντησης εκ μέρους του Δήμου Βόλβης, το πώς ο Δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας κατέθεσε πρόταση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον συγκεκριμένο χώρο, μιας και είναι γνωστό στους τοπικούς Αιρετούς, οι οποίοι εκλέγονται επί δεκαετίες, ότι η έκταση αυτή ανήκε ανέκαθεν στον πρώην Δήμο Σοχού (νυν Λαγκαδά),  και όταν έκανε χρήση του χώρου η ΒΙΟΤΕΡ τα ενοίκια τα εισέπραττε ο Δήμος Σοχού.

Λαμβάνοντας υπόψη την δυσκινησία και την γραφειοκρατία του Ελληνικού δημοσίου προκαλεί τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ψηφίζεται μία πρόταση στις 23.30 το βράδυ, και τα συνεργεία του στρατού, έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους, την επόμενη  ημέρα στις 07.00 το πρωί…

 

vaiz 2

Από την Παρασκευή 8/6/2016 ο χώρος έχει αποκλειστεί με οχήματα των κατοίκων Βαγιοχωρίου και την συνδρομή οχημάτων του Δήμου Λαγκαδά, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα συνεργεία του στρατού, ο οποίος με την διακριτική παρουσία του, παρακολουθεί εν αναμονή των εξελίξεων.

Με την συνεχή φυσική παρουσία στον χώρο όλο το 24ωρο, οι ελάχιστοι κάτοικοι θέλουν να στείλουν με αυτόν τον τρόπο μήνυμα διαμαρτυρίας, στον Δήμο Βόλβης, ο οποίος αποφάσισε ερήμην τους  χωρίς ενημέρωση από τους τοπικούς αρμόδιους αιρετούς και χωρίς καν να τεθεί σε δημόσιο διάλογο, ενώ στον τύπο δίδονταν πληροφορίες ότι η τοπική κοινότητα η οποία είναι κοινότητα παλιννοστούντων (ψέμα) σύσσωμη συναίνεσε στην κατασκευή του Camp. Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν δοθεί λύση.

 Τους κατοίκους επισκέφτηκε  και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ο οποίος συνομίλησε με τους κατοίκους, δηλώνοντας την συμπαράσταση του, στο δίκαιο του αγώνα τους.

Ο Δήμος Λαγκαδά παρόλο που έχει δείξει την καλή πρόθεση του στην επίλυση του ζητήματος, βλέποντας την στάση που κρατά ο Δήμος Βόλβης ο οποίος λόγο της προχειρότητας του χειρισμού του έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο, έχει προχωρήσει στην λήψη ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Βόλβης η οποία είναι παράνομη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen + 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.